Fotoreportage: contrast tussen het centrum en Overvecht

Ik loop nu zo’n vier weken rond in Utrecht en het valt me op dat het contrast erg groot is binnen de stad. Ik ben vooral veel in de wijk Overvecht geweest. Een wijk met een groot scala aan: culturen die maar moeilijk mengen, flats en ruim opgezette parken en wegen. Er zijn een hoop problemen, maar hier wordt aan gewerkt. Hiertegenover staat het bruisende centrum met zijn gracht, vele terrasjes en grote hoeveelheid studenten. De binnenstad voelt gezellig en er zijn enorm veel dingen gaande: nieuwe winkels, nieuwe horecagelegenheden en evenementen.

Het contrast tussen deze twee stadsdelen in beeld:

Een van de vele etagewoningen in Overvecht, hier aan de Cleopatradreef.

Nog een voorbeeld in de buurt van station Overvecht, op de hoek bij de Tiberdreef.

Tekenend voor het centrum: de vele kleine sfeervolle straatjes, Varkenmarkt.

De Zakkendragerssteeg is een nog een voorbeeld hiervan. Veel kleine restaurantjes en winkeltjes maken het een uitnodigende plek om te zijn.

Een van de unieke dingen aan Overvecht: de ruime parken die met grote regelmaat in het landschap van de wijk te zien zijn. Hier het park aan de Marnedreef.

Dit geldt ook voor de ruim opgezette wegen die overal te vinden zijn, Moezeldreef.

Het bruisende middelpunt van de stad. Stadshuisbrug met de welbekende Domtoren op de achtergrond.

Het bruisende middelpunt van Overvecht: het winkelcentrum.

Voor mij een tekenend beeld. Aan de parkeerplaats naast het winkelcentrum staat dit vervallen gebouw.

Ook de letters op de gevel ontgaan niet aan het verval van het gebouw.

Groepjes studenten bij de Oude gracht, Maartensbrug.

Een groepje mensen kreeg ik in Overvecht niet op de foto. Toen ik bij het winkelcentrum foto’s van een muur aan het maken was, kwam er iemand op me af. Hij zei: “Je moet hier geen foto’s maken vriend. Dit is de eerste en laatste waarschuwing hè.” Niet dat ik bang ben voor dit soort mensen, maar ik ben toen toch maar gestopt en heb de trein terug naar Tilburg gepakt.

Iemand vroeg nadat ik dit verhaal aan hem vertelde of ik dan geen PVV zou stemmen. Zou één incident, waar ik zelf bij betrokken ben geweest, en één persoon dan een reden moeten zijn om Wilders mijn stem te geven? Nee voor mij in ieder geval niet. Ik denk dat door op de PVV te stemmen, je de frustratie van deze mensen alleen maar groter maakt en het probleem er niet mee oplost.

Dit brengt me bij een overeenkomst tussen de twee stadsdelen, namelijk: politiek. We staan aan de vooravond van de misschien wel belangrijkste verkiezingen in de geschiedenis van ons kikkerlandje.

Mariaplaats in het centrum van Utrecht.

In Hoog Catharijne.

Aan de Tiberdreef in Overvecht.

Bij het winkelcentrum in Overvecht.

Fotografie en tekst door Noa Schoffelen.