“Fysiek is het wel redelijk dezelfde belasting als omhoog fietsen”

Door weer en vooral wind namen 280 deelnemers afgelopen zondag deel aan de jaarlijkse editie van het NK Tegenwindfietsen. Karin Sloove pakte brons na 30 minuten en 13 seconden afzien op een herenfiets zonder versnellingen. “Een fiets is natuurlijk gewoon een fiets.”

33 lentes jong en nu al een enorme prestatie op de naam. Karin Sloove pakte de figuurlijke bronzen medaille tijdens een van de meest merkwaardige evenementen van het jaar, het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen. De eis van de organisatie? 8.5 kilometer fietsen op een herenfiets van Gazelle zonder versnellingen en met terugtraprem. Er wordt echter niet gefietst met een briesje en 25 graden. De weersomstandigheden waren voor een potje beachvolleybal misschien niet optimaal, maar windkracht 9 en een aangekondigd                      code geel motiveerden de technisch adviseur van infrastructurele werken op de door Gazelle aangeboden herenfiets te stappen. Letterlijk en figuurlijk de volle wind van voren. Terwijl de dame in het dagelijks leven doet aan extreme triathlon, met bergen die harder stijgen dan die van een doorsnee Franse bergetappe, wilde ze met haar deelname de wielersport ook eens op een andere manier beleven.

Wat brengt iemand op het idee om mee te doen aan het NK tegenwindfietsen?
“De sport is eigenlijk gewoon precies wat het zegt. Het is een soort van oud-Hollandse sport die hilarische facetten kent, maar ook met een serieuze ondertoon. Ik ben van nature vrij sportief en competitief, en juist met dit evenement kun je jezelf geweldig meten met de rest, aangezien iedereen last heeft van dezelfde omstandigheden en iedereen dezelfde problemen heeft met de fiets. Doordat ik meedoe aan triathlons, weet ik wat het is om alles te geven op de fiets.”

Maar toch heb je met triathlon niet te maken met extreme windstoten, soms boven de 100 kilometer per uur.
“Dat is waar, maar wij Nederlanders zijn niet voor niets zo goed in de bergen. Doordat wij al vaak met tegenwind fietsen was dit voor mij niet heel anders dan een extreme triathlon. Mentaal is het wel anders, want je gaat toch anders aan zo’n start staan, maar fysiek is het wel redelijk dezelfde belasting als omhoog fietsen.”

Mathilde Mathijsse was de beste vrouw. Zij finishte na 28 minuten en 9 seconden. Jij zat daar met je 30 minuten en 13 seconden niet extreem ver vanaf. Was jij als competitieve deelneemster tevreden over je tijd of had je sneller kunnen of zelfs moeten zijn?
“Ik ben zeker tevreden met het resultaat, zeker zo voor de eerste keer. Het was ook wennen voor mij, meestal doe ik wedstrijden die 15 uur duren, dus wedstrijden van een halfuur zijn veel explosiever, dus uiteindelijk verbaasde mij het zelfs dat ik zo ver kwam.”

sloove

Bron : Facebook

Je hebt niet geoefend of je op een speciale manier voorbereid?
“Nee, totaal niet. Ik ben niet bewust de wind op gaan zoeken. Dat is ook vrij lastig, want het is pas drie dagen van tevoren bekend dat het doorgaat. Je kan natuurlijk je hele herfst er op inrichten om te trainen, maar er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen gek genoeg om het zó serieus te nemen.”

Je doet aan extreme triathlon. Daar maak je waarschijnlijk gebruik van een aantoonbaar betere fiets. Moest je niet enorm wennen aan het verschil?
“Een fiets blijft natuurlijk gewoon een fiets. Uiteraard stuurt het anders, en het feit dat je geen versnellingen hebt betekent dat je steeds weer even moet aanpoten om op gang te komen. Dus het is natuurlijk een wereld van verschil in die zin, maar dat brengt juist die charme met zich mee dat iedereen zich daarmee moet zien te redden. Iedereen heeft datzelfde probleem en hetzelfde speelveld.”

“Iedereen heeft hetzelfde speelveld”

Doe je volgend jaar een gooi naar de titel?
Dat is een beetje een gewetensvraag. Ik deed eigenlijk een beetje mee voor het petje dat ik zou krijgen en voor een leuke foto, dus wat dat betreft is het van de Bucket-list af. Maar ik ben en blijf toch competitief, en ik heb wel zoiets van : ik ga dit jaar wat anders trainen met mijn trainer, dus misschien kan ik het volgend jaar wel beter doen… Nu deed ik gewoon mee omdat ik het leuk vond, maar als ik nog een keer mee zou doen, zou ik dat doen om te winnen. Dat zou volgend jaar dus misschien kunnen, maar daar moet ik nog wel eventjes over nadenken. Toch zou ik niet speciaal voor het NK Tegenwindfietsen in training gaan, maar ik zou niet nog een keer voor de lol meedoen.

Door : Jeffrey van der Maten