Fietsenoverlast binnenstad: winkeliers zijn het zat!

De Mac Donalds op de Hoge steenweg in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch trekt dagelijks veel bezoekers. Door gebrek aan fietsenstallingen in de binnenstad parkeren de (voornamelijk jonge) bezoekers hun fietsen recht voor de deur om een snelle hap te doen, echter blokkeren zij hiermee de hele stoep, niet alleen voor de Mac Donalds zelf, maar ook omliggende winkels.

Door: Demi Rutten

Van ver af is al te zien wanneer de fastfoodketen Mac Donalds het druk heeft. De fietsenmenigte voor de deur is niet te ontwijken. Mensen die vaak in de stad zijn, zijn ondertussen gewend aan de overvolle stoep. De voetganger gaat hier automatisch op de straat lopen omdat er geen ruimte meer is op de plek die eigenlijk voor hen bedoeld is. En hoewel iedereen weet dat dit niet volgens de regels is, lijkt niemand er iets tegen te doen.

De bende van stalen rossen staat ook niet alleen voor de Mac Donalds zelf, maar blokkeert ook de omliggende winkels. Kledingwinkel Steps ligt rechts gelegen van de keten, en zij zijn de stalen blokkering voor hun deur meer dan zat: ‘’Wij als personeel van steps hebben alles al geprobeerd. De politie en gemeente weten ervan af, wij lichten ze continu in, maar ze doen er niks aan. De gemeente gaf ons het nummer van de stadshandhaving, die wij moeten bellen bij overlast, maar telkens als ze komen doen ze alsnog niks.’’

Tijdens het gesprek met de verkoopmedewerkster van Steps is de woede te horen in haar stem, en blijkt de overlast dieper te liggen dan de gemeente lijkt te denken.  ‘’Ook onze klanten klagen er bij ons over. Ze kunnen soms zelfs niet bij onze ingang komen! Wij hebben het heft maar in eigen handen genomen en verplaatsen de fietsen die onze ingang blokkeren. Ook plakken we stikkers op de ramen met ‘fietsen verboden’, maar niks lijkt te helpen.’’

De gemeente zelf zegt niks aan de overlast te kunnen doen, omdat het een komen en gaan is van jongeren. Zij kunnen enkel waarschuwen en vragen de fietsen te verplaatsen. Dus hoewel iedereen het probleem ziet en er de lasten van ondervindt, blijkt dit een onoplosbaar probleem te zijn.