Fijnproever naar Nederland

Hij is een echte fijnproever uit China. Hij komt uit Tianjing, een grote stad ten noorden van de Chinese hoofdstad Beijing. Eric Wang(20) is een jaar geleden naar Nederland gekomen voor zijn studie Toerisme op de NHTV Internationaal Hoger onderwijs in Breda. Behalve zijn studie is de Chinese student de zoektocht gestart naar de Nederlandse voedselidentiteit die hij denkt dat anders is in vergelijking met het land waar hij vandaan komt.

Interesse in voedsel

“Ik kom uit een familie die erg veel waarde hecht aan delicatessen. Mijn ouders kunnen allebei vrij goed koken en vooral mijn moeder wilde altijd lekker en gezond eten maken. In China is eten heel erg belangrijk. De meeste Chinese gerechten moeten vers gemaakt en gegeten worden om de kwaliteit van het voedsel optimaal tot zijn recht te laten komen.”

‘Het is leuk om een stad te ontdekken door eerst het eten uit die streek te proberen.’

 Fijnproever

“In het Engels betekent “gourmet” fijnproever. In het Chinees is: chi huo. Wat letterlijk etengek betekent. Ik zie me zelf niet als gek. Het is leuk om een stad te ontdekken door eerst het eten uit die streek te proberen. Dit is typisch Chinees. Eten is een belangrijk onderdeel van de cultuur van een land. Nederland is klein, er zitten weinig verschillen tussen verschillende steden. Maar in dit land leven veel culturen samen. Iedere cultuur heeft weer zijn eigen specialiteiten. Dat vind ik interessant.”

 Duiken in de Nederlandse voedselcultuur

“Een jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen om te studeren. In China heb ik altijd al van Nederland gehoord en ik wist dat er in dit land Nederlands wordt gesproken. Voor mij was Europa een mysterie omdat er relatief weinig contacten zijn tussen China en Europa in vergelijking met China en de Verenigde Staten. Op de middelbare school was ik geïnteresseerd in geschiedenis en aardrijkskunde omdat ik graag de wereld wilde ontdekken. Tenslotte heb ik ervoor gekozen om naar Europa te gaan. Het leven in Nederland is zo anders dan in China. In Nederland wilde ik alles ontdekken wat ik nog niet kende. In de eerste plaats eten, want eten hoort bij het dagelijks leven. Niemand kan leven zonder eten en drinken. Eten heeft ook zijn sociale aspecten, het is een manier om contact te komen met andere mensen. Daarom is het zo belangrijk voor mij.”

‘Ik wil een keer stamppot en erwtensoep leren maken.’

 Typisch Nederlands

“Voor mij zijn typisch Nederlandse gerechten: erwtensoep, zuurkool met aardappelpuree, stamppot en kibbeling wat je in de stad bij een foodtruck kan kopen. Er is natuurlijk nog meer Nederlands eten zoals kaas en brood. In de winter zie je veel spruitjes in de supermarkten. Lange en dikke friet is erg populair in Nederland. In een restaurant worden voor het eten nootjes geserveerd en na het eten willen mensen vaak koffie of thee bestellen. Koude salade als voorgerecht eten komt vaak voor in Nederland. Snoepjes worden vaak na het eten meegegeven door de ober.”

Verschillen tussen eten

“Het echte verschil zit tussen de volgorde van serveren van gerechten, de bereidingstechnieken en de temperatuur van koken. In China eten mensen het liefst geen koud eten zoals salade en mensen drinken zeker in de winter geen koude drankjes. Volgends de Chinese cultuur is koud eten en drinken schadelijk voor het lichaam. In Nederland nemen mensen voor het hoofdgerecht eerst soep terwijl in China soep altijd als laatste gerecht geserveerd wordt. De kookmethodes zoals grillen, frituren en roeren worden vaak in Nederland toegepast. In China willen mensen eten stomen, stoven en bakken.”

Multicultureel

“Nu eet ik dingen uit veel meer culturen dan toen ik in China woonde. Italiaans eten heb ik in Nederland ontdekt. Ik vind het leuk om een gerecht te maken dat een mix is tussen Europese groenten en vlees met een Aziatische manier van klaar maken.  Alleen in Nederland ga ik veel minder uiteten dan in China, omdat mensen hier in het algemeen veel minder uiteten dan waar ik van aan kom. Ik pas me natuurlijk ook aan.”

Erwtensoep

“Ik wil een keer de Nederlandse stamppot en erwtensoep leren maken. Vooral erwtensoep wil ik een keer met verse ingrediënten en rookworst bereiden. Dan kan ik dat voor mijn ouders en vrienden maken als ik terug ga naar China. Waar kan ik dat leren?”

 

Geschreven door: Boyan Wu