Fietsen langs de hotspots in Boedapest

Széchenyi Spa, Foto: Sam van Ierssel

De fietstocht begint vroeg in de ochtend met een verfrissende duik in de warmwaterbronnen van de Széchenyi Spa, een van Boedapests vele thermale baden. De spa kent 15 binnenbaden, 3 buitenbaden en verschillende sauna’s. Elke zaterdagavond vinden er in de buitenbaden van de spa grootse feesten plaats, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Een kaartje voor een ochtendje zwemmen in de spa en een eigen kluis kost doordeweeks 5500 Ft en in het weekend 5700 Ft, omgerekend zo’n €17,90.

 

Millenniummonument met aan weerszijden de zuilengalerij, Foto: Stella van der Burg

Van zwemmen krijg je honger en dorst, daarom komen de straatverkopers die voor de Széchenyi Spa staan goed van pas. Scoor een typisch Hongaarse pretzel met een glas limonade voor een prikkie, zodat je de fietstocht met een goed gevulde maag kan voortzetten. In het park van de Spa ligt ook het Heldenplein, de tweede hotspot van de fietstocht. Het indrukwekkende plein wordt gedomineerd door het Millenniummonument en de zuilengalerij. Als je van skaten houdt, is het Heldenplein de place to be.

 

Na het Heldenplein is het tijd om de fietstocht te hervatten richting de chique Andrássy Út Boulevard. Vroeger veranderde de naam van de straat vaak, afhankelijk van de politieke situatie op dat moment. De huidige straatnaam doet denken aan Gyula Andrássy, tussen 1867 en 1871 een belangrijke minister-president voor Hongarije. Tegenwoordig staat de Andrássy Út Boulevard, door zijn peperdure kledingwinkels, vooral bekend als de Champs Elysées van Boedapest. Sinds 2002 staat de straat met de bijbehorende metro op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Andrassy út met fijne fietspaden, Foto: Stella van der Burg

Andrassy út, Foto: Stella van der Burg

 

Voorkant Synagoge, Foto: Stella van der Burg

De Grote Synagoge van Boedapest is de volgende hotspot van de fietstocht. De synagoge is met 3000 zitplaatsen de grootste functionerende van Europa en de op één na grootste ter wereld. Een ticket voor de synagoge kost 4000 Ft, oftewel 12 euro. Ook is een rondleiding met een gids mogelijk, dan betaal je iets meer. Leuk feitje: als man-zijnde krijg moet je een keppeltje op in de synagoge.

Na een actief ochtendje is het tijd voor een insta-waardig, mega lekker rozenijsje van Gelarto Rosa op het Sint-Stefanusplein. Vanaf het plein heb je een prachtig uitzicht op de Sint-Stefanusbasiliek, vernoemd naar de eerste koning van Hongarije. Neem vooral een kijkje in deze imposante kerk. De koepel van de basiliek kan je beneden vanaf je fiets bewonderen, maar het is ook mogelijk om hem te beklimmen.

Sint-Stefanusbasiliek, Foto: Sam van Ierssel

Het rozenijsje, Foto: Sam van Ierssel

 

De Kettingbrug met op de achtergrond de Burcht van Boeda, foto: Stella van der Burg

Na een kijkje te hebben genomen in de basiliek, is het tijd om door te fietsen naar het Boeda-gedeelte van de stad. Dit doe je via de welbekende Kettingbrug. Deze brug was de eerste vaste brug over de Donau die Boeda en Pest met elkaar verbond. Let tijdens het fietsen over de brug goed op; het is veiliger om de Donau via het voetpad over te steken, omdat Hongaarse automobilisten erg ongeduldig zijn.

 

Vanaf de Kettingbrug heb je een prachtig uitzicht op de Burcht van Boeda. Deze Burcht beschermde de inwoners en koning van Boeda vroeger tegen invasies van vijanden. Tegenwoordig dient de Burcht met zijn pracht en praal als een echte toeristische trekpleister. Degenen die de Burcht op de fiets willen bezoeken, hebben een goed stel beenspieren nodig; de Burcht van Boeda ligt bovenop een heuvel. Eenmaal op de heuvel heb je een prachtig uitzicht over Boedapest. Heb je na al het fietsen zin gekregen in een snack? Onderaan de Burcht ligt een klein, eettentje waar je typisch Hongaarse deegflappen Lángos kan halen.

Het uitzicht vanaf de Burcht van Boeda: de Kettingbrug en het parlementsgebouw, Foto: Stella van der Burg

De burcht, Foto: Stella van der Burg

Pauwel Kwak bij Brasserie Henri, Foto: Sam van Ierssel

 

Na al het fietsen is het tijd voor een tussenstop bij het Belgische restaurant Brasserie Henri. Het restaurant heeft, naast een lekkere mix van Belgisch en Hongaars eten, een geweldig lange bierkaart; de keuze is reuze. Bezoek het terras van Brasserie Henri ook eens als het donker is; het uitzicht op het verlichtte Parlementsgebouw moet je gezien hebben.

 

 

Na een drankje of hapje te hebben genuttigd, vervolgt de fietstocht zich naar de Vissersbastion en de bijbehorende Matthiaskerk. Het bastion is een verzameling van trappen, arcaden en torens die de Matthiaskerk een fantastische ambiance bieden. Vooral in de zomer zijn deze hotspots super om te bezoeken; onder het genot van straatmuzikanten die violen, accordeons en gitaren bespelen, kan je genieten van het uitzicht over de Pest-zijde van de stad.

Een van de straatmuzikanten, Foto: Sam van Ierssel

Matthiaskerk, Foto: Sam van Ierssel

 

De volgende hotspot van de fietstocht is het Margaretha Eiland, waar je via de Donau en het Parlementsgebouw naartoe fietst. Het eiland ligt midden in de Donau en staat vooral bekend om zijn park en de Muziekfontein. Elk uur speelt de fontein een show af met lichten en bekende nummers. Margaretha Eiland is de ideale plek voor een wandeling of een picknick.

Margaretha Eiland, Foto: Stella van der Burg

Het Parlementsgebouw, Foto: Stella van der Burg

 

Het eind van de fietstocht nadert, net zoals het avondeten. De perfecte plek hiervoor is Streetfood Karaván, een plein vol met verschillende eettentjes. Van Mexicaans tot Hongaars en van Chinees tot Amerikaans; voor ieder wat wils op deze foodmarket. De Hongaarse kip paprikash met dumplings die ze hier verkopen is een echte aanrader! Na het eten is het tijd voor een drankje in de naastgelegen ruïnebar Szimpla Kert of een kijkje in een van de vele Vintage-winkeltjes die Boedapest te bieden heeft.

Szimpla Kert, Foto: Sam van Ierssel

Streetfood Karaván, Foto: Sam van Ierssel

Nog steeds niet moe na deze actieve dag? Plak er een avondje stappen in club Instant aan vast! Het pand bestaat uit een doolhof van verschillende kleine kroegen en tuinen met elk een eigen muziekgenre. De drankjes bij club Instant zijn niet alleen lekker, maar ook mega goedkoop; voor een Gin Tonic betaal je omgerekend €3. Een betere afsluiting van een dagje fietsen door Boedapest kan je je niet wensen!