Fotografen en motorrijders trekken naar Doel

TILBURG “Op mooie zomerdagen komen er in de weekenden zevenhonderd toeristen richting Doel”, stelt een bewoner. Het idee dat Doel een ‘spookstad’ is, gaat dan niet op. Tijdens een zonnige zondagmiddag in Doel ging ik op zoek naar de toeristen. Er vielen twee dingen op: veel van deze toeristen droegen een moderne camera met zich mee en er reden voortdurend motorrijders door de straten.

 Motoren
Op een zonnige zondagmiddag juni zijn er voortdurend motorrijders in de straten van Doel te bekennen. De 31-jarige Rob van der Waal is er een van. Samen met twee vrienden reisde hij, uit nieuwsgierigheid, van Sliedrecht naar Doel. “Het leek mij wel leuk om hier eens naartoe te gaan. Ik had al het een en ander op internet gelezen en het leek mij interessant om te gaan kijken hoe het er in ‘het echt’ uitziet. Het is ook wel wat ik ervan verwacht had.”

Ook de 29-jarige Janneke Ossenblok bezocht op haar motor het dorp. “De route erna toe is ideaal op de motor. Er is bijna niemand op de weg.” De eerste keer dat de motorrijdster in Doel was, keek ze haar ogen uit. “Ik had natuurlijk wel wat verhalen gehoord, maar dat de kopjes in de huizen nog op tafel stonden, was echt bizar. Ook de staat van de huizen vond ik bijzonder. Ze waren zo vervallen en vol met graffiti. Ik kon het haast niet geloven dat hier nog mensen woonden. Ik snap wel dat hier veel mensen zijn om foto’s te maken. Het lijkt op sommige plaatsen wel een decor uit een film.”

Een band met Doel
De vader van familie Balliauw uit Sint-Niklaas heeft een band met Doel. Zijn grootouders kwamen hier vandaan. “Toen ik nog klein was, kwam ik hier vaak. Elk jaar bezochten we ook een herdenkingsdienst in de kerk.” Nu is hij hier voor de eerste keer met zijn gezin met drie kinderen. “De kinderen en mijn partner waren hier nog nooit geweest. De twee oudsten zijn voornamelijk benieuwd naar de graffiti en ik wilde laten zien waar mijn grootouders vandaan kwamen.”

Buiten motoren trekt doel ook veel mensen met camera’s. “Het straatbeeld van Doel, met zijn vervallen huizen en graffiti, levert mooie plaatjes op”, zegt een van hen. Het jongste lid van de familie De Maeyer uit Moerbeke is hier ook om foto’s te maken van de graffiti. Moeder Maeyer kwam vroeger regelmatig in Doel. “We gingen als het lekker weer was naar de haven om boten te kijken. Daarna aten we lekker pannenkoeken. Op het parkeerveld stond vroeger ook een chic restaurant waar we wel eens gingen eten. Het is treurig van wat er nog van Doel over is.”

Toeristen welkom maar moeten wel respect tonen
De gepensioneerde oud-inwoner Guido van de Wallen geeft aan dat toeristen zeker welkom zijn, maar wel respect moeten tonen. “Mensen moeten wel in hun achterhoofd houden dat Doel nog bewoonbaar is en dat je niet zomaar de huizen binnen mag lopen. Het kan ook heel gevaarlijk zijn om erven op te lopen en huizen binnen te gaan. Sommige huizen zijn zo verkrot en er zijn waterputten waar je zo in kan lopen. In het verleden werd er ook veel gekraakt. Ik kwam een keer thuis van een vakantie, toen zaten er gewoon twee vreemde mensen in mijn bank koffie te drinken. Zij dachten dat het huis onbewoond was.”