“Het gaat over niet willen, niet over niet mogen”

Veganisme wordt steeds populairder, in Nederland is het aantal veganisten in 20 jaar gegroeid van 16.000 naar 60.000. Debby van Velzen van de Nederlandse vereniging van veganisme legt uit hoe dit komt en wat belangrijke redenen zijn om veganist te worden.

 

 

“Wat zijn de meest voorkomende redenen om over te gaan op een veganistische levensstijl?”

Veel mensen worden veganist om het uitbuiten van dieren te voorkomen, een veganist wil namelijk geen enkel dierlijk product gebruiken. Veganisten eten geen vlees maar drinken bijvoorbeeld ook geen melk en eten geen eieren. Bovendien dragen veganisten ook geen leren schoen en andere kleren waar dieren voor zijn gebruikt. Make-up en andere verzorgingsproducten die op dieren zijn getest zal een veganist ook niet kopen. Het gaat er vooral om dat veganisten geen dierlijke producten willen gebruiken, niet omdat ze het niet mogen. Het beëindigen van alle exploitatie van dieren is een van de hoofddoelen. Er wordt gekozen voor veganisme in plaats van vegetarisch omdat hierbij geen enkel product wordt genuttigd waarbij dieren aan te pas zijn gekomen.

Ook de aandacht voor de medemens speelt mee bij de keuze om veganist te worden. Voor 1 kilo vlees zijn meerdere kilo’s veevoer nodig. Daarom zou het efficiënter kunnen zijn om die landbouwgrond in te zetten om voedsel te verbouwen voor eten voor de mens.

Mensen worden zich er bewuster van dat het milieu steeds meer vervuild raakt. De veehouderij is een grote verantwoordelijke voor de uitstoot van schadelijke gassen zoals, CO2. Als je kiest voor veganisme kies je bewust voor het leven op een schonere planeet, je probeert de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Een andere belangrijke reden om veganist te worden is je gezondheid. Door plantaardig te gaan eten, verklein je de kans op kanker, vaat- en hartziekten en andere ziektes.

Bovendien kunnen bepaalde religies een reden zijn om over te gaan op een veganistische levensstijl. Doordat in sommige religies de medemens en het leven van andere belangrijke uitgangspunten zijn, kan dit een inspiratie zijn om veganist te worden.

 

“Hoe denken jullie dat het komt dat veganisme zich uitbreidt?”

Door het internet en andere media worden mensen zich bewuster van dierenleed en opwarming van de aarde. Hierdoor gaan ze zich inlezen over wat ze er tegen kunnen doen en dan kom je al snel uit bij veganisme. Over veganisme gaan mensen zich dan weer verder informeren en komen ze er achter dat ze “geen dieren nodig hebben om te leven”. Door de betere informatievoorziening ontdekken mensen meer voordelen over veganisme, naast de voordelen die ze al kennen. Deze nieuwe voordelen die ze leren kennen kunnen de doorslag geven om veganist te worden.

 

“Merken jullie ook echt dat veganisme populairder aan het worden is?”

In 2014 telde onze vereniging nog 1027 leden, op dit moment zijn we al over de 2000 leden heen.” In Nederland zijn er geen officiële cijfers, maar uit verschillende schattingen wordt opgemaakt dat in de laatste 20 jaar het aantal veganisten is gegroeid van 16.000 naar 60.000 in Nederland. Wij verwachten ook dat het aantal veganisten zal blijven groeien.Afbeeldingsresultaat voor vegan trademark

Naast cijfers over mensen die veganistisch zijn kun je het ook merken aan winkels en organisaties die er op inspelen. Zo bieden supermarkten steeds meer plantaardige producten  en is er sinds 1990 een veganistisch keurmerk in opkomst  waardoor  het  “makkelijker” wordt om met veganistisch eten in aanraking te komen. Ook komen er meer restaurants die zich focussen op veganistisch eten en drinken.

 

“Steeds meer mensen beginnen tegenwoordig aan een veganistische levensstijl omdat ze af willen vallen. Dit is dus een andere reden dan die jullie noemen. Wat vinden jullie hiervan?”

Als mensen af willen vallen en hierdoor plantaardig gaan eten, komen ze er dus al wel mee in aanraking. Als het plantaardig eten ze bevalt, gaan ze zich er waarschijnlijk ook meer in interesseren. Als deze interesse groeit, gaan ze waarschijnlijk steeds meer plantaardig eten uit proberen. Door kleine stapjes te zetten worden deze mensen uiteindelijk misschien toch veganist.

En uiteindelijk heeft iedereen een andere reden om veganist te worden en dat is prima, de vereniging geeft alleen een paar uitgangspunten die het meeste voor komen.

 

“Denkt u dat er ooit een veganistisch Nederland zal bestaan?”

Ik denk dat er ooit wel een tijd komt dat de meerderheid van de bevolking plantaardig zal eten, omdat mensen zich veel bewuster worden en er steeds meer bekend is over veganisme, zal het blijven uitbreiden. Er zullen nog wel een aantal vleeseters zijn, maar de meerderheid zal overgaan op een veganistische levensstijl.