Feminisme in Nederland? Nergens voor nodig

“Stop maar met het feminisme in Nederland. Stop maar.” Dat is Jonathan Krispijn’s visie op het Nederlandse feminisme. Salarisverschil, seksuele intimidatie en de rol van de vrouw. Jonathan heeft hier een uitgesproken mening over.

Eindeloze salarisverschil discussie

Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen op dezelfde functie is veel in het nieuws. Er wordt vaak gefocust op het feit dat vrouwen minder verdienen. Bij een onderzoek van het CBS kwam uit als resultaat dat het salarisverschil aan meerdere factoren ligt; vrouwen werken vaker deeltijd, vrouwen werken vaak in minder goed betaalde sectoren of hebben minder werkervaring. Dit zijn de redenen voor 94% van het salarisverschil, maar de overige 6%, waar komt die vandaan?

“Ik vind het zo grappig dat er zo wordt gefocust op die 6%, waarom pakken we die 94% niet aan? Waar die 6% uit bestaat, dat weten we niet. Ik zeg niet dat er helemaal geen sprake van seksisme op de werkvloer is, dat is er zeker. Andersom ook, vrouwen maken ook gebruik van hun charmes om iets voor elkaar te krijgen” beargumenteert Jonathan.

Jonathan Krispijn is een 22-jarige student van de opleiding Journalistiek op Hogeschool Utrecht. Hij is o.a. bezig met carrière maken in cabaretier. Naast dat is hij redacteur bij Nieuws uit Hilversum. Hij heeft een artikel geschreven over seksuele intimidatie, die heeft hij gebaseerd op een eigen ervaring. Jonathan is aangeklaagd en er is een rechtszaak geweest, deze heeft hij gewonnen. “Wie gelooft nou de boze, bruine man?” Zegt hij over de beschuldigingen. Over seksuele intimidatie zegt hij het volgende: “Net zoals dat je je autodeur niet open moet laten staan, want dan gaan mensen stelen. Ik zeg niet dat mensen die stelen dat moeten doen, maar je kan voorkomen dat mensen het willen doen.”

Hij is het er absoluut niet mee eens met  hoe feministen hier een probleem van maken. “Willen we ons focussen op het slachtofferschap van die 6% of willen we die 94% – die we zelf in handen hebben – benoemen en aanpakken?”

Seksuele intimidatie

Er zijn veel verschillende perspectieven op de term seksuele intimidatie.  “Ik zeg niet dat er helemaal geen seksisme is op de werkvloer, maar dat is er ook andersom. Vrouwen maken gebruik van hun charme om iets te krijgen

Seksuele intimidatie kan op veel manieren zoals o.a. verbale intimidatie, non-verbale intimidatie en fysiek. Het ligt voor ieder persoon anders wat zij als seksuele intimidatie verstaan. De een vind het  al seksuele intimidatie als iemand in zijn/haar comfortzone staat en de ander vind het pas seksuele intimidatie als hij/zij wordt aangerand.

Volgens Jonathan wordt er veel te snel gesproken van seksuele intimidatie en wordt het uit verband getrokken. Jonathan vind dat meisjes altijd beschermd worden. “We geloven altijd het meisje. We gaan er vanuit dat dat meisje wel gelijk heeft. Er wordt wel gevraagd aan de meisjes ‘Had je een kort rokje aan?’ Dat noem je victim-blaming. Ik noem dat het benoemen van eigen verantwoordelijkheid om dingen te voorkomen.”

#MeToo is groot in het nieuws geweest en wordt hedendaags nog steeds gebruikt. Het staat voor seksueel overschrijdend gedrag. Dit zie je op de werkvloer, op straat maar ook in Hollywood. Denk aan Kevin Spacey van House of Cards. Jonathan heeft hier zijn mening over: “Op een gegeven moment ging het over dates die niet goed waren gelopen. Het werd belachelijk, iedereen werd gelijk beschuldigd”.

Er werd flink gereageerd op zijn artikel. Jonathan schreef een verklaring, maar heeft hier spijt van. “Met gehandicapten moet je niet in discussie gaan” aldus Jonathan die van mening is dat een aantal  lezers niet begrijpend kunnen lezen.

“Het feminisme maakt het gezinsleven kapot”

Hallo, hier ben ik! 

Nooit je handen uit je mouwen steken thuis? Dat klink ideaal. Stel je moeder doet alles in het huishouden en jij kunt lekker je eigen ding doen zonder daar rekening mee te houden, maar schetst dit een bepaald beeld over vrouwen? Jonathan, die zelf in deze situatie zit, vindt van niet.

Zijn moeder werkt continu, dus hij heeft beide rollen gezien. “Ik had liever wat meer aandacht gehad vroeger, omdat mijn moeder natuurlijk altijd werkte en schoonmaakte. Ik had liever een vader die werkt en dan een moeder die parttime werkt en af en toe thuis was. Dat is ook wat ik tegen het feminisme heb, de balans is heel goed, die balans is niet zomaar uitgevonden. De vrouw baart het kind, dus hebben meer zeggenschap over het kind en bijvoorbeeld abortus”.

Grappenmaker

In zijn vrije tijd is Jonathan stand-up comedian, zo doet hij mee aan wedstrijden en gaat hij naar open podia. Hier maakt hij ook grappen wat betrekking heeft tot het feminisme, ondanks dat het reacties kan uitlokken. Zo gebruikt hij ervaringen en draait die om naar grappen. “Tijdens een les werd gevraagd hoe vrouwen aan de top moesten blijven, waarop werd gereageerd dat je je niet moet laten tegenhouden door een zwangerschap. Ik dacht gelijk van wacht even, mijn vader is weg, mijn moeder werkt continu. Ik ben opgevoed met een KFC bucket. Dat een kind van een moeder die zich alleen maar focust op carrière moet solliciteren naar een nieuwe moeder. Dat een kind vraagt: mama, jij houdt toch van mij? En dat de moeder zeg: wacht, even in mijn agenda kijken”.

Het is al klaar in Nederland

Of hij luistert naar de standpunten van feminisme? Ja, maar in zijn ogen klopt het toch vaak niet. “Feministen zijn vóór immigratie, zij zijn dan vóór het binnenhalen van een cultuur die vrouwen het liefst in de keuken ziet? Dat blijf ik een bijzondere gedachte vinden die ik nooit zal begrijpen”.

“Stop het feminisme maar in Nederland, het is hier al klaar. Opkomen in Nederland voor vrouwen in andere landen moet gewoon doorgaan, dat is goed. Ik weet niet of je een invloed gaat uitoefenen, maar maak je er vooral sterk voor”.