Getuigenis van een getuige

Ezling uit Breda ziet eruit als zoveel meisjes – lang bruin haar, geëpileerde wenkbrauwen, onopvallende kleding. Je zou nooit raden dat ze gelooft dat god in de nabije toekomst alle ongeloven zal vernietigen.

Ze is zestien jaar, werkt als bediende in een restaurant en is al haar hele leven Jehova’s getuige, een christenfundamentalist met een totaal andere levensstijl dan de meeste Nederlanders. Ze is niet de enige – in Nederland zijn er ongeveer dertig duizend – maar ze is wel deel van een krimpend deel van de Nederlandse bevolking, en gelooft iets anders dan veel van haar leeftijdsgenoten. Hoe ziet het leven van een Jehova’s getuige eruit?
Kan je samenvatten waarin Jehova’s getuigen verschillen van de meeste christenen?
“Dat is lastig. We geloven in een andere god, Jehova. We proberen te leven zoals hij wil. We geloven dat we ons in het einde der tijden bevinden en dat god zal ingrijpen en rein zal maken. Er zijn hier ook tekenen van, er zijn meer oorlogen, jongeren komen in opstand.”

Jehova’s getuigen denken dat iedereen die niet hetzelfde gelooft als zij dan zal worden vernietigd, omdat deze (indirect) de Satan de Duivel aanbidden. Ze geloven ook dat Satan en zijn demonen in de nabije toekomst zullen los worden gelaten op de mensheid als ultieme test. Na hun vernietiging kan een eeuwigdurende periode van geluk beginnen.

Is iedereen in je familie Jehova’s getuige?
“Van mijn gezin wel, mijn broers en ouders. Van mijn moeders kant ook iedereen, maar een paar ooms van mijn vaders kant niet.”
In wat voor opzichten verschilt je dagelijkse leven van iemand die niet gelooft?
“Wij vieren geen feestdagen, ook geen verjaardagen. Ook geen kerst of Pasen want dat zijn heidense feestdagen. We hebben alleen een dag waarop we de dood van Jezus herdenken, maar dat is niet echt een feestdag.”
Deze dag is het Avondmaal, ook wel de Gedachtenisviering genoemd. Het verbod op de viering van verjaardagen is sinds 1920 geldig; de officiële reden hiervoor is dat er in de Bijbel op verjaardagen veel onthoofdingen plaatsvonden. Bruiloften worden wel gevierd; Jezus bezocht zelf immers ook zulke feesten.

Is er iets waarin je verschilt van andere getuigen?
“Nee, niet echt.”
Hou je je aan elke regel?  “Ja, eigenlijk wel. Ik probeer me er zoveel mogelijk aan te houden. Maar het zijn niet echt regels. Als dingen in de Bijbel staan hou je je daaraan, zoals dat je niet mag moorden, maar ook dat je je lichaam rein moet houden. Het is dan niet letterlijk. Als ik rook, is mijn lichaam dan nog rein? Je moet er zelf verder bij nadenken.”

Roken, drugsgebruik en dronkenschap zijn daarom voor Jehova’s getuigen een reden tot uitsluiting. Als iemand wordt uitgesloten, of geëxcommuniceerd, wordt deze persoon verstoten uit de groep en mogen zelfs familieleden geen contact meer hebben met hem of haar, tenzij dit echt niet anders kon omdat ze bijvoorbeeld nog samenwonen.
Wat vind je het fijnste aan gelovig zijn?
“Ik voel me er veilig bij, omdat ik bijvoorbeeld mijn opa terug zal zien in het paradijs. En als ik naar Amerika zou gaan, of welke plek op de Aarde dan ook, zijn daar ook Jehova’s getuigen waar je bij terecht kan. Dan heb je meteen een band omdat je in dezelfde dingen gelooft en dezelfde doelen hebt. Dat voelt als familie.”
Vind je het wel eens lastig om Jehova’s getuige te zijn? Zou je ooit overwegen je geloof op te geven, als er verder geen negatieve gevolgen aan verbonden waren?
“Ja, dat heb ik wel eens. Maar ik zou niet overwegen te stoppen.”
Wat voor momenten dan?
“Als ik bijvoorbeeld in de klas zit en iemand er bijvoorbeeld een vervelende opmerking over maakt dat ik mijn verjaardag niet vier is dat lastig, en weet ik niet zo goed hoe ik moet reageren. Ik probeer het dan maar gewoon te negeren.”
Hoe heeft het zijn van een Jehova’s getuige je sociale leven beïnvloedt? Maakt het het lastiger om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten? Bijvoorbeeld omdat zij dingen als verjaardagen vieren, en getuigen dat niet doen.
“Nee, niet echt. Je maakt nog steeds gewoon vrienden. Het staat niet in de weg.”
Wat voor dingen mag je niet doen die veel leeftijdsgenoten wel mogen? Vind je het lastig dat dat niet mag?
“We mogen niet roken of drugs gebruiken omdat we ons lichaam rein moeten houden. Alcohol mag wel, maar niet zo veel dat je dronken over straat loopt. Maar iedereen heeft een eigen vrije wil die ze mogen navolgen. Het is een vrije keus of je het wel of niet doet. Ik vind het niet erg dat ik dat niet mag.”
Wat zou je ervan vinden als een vriend of vriendin je iets voor je verjaardag gaf terwijl je die niet viert?
“Als ze het gaven zonder te weten dat ik het niet vier zou ik het wel aannemen en zeggen dat ik het lief vind, maar ook uitleggen dat ik het niet vier. Als ze me daarna nog een keer iets gaven zou ik het niet aannemen.”
Heb je ooit meegemaakt dat iemand negatief reageerde op je geloof, of je geloof belachelijk maakte? Zo ja, hoe voelde je je daarbij en hoe reageerde je?
“Ja, dat heb je wel eens. Bijvoorbeeld als je niet mee uitgaat met vrienden en je hebt er geen zin in. Dan zeggen mensen soms dat dat vast niet mag omdat je Jehova’s getuige bent, op een vervelende manier.”
Wat vind je ervan dat homohuwelijk en abortus legaal zijn in Nederland?
“Abortus is voor ons best heftig omdat je gewoon een kind van het leven berooft, zelfs al is het nog een cel. Al het leven is heilig in Gods ogen dus we vinden dat niet goed. Wat homo’s betreft, we accepteren ze en gaan er gewoon mee om. Ik vind homo’s hele leuke mensen, er zit er ook een in mijn klas. Maar we keuren hun daden niet goed. We vinden dat huwelijk tussen een man en een vrouw hoort te zijn. We hebben verder niks tegen homo’s of lesbiennes, we denken niet van ‘oh, hij is homo, we gaan niet  met hem om.’”
Zou je het illegaal maken als je dat kon?
“Dat is niet aan mij. Ik vind dat lastig om te zeggen.”
Zou je iets veranderen aan je levensstijl als Jehova’s getuige als dat kon?
“Nee, eigenlijk niet. Ik ben er tevreden mee.”