‘Gaming gaf houvast, een ritme aan mijn leven’

‘’Geluk is; familie, vrienden en prestaties leveren’’

Daniël Sloohof is analist en reservespeler bij NSE Willow in de Dutch College League, een League of Legends-competitie voor Nederlandse studenten. Deze competitie is op hoog niveau en is zelfs wekelijks te volgen via Fox Sports. Voordat Araya, wat zijn gamenaam is, begon aan dit project, is hij depressief geweest. Hoe is dat nu? Heeft gaming hem geholpen om uit zijn depressieve dal te klimmen?


League of Legends fans staan erom bekend dat ze superfanatiek zijn. In hoeverre ervaar je dat ook in de Dutch College League?
Je moet weten dat de competitie waar ik in speel, dat niveau van de absolute wereldtop bij lange na niet haalt. We hebben wel wat fans, maar niet zo fanatiek. Daarbij komt dat ik meer bezig ben met presteren in de wedstrijden. We hebben het al niet makkelijk, we staan immers onderaan, dus afleiding is een doodszonde.

Daniël Sloohof vraagt om een selfie

Daniël Sloohof vraagt om een selfie…

Je moet sowieso weg volgend seizoen bij het Amsterdamse team NSE Willow, omdat je in Groningen bent gaan wonen voor je studie en daardoor geen Amsterdams student meer bent. Kun je zeggen dat je met voldoening terugkijkt op dit project in de Dutch College League?
Aan de ene kant wel en aan de andere kant niet. Wel omdat iedereen het ‘maar’ een spelletje vindt, ook mijn ouders. Toch wordt het wel voor duizend mensen gestreamd op twitch.tv en Fox Sports op TV. Als je dat dan kan laten zien aan die mensen, dan maakt dat me wel trots. Mijn ouders gaan dan kijken naar zo’n wedstrijd en mijn zusje kijkt dan wel eens mee, zij speelt het spelletje ook, dan kan die kleine meid ze vertellen dat wat ik aan het doen ben goed of slecht is. Dat is echt gaaf om achteraf te horen.

Maar aan de andere kant dus niet.
Wat ik lastig vind, is dat je het natuurlijk voor de lol bent gaan spelen. Door een soort noodzaak om te presteren gaat de lol er van af. Er staat een camera op je gezicht en iedereen weet dat je dat ene poppetje bestuurt. Naar die stream kijken toch duizend mensen elke week, dat is niet niks, en als je het dan een keer slecht doet, wordt je echt afgemaakt door de chat en de analisten. Ik ben best wel een emotioneel persoon in dat opzicht, en dat is soms moeilijk te accepteren. Al met al denk ik wel dat dit alles iets is waar ik straks terug op kan kijken als een leuke, bijzondere ervaring.

Je bent een periode depressief geweest. Heeft League of Legends je daarbij een uitlaatklep geboden?
Ik begon depressief te worden toen ik klaar was met mijn studie in 2014. Ik was 21 en ik wist niet wat ik wilde doen in het leven. Ik wilde gaan werken, maar ik was ‘social anxcious’ geworden. Ik durfde geen nieuwe uitdagingen aan te gaan. Uiteindelijk heb ik een jaar niks gedaan, en dat was echt een zwarte periode. In deze periode heb ik wel veel League of Legends gespeeld. Het bracht een soort houvast, een ritme aan mijn leven. Of het alleen maar positief was, weet ik niet. Je wordt er ook een beetje door opgezogen. Je gaat dingen denken als; ‘’als ik hier goed in wordt, misschien kan ik hier wel wat mee’’ en je focust je niet meer op het ‘echte leven’. Zeker als je een beetje depressief bent, is het moeilijk om die gedachten kwijt te raken.

Ben je ooit verslaafd geweest?
Nee. Als vrienden af wilden spreken ging dat voor en ik wist wel wat prioriteiten waren. Gelukkig maar. Alleen op het moment dat je je wat down voelt, dan ga je niet zo snel uit huis en is het makkelijk om achter de computer te stappen. Dat maakt het voor de mensen om je heen wel heel makkelijk om te zeggen; ‘ja die is verslaafd’.

Nu ben je epidemiologie gaan studeren in Groningen, weg van het vertrouwde Nieuw-Vennep. In hoeverre word je hier gelukkiger van?
Ik denk dat als ik deze studie niet had gevonden, ik een stuk minder happy was. Zoiets geeft uiteindelijk toch wel meer voldoening dan een spelletje, ondanks dat het een leuke bezigheid is voor in mijn vrije tijd. Een studie geeft je toch meer het gevoel dat je aan je toekomst werkt, dat je met iets bezig bent wat nut heeft. Al met al levert een studie meer geluk op dan League of Legends. Als je met het spel bezig bent is het geweldig, maar het heeft geen hele hoge waarde op de lange termijn.

daniel-tekening