Geluidsoverlast in het centrum van Tilburg: wat en hoe?

Wonen in een stadscentrum heeft zo zijn nadelen. Behalve kunnen omgaan met drukte moet de bewoner ook rekening houden met de mogelijkheid van geluidsoverlast. Toch zijn er een hoop bewoners die er ernstig mee kampen. Dat blijkt uit een recentelijk onderzoek uitgevoerd door de Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Het zou vooral gaan om dronken bezoekers, hardrijdende auto’s en luidruchtige festiviteiten.

Dronken studenten

‘’Elke donderdagnacht lopen er steevast schreeuwende, dronken studenten door de straat’’, zegt Linz van de Winkel. Hij woont al 3 jaar in de Tuinstraat. Een groot deel van deze studenten zijn afkomstig van de Korte Heuvel of het Piusplein, twee delen van het centrum met veel uitgaansgelegenheden. De luidruchtigheid van de studenten gaat vaak gepaard met vandalisme. Met enige regelmaat worden er containers omgegooid, reclameborden gesloopt en gemeentebezittingen zoals verkeersborden gestolen.

 

Hardrijdende auto’s

Een ander veelvoorkomend antwoord was hardrijdende auto’s. Het zou dan vooral gaan om de straten die zich boven het winkelgebied bevinden: het zogenoemde ‘dwaalgebied’. Vooral ’s nachts, wanneer het rustig is op straat, wordt de maximumsnelheid van 30 door veel autobestuurders aan de laars gelapt. Dit zorgt niet alleen voor geluidsoverlast, maar ook voor gevaarlijke verkeerssituaties. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vijfsprong: een chaotisch kruispunt dat onder andere de Tuinstraat en de Nieuwlandsstraat verbindt.

 

In oktober van dit jaar besloten twee snelheidsduivels om ’s nachts een straatrace te houden op een drukke Schouwburgring. De mannen behaalden daarbij een snelheid van 112 kilometer per uur, terwijl er een maximumsnelheid van 50 geldt.

 

Luidruchtige festiviteiten

In het centrumgebied worden doorgaans veel evenementen georganiseerd. Tijdens de uitvoering van het onderzoek was het Pieter Vreedeplein en het Heuvelplein bedekt met enkele kermisattracties en voedselkraampjes. Die bevonden zich daar in verband met de feestmaand december. ‘’Allemaal erg leuk en gezellig, maar je krijgt alles mee vanuit je woonkamer’’, meldt een bewoner van het appartementencomplex rondom het Pieter Vreedeplein.

 

Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek. De bewoners van het centrum werd een aantal vragen met betrekking tot overlast voorgelegd. Aan hen werd gevraagd om te kiezen uit verschillende vormen van overlast en aan te geven hoeveel last zij hiervan ervaarden op een schaal van 1 tot 5. 44% procent van de ondervraagden gaf aan vaak te kampen met geluidsoverlast met een gemiddeld cijfer van 4. Het grootste deel dat geluid aangaf als voornaamste overlastvorm viel binnen de leeftijdsgroep van 36 t/m 65. Tweede meest voorkomende overlastvorm was bewoners. Hoogstwaarschijnlijk heeft dat dan ook voornamelijk betrekking op de studenten; de grootst vertegenwoordigde leeftijdsgroep in het centrum is dan ook 20 t/m 29 jaar. Andere genoemde overlastvormen waren criminaliteit, stank en openbaar groen.

Bronnen:

https://tilburg-stadsmonitor.buurtmonitor.nl/

https://www.bd.nl/tilburg/snelheidsduivels-houden-straatrace-over-drukke-heuvelring-en-piusplein-in-tilburg~aa80493c/