Sonia Bekker (VVD): ‘Gebrek aan docenten is vreselijk moeilijk op te lossen’

Sonia Bekker is kandidaat raadslid van de VVD Rotterdam en houdt zich veel bezig met de problematiek van het lerarentekort. “Het gebrek aan docenten in Rotterdam is vreselijk moeilijk op te lossen.” De kern van het lerarentekort ligt volgens haar in de aantrekkelijkheid en status van het beroep. “Dat is niet op te lossen met een welkomstbonus of Rotterdampas.”

Zo’n bonus zou volgens haar wel kunnen helpen voor mensen die al docent willen worden en nu op de pabo zitten. “Het trekt die mensen naar de stad toe.”

Sonia vertelt dat op korte termijn het aanbieden van woningen een goede oplossing  is voor startende docenten in Rotterdam. “Het is momenteel bijna niet meer mogelijk om vanuit een kleine studentenwoning door te stromen naar een huis in Rotterdam. Dan gaan mensen naar andere gemeentes.” De VVD is daarom bezig om meer woningen beschikbaar te stellen voor pas afgestudeerden.

Landelijk

Verder kan de VVD Rotterdam ook naar de landelijke partij lobbyen volgens het kandidaat raadslid.

De bureaucratie moet uit het onderwijs. Docenten moeten niet constant bezig zijn met het doorvoeren van nieuwe systemen en invullen van formulieren.

Daarnaast is de werkdruk te hoog. Er zijn grote, diverse klassen met verschillende achtergronden bij de kinderen, die ook allemaal obstakels van huis uit bij zich hebben. “Dat doet iets met de kinderen”, vertelt Sonia, die zelf al twaalf jaar ervaring heeft opgedaan in het onderwijs.

“Als docent ben je gewoon helemaal op aan het einde van de dag.”

Fatsoen

“Bij het beroepsonderwijs merk je echt vreselijk onfatsoenlijk gedrag tegenover de docenten. Er zijn veel docenten die hier iets aan zouden willen doen. ”

Sonia vertelt dat het op veel scholen, bijvoorbeeld in Rotterdam Zuid, moeilijk is om voor de klas te staan “Er moet een stukje fatsoen terug in de klas en respect voor de leraar.” Dit zal de school volgens haar vooral zelf moeten doen: “Ruggengraat laten zien en maatregelen nemen.”

De politiek zou volgens haar dwangmaatregelen kunnen nemen wanneer de ouders van kinderen al meerdere keren zijn aangesproken. Er zouden dan boetes kunnen worden uitgedeeld. “Met meer fatsoen in de klas wordt het beroep docent ook weer aantrekkelijk. Ik hoor van veel leraren dat er toch vaak moeilijke, iets te mondige, ouders zijn die vaak als eerste de schuld bij de school leggen in plaats van bij henzelf.”

De rek is eruit

“Als er een docent ziek wordt op  school is er bijna geen vervanging meer. De vraag is dan of je de kinderen naar huis stuurt of in een andere klas plaatst. De kwaliteit gaat in het laatste geval dan achteruit.”

Sonia heeft zelf al veel scholen in Rotterdam bezocht en krijgt vaak hetzelfde te horen: “We hebben nu nog net genoeg, maar we kunnen docenten bijna niet meer vervangen als er uitval is.”

Als de keuze volgens Sonia gemaakt moest worden tussen kwaliteit of kwantiteit, zou dat kwaliteit zijn. Dat hoort ze van veel mensen om haar mij heen. “Dan maar een klas naar huis.” Ook is er voorkeur voor hoogopgeleiden docenten, die gaan vaak net even anders om met de problematiek en hebben een zogeheten ‘helicopterview’.

Door: Floortje Steigenga