Fastfood in Eindhoven: een vloek of een zegen?

Zijn het niet de friettenten en kebabzaken in de stad, dan zijn het wel de restaurants van Mc Donalds die in Eindhoven te vinden zijn. Voor een relatief klein centrum als Eindhoven zitten er  al twee McDonalds restaurants. Niet alleen de McDonalds, maar ook de Subway heeft 2 filialen in het centrum.
Bovendien zit er nog een Vapiano, Happy Italy, KFC, Snackbar Happy Eater, Latinos Burgers in het centrum en een Burger King op het station. Genoeg te happen in Eindhoven dus. Buiten deze grotere ketens zitten er ook nog een aantal burgertentjes waar fastfood wordt geserveerd en wat wok restaurants.

Sinds maart 2017 is het centrum van Eindhoven nog een fastfoodketen rijker: Taco Bell. Taco Bell is een Mexicaans restaurant dat onder andere taco’s en burrito’s serveert. Het is het eerste restaurant van de keten in heel Nederland.
Eind 2017 heeft het centrum er nog een restaurant bijgekregen. Five Guys. De burgerketen uit de

Verenigde Staten serveert burgers, hotdogs, sandwiches, friet en milkshakes. Men kan in de hamburgerketen onbeperkt toppings kiezen voor op hun gerechten.
En als al deze fastfoodketens nog niet genoeg zijn, opent Dunkin’ Donuts op 11 april ook nog haar deuren in de Piazza in Eindhoven. In de nieuwe kiosk zal er keuze zijn uit verschillende koffies en wel dertig soorten donuts.

Of al deze fastfoodketens in Eindhoven een goed idee zijn is de vraag. Natuurlijk heeft iedereen er weleens zin in. Maar voor onze gezondheid is het minder goed. Het vet en zout in fastfood draagt bij aan hart- en vaatziekten en een verhoogd cholesterol. Dat niet alleen, van het vet in fastfood vliegen de kilo’s eraan. Wanneer iemand vaak fastfood eet, is de kans op diabetes type 2 een stuk groter. Men zal zich nog verbazen over het aantal calorieën in bijvoorbeeld een hamburger van de Mc Donalds. Zo zit er in een Maestro Burger met 100% Angus beef 780 kilocalorieën en in een Bacon Cheeseburger van Five Guys zelfs 920 kilocalorieën.

Omdat fastfood een verslavende werking heeft en het vaak ook niet al te duur is, zijn mensen sneller geneigd om het te kopen. Het is ook erg lekker om even een snelle en vette hap te pakken. En met zo veel restaurants alleen al in Eindhoven wordt de verleiding steeds groter. Van een keer een avondje snacken vliegen de kilo’s er niet aan, maar het moet geen gewoonte worden.