Gaat het dak eraf bij verbouwing station Tilburg?

Gaat het dak eraf bij verbouwing station Tilburg?

 door: Jasper Kluten

Georganiseerde Chaos

De voorzijde van station Tilburg ziet er op zijn zachtst gezegd nogal chaotisch uit. Loop je vanaf het perron richting Spoorlaan is het eerste dat opvalt het aantal hekwerken of stijgers waar bouwvakkers druk bezig zijn. Voor veel Tilburgers is dit beeld niets bijzonders; rondom het station wordt er al jaren gerenoveerd. Maar volgens de media zit er schot in de plannen voor het nieuw te bouwen perron 4. Met dit plan zou er in 2023 namelijk een eind komen aan de lange renovatie van het station.

 

Verwarring alom

De Spoorlaan vormt een soort labyrint, waarin mensen die voor het eerst in Tilburg zijn naarstig opzoek zijn naar de overzijde van de straat. ‘’Staat dit doolhof ook op Google Maps?’’ vraagt een voorbijgangster zich vertwijfeld af. Ze heeft het geluk dat de man naast haar gelijk denkt te weten welke kant ze uit moeten, maar schijn bedriegt. Beiden keren binnen 2 minuten weer terug: ‘’Jouw richtingsgevoel was toch goed?’’ vraagt de vrouw ironisch. Het is tekenend voor de situatie met grote aantallen omleidingen en hekwerken die op de straat staan.

 

Discussie

Even verderop staan vier oudere heren met het Brabants Dagblad in handen gebiologeerd te kijken naar de werkende mannen op de stijgers. Er staat een conceptfoto in de krant waarop het station van 2023 afgebeeld staat. De langste van het stel neemt het woord: ‘’Zolang moet het dus kennelijk duren voordat we eindelijk verlost zijn van die hekken en stijgers’’ aldus Herman (68). Er laait een discussie op in het groepje mannen. De zestig jarige Frits heeft duidelijk een andere mening: ‘’Wees nou eens blij, het wordt op deze manier een van de mooiste stations van Nederland.’’

 

 

 

De argumenten van de twee heren vliegen over en weer. Waar Herman duidelijk niet te spreken is over de weinig transparante gemeente die volgens hem in jaren nog niks is opgeschoten, ziet Frits juist een positieve bijdrage van de leiders van de stad: ‘’Zo’n Berend de Vries (lokaal wethouder en lid van D66) geeft nu openheid van zaken die over 4 jaar af moeten zijn. Daar kunnen we in deze stad juist mee vooruit.’’

 

 

Het plan

 

In het artikel van het Brabants Dagblad valt te lezen dat er nog enige twijfel bestaat over het ontwerp van het dak boven het nieuwe perron. Het nu al imposante dak van het station Tilburg moet namelijk ook in de toekomst zorgen voor het overdekken van de reizigers op het nieuwe perron. Wethouder Berend de Vries (red.) liet in het Brabants Dagblad optekenen dat handhaving van het originele ‘kroepoekdak’ niet te realiseren valt in het ontwerp van 2023. Dit omdat er niet zomaar nieuwe stukken van dit bepaalde ontwerp aan het dak kunnen worden toegevoegd. Volgens de wethouder lijkt de kans aannemelijk dat er een recht stuk dak boven perron 4 zal worden gepositioneerd: ‘’Het gaat in eerste instantie om de veiligheid van de reiziger en dan om de schoonheid van het dak.’’ zegt de Vries met een knipoog. Het dak staat bekend om zijn originele opbouw. Een aantal schuine stukken vormen een imposant dak. Over de ontwikkeling en de toekomst van het dak zijn de zestigers eensgezind positief. ‘’Je moet wel heel erg veel verknallen om het dak van het station nog lelijk te maken’’ klinkt er bijna synchroon uit de heren.

 

 

Twijfel

Twee heren genaamd Willem en Jaap (beiden gepensioneerd) hebben nog niet van zich laten horen, zelfs gedurende de discussie van Herman en Frits leken beiden in gedachten verzonken. Het is dan ook opvallend als een van hen ineens opveert als hij een bouwvakker ziet. Het blijkt te gaan om een kennis van Willem. Een ideale gelegenheid om een van de hardwerkende heren eens aan de tand te voelen over de plannen van de gemeente. De bouwvakker stelt dat het fijner werken is als de plannen voor het dak definitief zijn.

“Architectenbureau Cepezed zit al tijden met de ideale constructie in zijn maag. Voor ons zou het in ieder geval handiger zijn als er aan de constructie van het ‘kroepoekdak’ niet al te veel veranderd. Inmiddels is er gelukkig ook een kans dat het unieke dak gehandhaafd blijft.

Herman zucht diep op het moment dat hij het verhaal van de bouwvakker hoort. ‘’Waarom zouden we zo’n mooi dak nu weer volledig moeten gaan ombouwen tot een veel minder uniek dak.’’ Er ontstaat weer een discussie tussen het kwartet heren. Met een genuanceerde toon geeft Willem aan dat hij liever overdekt en droog staat met een dak boven zijn hoofd (met de bouw van perron 4), dan dat hij daadwerkelijk een fraai dak ziet waar heel Nederland jaloers op zou worden. De vier lijken aan het eind van een discussie als Herman zegt dat hij een belletje van zijn vrouw krijgt om te komen eten. De heren lopen ieder een richting uit met een blik alsof ze uit een zware vergadering komen. Willem draait zich nog een keer om richting de heren. ‘’Kunnen we vandaag tenminste zeggen dat we wijzer geworden zijn over dakconstructies op onze oude dag’’ klinkt er uit de schorre stem van de rasechte Tilburger.

 


het ‘kroepoekdak’ (bron: Jasper Kluten)