Furries: ‘’Het zijn geen dierenneukers’’

Wat als je de kans kreeg om even aan de echte wereld te ontsnappen? Freek Peeters, 19 jaar, is op een doordeweekse dag student Applicatie- en mediaontwikkelaar. In zijn vrije tijd begeeft hij zich echter in de wereld van de Furries. Maar wat houdt de Furry-wereld nou precies in en hoe beïnvloedt dat zijn leven?                                                                                                                                          Foto: De fursona van Freek Peeters, genaamd Flare.       

In het dagelijkse leven studeer je, maar daarnaast maak je deel uit van de Furry community. Kun je iets meer vertellen over wat dat inhoudt?
Furries zijn mensen die een bepaald fantasie karakter ontwikkelen en zich daar dan naar gaan gedragen. Deze karakters worden ook wel fursonas genoemd en zijn meestal dieren zoals wolven, honden, katten.
Furries verschillen erg veel, de ene gaat all out met een heel kostuum en bezoekt vele Furry conventies. De andere is alleen virtueel Furry in zijn vrije tijd.

  • Furries (furry fandom): liefhebbers van dierlijke personages met menselijke kenmerken, in het bijzonder een persoon die zich verkleedt als zijn fursona of deze als een avatar online gebruikt.  ( Bron: Oxford Dictionary)
  • Fursona: samenvoeging van ‘furry’ en ‘persona’ tot één woord. (Bron: www.yourdictionary.com)

Dat is nou niet een bepaald alledaagse hobby, hoe ben je daarmee in aanraking gekomen?
In 2015 ging ik naar Dutch Comic con. Dat is een evenement dat gericht is op comics, films, cartoons, games en nog veel meer.

Het is een ontmoetingsplaats voor mensen met dezelfde interesses. Toen ik daar was kwam ik mensen tegen die Furry waren, en dat sprak mij wel aan. Ik heb met die mensen toen contactgegevens uitgewisseld en op die manier raakte ik dus betrokken in de community.

  • Dutch Comic Con is de grootste Comic Con van Nederland. Het trekt jaarlijks meer dan 32.000 bezoekers onder wie veel Cosplayers en alle subculturen die daartoe behoren. (Bron: www.dutchcomiccon.com).

Kun je mij iets meer vertellen over je fursona? Op wat voor manier uiten jouw fursonas zich in het leven?
Ik heb meerdere fursonas, het hangt van mijn mood af welke fursona ik op dat moment leuk vind en welke ik dan wil zijn. Mijn fursonas gebruik ik binnen de community. Mijn fursona die ik het meeste gebruik heet Shade, hij is een vleermuis. Ik heb een vleermuis als dier gekozen omdat ik het fascinerende beesten vind. Één van de karaktereigenschappen die Shade uniek maakt is zijn zelfzekerheid. Shade is als het ware een schild. Doordat je iemand anders bent draag je een soort van schild om je heen waardoor je je fantasie en gedachtegang de vrije loop kunt laten gaan.

Ik heb ook nog een andere fursona. Dat is een folf (mengeling tussen wolf en vos). Die heet Flare. Flare barst van het zelfvertrouwen, is heel outgoing en bijna altijd blij. Flare heeft een heel erg krachtig en sterk karakter. Mijn fursonas zijn een uitvergrote versie van mijzelf en van mijn karaktereigenschappen.

Ik heb helaas wegens geldgebrek nog niet kunnen investeren in een groot gedetailleerd kostuum. Mijn fursonas zijn nu meer gebaseerd op karaktereigenschappen in plaats van uiterlijke kenmerken. Maar ik zou wel graag een kostuum willen hebben, het is niet noodzakelijk maar maakt de belevingswereld wel mooier.

Op welke manier variëren Furries in het uiten van zichzelf?
Sommige mensen hebben maar één fursona. Andere mensen hebben meerdere fursonas die ze op verschillende momenten gebruiken. De een gebruikt deze fursonas alleen binnen de community, de ander ook in de echte wereld. Ik ken iemand die gender fluïde is en af en toe last heeft van snelle gender wisselingen. Dus het ene moment voelt die persoon zich als een man en het andere moment als een vrouw – of iets daar tussenin. Zij past haar fursonas op die gender wisselingen aan. Dat helpt haar om zichzelf meer te accepteren.

Ken je meer mensen die Furry zijn in Nederland?
Ik heb nog steeds contact met de mensen van Dutch comic con die mij er voor het eerst in aanraking mee brachten. Via via heb ik meer mensen via internet leren kennen, waardoor ik nu over de hele wereld connecties heb, dat beperkt zich niet alleen tot Nederland. Ik spreek af met Furries op events in Nederland zoals Dutch comic con.

Krijg je soms nare reacties, en durf je tegen iedereen om je heen te zeggen dat je een deel uitmaakt van de Furry community?                      Nare reacties heb ik nog niet gekregen, maar dat is vooral omdat ik het niet iedereen laat weten. De mensen die ik het vertel wel zijn vooral nieuwsgierig. Mijn ouders weten het niet, zij zouden het gewoon niet snappen, zij zouden zich laten leiden door wat er in de media over verteld wordt maar niet door het echte verhaal. Dus ik denk dat ik het voor hun verborgen ga blijven houden. Mijn vrienden weten het wel, veel van hen houden ook van Cosplay.

  • Het meest voorkomende verhaal dat de media hebben verspreid is dat Furries hypergeseksualiseerd zijn. Het Furry fandom zou een bizarre fetisj-wereld zijn waarin iedereen zich verkleed in dierenkostuums voor seksuele handelingen.

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die graag een Furry willen worden maar bang zijn dat ze veroordeeld gaan worden?
De community is heel erg open, Furries veroordelen je niet aangezien je allemaal dezelfde interesse deelt. En dan nog beoordelen ze je niet als persoon want je bent nou eenmaal een karakter. Andere mensen buiten de community hoef je het niet per sé te vertellen, pas als je er zeker over bent. Je moet gewoon doen wat je leuk vindt !

Wat is het mooiste dat de Furry community je tot nu toe heeft gebracht?
Het vriendennetwerk. Ik heb over de hele wereld mensen leren kennen die altijd in zijn voor een praatje en klaar staan als ik het nodig heb. In de Furry-wereld beoordelen ze je niet constant. Ook zorgt het heel erg voor ontspanning en rust in mijn hoofd, ik kan even buiten mezelf treden en zijn wie ik op dat moment wil zijn. Het geeft mij een vorm van zekerheid.

Furries worden gezien als mensen met een seksuele dieren-fetisj. Is dit de waarheid?
Er zijn daadwerkelijk mensen die dat doen, maar dat is maar een handje vol. De meeste Furries houden zich daar totaal niet mee bezig. Het zijn geen stelletje dierenneukers, dat is gewoon bullshit. Het zijn gewoon normale mensen die houden van fantasie.

Voel je je fijner in deze wereld als jezelf of als Furry?
Ik vind beide leuk om te zijn, en Furry zijn is nou eenmaal niet de realiteit. Toch voel ik me meer geaccepteerd als Furry binnen de community, dan als mens in de maatschappij. In de community kan ik zijn wie ik wil zijn. Als ik mijn fursona ben durf ik meer te zeggen, voor mezelf op te komen en heb ik niet het gevoel constant beoordeeld te worden.

Kun jij je leven nog voorstellen zonder een Furry te zijn?                                 Als het opeens van me afgenomen zou worden zou het niet het einde van de wereld zijn, maar ik wil er zeker mee door. Ik zou mijn fursonas verder willen ontwikkelen door echt een verhaal rondom mijn fursonas op te bouwen. Dat kan ik bijvoorbeeld doen door karaktereigenschappen te bekrachtigen, en te investeren in een kostuum. Ook kan ik een verhaallijn voor mijn Furry maken met behulp van interactie met andere Furries, door samen als fursona dingen mee te maken. Ik hoop ooit Furry conventions in Amerika bij te kunnen wonen, dat zou wel echt gaaf zijn.

Door Isa Tekelenburg