Foort van Oosten, een man voor iedereen

Foort van Oosten, een belangrijk man in politiek Nederland en vader van een jongen genaamd Rens. Sinds de Kamerverkiezingen van 2012 zit hij in de Tweede Kamer, waar hij hiervoor in de gemeenteraad van Schiedam zat. Van Oosten rolde via de advocatuur de politiek in en is sinds 2012 voor de politieke kenner onmisbaar geworden in Den Haag door zijn hoge inzet in wetgeving en het behartigen van het algemeen belang. Samen met hem kijk ik terug naar de afgelopen vier jaar en de aankomende verkiezingen.

 

Waarom wilde u politicus worden?

“Ik ben ooit begonnen als raadslid in Schiedam. Ik was namelijk al lid van de VVD en werd door hen uitgenodigd om raadslid te worden. Dit trok mij en ik ben hier mee akkoord gegaan.

Toen ik eenmaal raadslid was merkte ik dat je al snel een grote invloed op de stad had en dat je ook daadwerkelijk mensen kon helpen en problemen kon oplossen. Dit vond ik echt geweldig.

Toen de VVD merkte dat ik mijn werk goed uitvoerde vroegen ze me op de lijst voor de Tweede Kamer. Ik was erg vereerd en ben ook hier mee akkoord gegaan. De Tweede Kamer lijkt eigenlijk erg op de gemeenteraad alleen zijn de problemen die je aanpakt nog groter en de oplossingen vaak moeilijker. Wel vond ik dit werk nog leuker omdat je problemen op mag lossen waar heel het land over discussieert. Dit gaf mij echt een drive om het land beter te maken.”

 

Waarom heeft u voor de VVD gekozen?

“De VVD is een partij die zorgt dat je als individu het maximale uit jezelf kan halen. De VVD biedt iemand ruimte om te groeien en genoeg hulp om niet te vallen. Daarnaast ben ik ervoor dat als iemand sociale hulp nodig heeft diegene dat ook krijgt, dit is gewoon belangrijk om er bovenop te komen. Daarentegen sta ik er niet voor dat als iemand in luilekkerland wilt wonen hij gewoon geld krijgt van de overheid. Niet willen werken is geen geld, zo simpel is het.”

 

 


Je leest je hele leven al over de Tweede Kamer en dan zit je er opeens zelf in. Het was alsof ik opeens achter de schermen bij een film werkte.


 

Hoe kijkt u terug op de afgelopen vier jaar?

“In het begin was het vooral spannend. Je leest je hele leven al over de Tweede Kamer en dan zit je er opeens zelf in. Het was alsof ik opeens achter de schermen bij een film werkte. Het is hard en veel werken, maar je mag ook bij verschillende geweldige dingen aanwezig zijn, zoals Prinsjesdag en de kroning van de koning.

Zelf ben ik het meest trots op mijn eigen gemaakte wetsvoorstel dat spookfacturen makkelijker aan te pakken maakt.”

 

Wat zijn precies spookfacturen?

“Dit zijn facturen waar eigenlijk geen tegendienst tegenover staat, maar waar wel door bedrijven voor betaald wordt. Vaak hebben kleine en middelgrote bedrijven hier last van. Hen wordt bijvoorbeeld beloofd dat een derde partij aan de marketing gaat werken en vervolgens wordt dit niet gedaan maar heb je wel betaald. Het probleem met deze facturen is dat het vaak om een paar honderd euro gaat en het dus geen zin heeft om naar de rechter te gaan, omdat dit veel tijd en geld kost en je de kosten er dus niet uithaalde als bedrijf. Ik vond dit zo oneerlijk dat ik heb besloten er wat tegen te doen en dat is gelukt. De daders achter spookfacturen zijn nu door deze nieuwe wetgeving een stuk makkelijker op te pakken.”

 

Is het kamerlid zijn zwaarder dan u had verwacht?

“Ze verwachten zeker dat je jouw best doet en dat is ook niet meer dan logisch als je er zit om een heel land te regeren. Het is eigenlijk moeilijk te zeggen of het zwaarder is dan ik had verwacht, omdat ik zoveel van mijn werk houd, ik vind het super gaaf om te doen. Wel maak ik lange dagen, maar dit vind ik niet erg. Je moet, als je dit werk wilt doen, wel van hard werken houden en jezelf een schop onder je reet kunnen geven.”

 

Wat is het verschil tussen een normale week en zo vlak voor de verkiezingen?

“Op dit moment zijn er nog nauwelijks verschillen. De verkiezingen zitten natuurlijk wel in ons achterhoofd en je doet eigenlijk nog harder je best, maar de debatten gaan gewoon door zoals altijd.

Twee weken van tevoren is het moment dat je de verkiezingen echt gaat merken. De vergaderingen en debatten houden op en je focust je volledig op de campagnes. Ik ga de straat op om mensen aan te spreken, leg veel interviews af en zorg er gewoon voor dat de VVD in een goed daglicht komt.

Vier jaar geleden vond ik het leuk om te werven voor de VVD en heb er nu weer zin in. Het is wel een stressvolle periode die erg spannend is, maar daar moet je als Kamerlid natuurlijk wel tegen kunnen.”