Geen boeken maar mensen te leen

“Wil je een ander raken? Dan moet je je hart openen,” zo opent cabaretier Leon van der Zanden de achtste editie van Human Library in de LocHal in Tilburg. Het concept van het evenement? Geen boeken, maar mensen te leen. 

Opening Human Library door Leon van der Zanden

 

Luchtig en vol humor, maar ook serieus is Leon als hij het heeft over het openen van je hart. “Als ik zo doe, dan open ik mijn hart en dan voel ik me ook anders,” vertelt hij terwijl hij zijn armen strekt en zijn handpalmen naar boven draait. Na de opening beginnen de verschillende activiteiten.

In de LocHal is er een speciale ruimte ingericht om de een-op-een gesprekken te voeren, de groepsgesprekken vinden in een andere ruimte plaats. Ieder boek heeft een eigen tafel waar zijn of haar gesprekken aan worden gevoerd. 

 

 

De boeken die je kunt lezen zijn mensen die iets heftigs of ongebruikelijks mee hebben gemaakt. Zo ook Anika Schollen. Het kaartje dat ze heeft gekregen verraadt haar verhaal ‘Weduwe door zelfmoord’. “Het is ruim acht jaar geleden dat mijn man zelfmoord heeft gepleegd. Het was voor ons echt out of the blue. We zaten samen te eten en toen we klaar waren, zette hij zijn bord op het aanrecht en ging hij naar boven. Twintig minuten later vond ik hem. Hij had zich in het trapgat verhangen. Ik heb hem daar zelf af moeten halen en moeten reanimeren, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. De kinderen waren gelukkig niet thuis, die waren bij opa en oma,” vertelt Anika. Ze vindt het belangrijk dat er over dit soort zaken gesproken wordt. “Ik vind het belangrijk dat ik daar meteen open in was en nog steeds ben. Er wordt al heel weinig gesproken over zelfdoding. Maar juist hoe meer wij erover praten, hoe meer mensen die ermee zitten openheid voelen. En voelen dat ze niet alleen zijn. Zo veel mensen maken het mee. Zes personen per dag in Nederland plegen zelfmoord. En dan zijn er ook nog de nabestaanden die ermee om moeten gaan. Het probleem is veel groter dan we denken, dat is de reden dat ik er zo open over ben.”  

Een ander voorbeeld van een boek is ‘ik heb twee echtgenoten’. Een vrouw vertelt over haar ‘huwelijk’ met twee mannen. “Omdat polygamie niet is toegestaan in Nederland, hebben we een samenlevingscontract dat toestaat om een relatie te hebben met meer dan één persoon,” vertelt ze. “Op een gegeven moment waren we met zijn vieren. Ik met mijn man, ik had naast hem dus nog een vriend en mijn man had ook nog een vriendin naast mij. Op een gegeven moment woonden we met zijn vieren samen, dat was heel gezellig. We waren echt een team. Helaas is de vriendin van mijn man recentelijk weggegaan en zijn we nu met zijn drieën.” Ze vertelt dat ze snapt dat sommige mensen haar relatie niet kunnen begrijpen, maar dat het voor haar wel werkt. En gelukkig accepteert haar omgeving het ook.

Maar dit zijn niet de enige boeken die te leen zijn. Er zijn meer dan dertig boeken ‘te leen’. Waaronder ook de boeken ‘ex-psychiatrisch patiënt’, ‘transseksueel’ en ‘thuisloos’.

“Ik vind het mooi om de verhalen te horen van mensen die een totaal ander leven leiden dan ik. Het is zo’n goed evenement, de verhalen van de mensen laten je wel even twee keer nadenken over je eigen leven,” zegt Iris, student van Tilburg University, over het evenement.

Leeszaal voor de een-op-een gesprekken

 

Bij de balies, drie in totaal, kan je uitkiezen welk boek je wil lezen. Bij balie één en twee kan je terecht voor de een-op-een gesprekken en bij de derde balie kan je je inschrijven voor de groepsgesprekken. Deelname aan Human Library is gratis, waardoor er gedurende het evenement mensen binnenkomen.

Het doel van het evenement, dat voor de eerste keer in 2016 werd georganiseerd, is om begrip teweeg te brengen, vragen te beantwoorden en het delen van ervaringen om discriminatie, vooroordelen en stigma tegen te gaan. De slogan van het evenement is dan ook ‘Meet your prejudice. 

Het evenement trekt bezoekers die de verhalen van de boeken met interesse beluisteren en die (kritische) vragen stellen. Je mag immers alles vragen aan de boeken, zij bepalen zelf of ze de vraag wel of niet beantwoorden.  

Ondanks de ongunstige tijden – op een donderdag van 13.30 uur tot 18.00 uur, werd het evenement drukbezocht. “Het is een interessant concept. Ik zag het op de website en het idee dat je met mensen in gesprek gaat vind ik erg mooi. Ook is een van de spreeksters een oud docent van mij. En het is weer een goede reden om een middag vrij te nemen van werk,” vertelt een bezoeker. Een andere bezoeker vertelt dat ze het zo bijzonder vindt dat mensen die elkaar net ontmoeten al meteen hele persoonlijke verhalen met elkaar delen.