‘Ik geloof dat astrologie de weg wijst naar geluk’

 

 lisette-foto

 De horoscooppagina in de krant wordt door veel lezers met een korrel zout genomen. Toch zijn er mensen die uit astrologie hun wijsheid en geluk kunnen halen. Lisette van Leeuwen, docent bij Avans Hogeschool Breda en hobbyist astrologe, is hier een van. Zij deelt in dit interview hoe de stand van de sterren haar geluk bepalen.

 

Kunt u een betekenis geven van geluk?

“Geluk heeft niks te maken met wat je hebt of wat je doet maar is een gevoel van binnen.”

Wat maakt u gelukkig?

“Geluk zit voor mij in kleine dingen. Lekker eten, lekker drinken, gezellig met vrienden iets ondernemen, dan ben ik helemaal gelukkig. Ik probeer mezelf er vaker toe te zetten om te genieten van het nu en gelukkig te zijn in het moment, niet alleen van de herinneringen aan die momenten. Ik word ook erg gelukkig wanneer ik iemand die sceptisch tegenover astrologie staat, kan verbazen met voorspellingen en informatie die ik van ze weet door middel van de stand van de sterren.”

De stand van de sterren?

“De stand van de maan, zon en andere sterren hebben invloed op wie je bent. Naast de maand waarin je geboren bent, gaat het ook om het tijdstip en plaats dat je bent geboren, hiermee kan je je ascendant berekenen. Je ascendant is wie je bent, je persoonlijkheid en je eigenschappen. Het is de wetenschap van verbanden tussen sterren en welke invloed ze op je hebben.”

Kan astrologie de weg wijzen naar geluk?

”Er zijn mensen die geloven van wel. Ik geloof het zelf ook. Ten eerste de zelfkennis die je erdoor krijgt. Ik ken niet alleen mijn goede kanten maar ook mijn slechte kanten. Hierdoor kan je alle kanten van jezelf herkennen en ze wellicht verbeteren. Je leert anderen beter begrijpen. En geluk heeft ook met anderen te maken. Als ik boos ben op iemand, kan ik voor mezelf uitleggen waarom diegene dat deed dat mij zo boos maakte. En ten slotte de toekomst van mij of van een groep mensen. Ik vind het fijn om te weten hoe ons jaar gaat worden, wat er met de economie gaat gebeuren.” 

Kan dat iemand dan ook ongelukkig maken, als je weet dat er iets slechts gaat gebeuren?

”Ja, maar het voordeel is dat je probeert te relativeren. Persoonlijk vind ik het fijn om te weten wat er gaat gebeuren, zodat ik er al rekening mee kan houden in mijn hoofd. Gelukkig dat ik het al weet, ook dat maakt me dan gelukkiger.”

Dus u pikt niet persé alleen de positieve punten uit uw voorspelling?

”Nee, dat zou heel kortzichtig zijn. Maar ik kan me voorstellen dat mensen depressief kunnen worden van een negatieve voorspelling. ”

Als u wordt verteld dat er meer ellende aankomt, maakt dat u niet ongelukkiger?

”Nee, toch niet.”

Bent u dan niet constant bang dat er iets fout gaat, omdat u weet dat het gebeurt maar niet precies wanneer?

”Nee, dan zou ik dat ook niet vragen. Even dacht ik: dat heb ik weer. Maar bij een voorspelling die ik van een professionele astroloog kreeg, stond bij dat ik sterk ben, ik altijd blijf lachen en er bovenop kom. En dat doe ik ook.”

U bent een optimist.

”Ja, en daardoor gelukkig en dat breng ik ook over naar anderen. Wanneer ik gelukkig en blij ben als ik voor de klas sta, merk ik dat de leerlingen dat van me overnemen. Het is belangrijk om optimistisch te zijn, dan nemen anderen het over en krijg je het ook weer terug. Geluk kan je spiegelen. Daarom moet je soms ook afscheid nemen van mensen die altijd zeuren.”

Wordt u gelukkig van het beoefenen van astrologie?

”Ik vind het heel leuk om te zien wanneer iemand die niet in astrologie gelooft, zich toch verbaast wanneer ik het goed heb. Vorig jaar zat er een leerling in mijn klas die heel nuchter is en niet in astrologie gelooft. Ik had de ascendant van een aantal leerlingen berekend, ze klopten allemaal behalve die van de nuchtere leerling. Toen ik hem zei dat zijn ascendant totaal niet bij hem paste, gaf hij toe dat de data die hij door had gegeven aan mij niet klopt. Hij was zo verbaasd dat ik dat doorhad dat hij me een mail stuurde en vroeg om meer informatie over astrologie. ”