Een ex-politieagent over de legalisering van de wietteelt

Meer drugs in rioolwater”, “Kerstpakketten vol drugs”, “Drugs koop je makkelijker dan bier”, “drie aanhoudingen wegens handel in drugs”. Een paar voorbeelden van nieuwskoppen waar drugs als onderwerp centraal staat. Tegenwoordig kijkt men er niet eens meer van op als drugs in het nieuws komt. Hier in Nederland zijn we dat wel gewend. Voor ex-politieagent Roger Reniers is het een ander verhaal. Hij heeft de boven- en onderwereld van de drugs zelf gezien en meegemaakt en heeft hier het uitvoerende en vuile werk moeten opknappen. Hij leest niet over de drie aanhoudingen wegens handel in drugs, maar hij was er zelf bij.

Door: Lola Zopfi

“Ik gaf een opleiding aan collega’s die vooral duidelijk maakte waar agenten op moesten letten bij een ontmanteling en opsporing van drugs,” vertelt Roger Reniers, die 18 jaar werkzaam is geweest bij de politie, maar nu thuis zit met PTSS. “Ook kreeg ik via de CIE, de criminele inlichtingen eenheid, informatie te horen uit het criminele circuit. Bijvoorbeeld een tip waar een hennepkwekerij zou kunnen zitten.” Roger heeft 16 jaar ervaring op het gebied van jeugd en drugs. Hij is een grote brede man, en straalt ook uit dat hij een agent is geweest. Hij vertelt met veel passie over zijn werk.

In het nieuws verscheen dat de drug 4-FA  per 1 april wordt verboden. Dit leek een veilige drug, maar het Trimbos-instituut waarschuwde dat dit middel tot levensbedreigende situaties kan zorgen en hersenbloedingen en hartkloppingen veroorzaakt.

Als jij nog 1 drug mocht kiezen die ze zouden afschaffen, welke zou dat zijn?

“Het is een spelletje om steeds een nieuwe drug te ontwikkelen die met de werkbare stof niet op lijst 1 of 2 staat van de Opiumwet. Ik zou zeggen schaf het gewoon allemaal af, ik wil ze allemaal weg hebben. Alcohol bijvoorbeeld is toch redelijk in de hand te houden vind ik. Drugs niet, die mogen van mij allemaal weg.”

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat het THC-gehalte in de wiet stijgt,

maar een achttienjarige kan nu naar de Albert Heijn gaan en 2 flessen sterkedrank kopen en zichzelf dooddrinken. Datzelfde lukt niet meteen met wiet. Is het dan niet een beetje overdreven hoe de overheid reageert op de stijging van THC?

“Nee, want het THC-gehalte in wiet is oncontroleerbaar. Zelfs de overheid kan niet binnen een uur het THC-gehalte van wiet bepalen omdat het een langdurig proces is. De ene wiet soort heeft 16 procent, de andere 20 procent en weer een andere heeft 8 procent. Bij alcohol is het anders, want daar weet je wel precies hoeveel procent er in zit en wat de exacte werking kan zijn, natuurlijk is het afhankelijk van hoe ieder persoon hierop reageert. Maar de basis is bekend, dit in tegenstelling van het THC-gehalte in wiet.

De werkzame stoffen in hasj en wiet zijn onder andere THC en CBD. Per cannabissoort verschilt de werking door de wisselende hoeveelheden van werkzame stoffen. De belangrijkste werkzame stof van hasj en wiet is THC (tetrahydrocannabinol).

Zodra er meer kennis over planten en het DNA ervan komt, worden er steeds meer planten gekruist. Hierdoor komen er dus ook steeds betere wietsoorten en dus ook een hoger THC-gehalte. Het gebruik hasj en wiet wordt dan steeds gevaarlijker. Ook de overdosis en de verslaving zijn dan veel groter. Bij drank kun je wel zeggen ‘ze drinken zich dood,’ maar dan moet je wel ontzettend veel drinken hoor.”

Ik zou zeggen: “Schaf het gewoon allemaal af.”
Ik wil ze allemaal weg hebben

In het artikel van de Volkskrant “studie: legale wietteelt mogelijk goed voor bescherming mensenrechten” beweren 2 hoogleraren van de Radboud Universiteit dat het reguleren van wietteelt de criminaliteit terugdringt en daardoor bijdraagt aan de mensenrechten.

Deze 2 hoogleraren zijn dus van mening dat illegale hennepkweek leidt tot crimineel geweld.

Wegen deze voordelen niet op tegen de nadelen?

“Nee, er gaan miljarden om in de onderwereld van de drugs. Zowel soft- als harddrugs.

Dan moet je eens voorstellen: je hebt een goede baan, of een goed lopend bedrijf, je verdient veel geld en in een keer krijg jij een concurrent van de overheid erbij waardoor je dus eigenlijk je geld verliest. Ik zeg niet dat je een illegaal inkomen moet tolereren maar er gaat zoveel geld in om en er zitten zoveel belangen in en dat zal altijd blijven. Criminelen zullen altijd een paar stappen voor blijven en altijd iets vinden om een betere kwaliteit of een sterkere drug te maken. Maar ze zullen ook hun “marktaandeel”, omzet en organisatie in stand houden. De overheid kan wel zeggen: wij gaan het controleren, maar ook de hoeveelheid wiet die nodig is om de markt te bedienen, die kan de overheid niet produceren. Ik vind het een broodje aap verhaal en denk dat je veel beter strenger kan gaan handhaven en harder optreden. Dan zal de criminaliteit zich gaan verleggen naar iets anders, maar die onderlinge strijd zal er altijd zijn. Het legaliseren heeft daarom denk ik geen zin want het probleem verplaatst zich toch wel weer. Criminelen zoeken gewoon weer een andere bezigheid.”

Hoe zou jij het drugsprobleem aanpakken?

“Als je bijvoorbeeld voor de eerste keer een kwekerijtje begint en je wordt gepakt, dan kijkt de politie hoeveel plantjes je hebt en hoeveel jou dat op had kunnen brengen. Vervolgens moet je een boete betalen en er volgt na veroordeling voor het strafbare feit van de Opiumwet een financiële ontneming, dan halen ze de mogelijk gemaakte winst terug.

Maar als je niks hebt kunnen ze ook niks van je afpakken. Dan krijg je bij de eerste keer bijvoorbeeld een taakstraf. Maar ja, wat stelt zo’n taakstraf hier in Nederland nu voor? Als je bij de derde of vierde keer betrapt wordt moet je misschien voor een half jaar achter de tralies. Maar ja, wat is een half jaar nou als je misschien wel 3 of 4 ton illegaal verkregen geld verdiend hebt door winst uit je wietkwekerij? De bedragen die tegenover de straffen staan, die staan niet evenredig tegenover elkaar. Ik zou dus zeggen: ga eens strakker handhaven, ga eens harder straffen, zodat mensen moeilijker voor de keuze komen te staan en dat de kans om gepakt te worden groter is. Jongens, doe je ogen eens open en ga eens optreden! Zolang dat niet gebeurt, en de politiek doet ook niks… dan staan de politie, de overheid en de belastingdienst en handhaving in hun hemd en dan vind ik dat de politiek te zacht is.”

Jongens, doe je ogen eens open en ga eens optreden!

“Die criminelen willen iets beschermen, en dus doen ze daar veel voor. Om even op je vraag terug te komen van die twee hoogleraren, die horen die verhalen allemaal maar dat zegt ze niks. Die weten niet hoe het voelt in zo’n situatie en hoe het werkt. Zij zitten op een heel ander niveau en dan kunnen ze heel makkelijk zeggen: ‘ja als we dat en dat zouden doen dan krijgen we dat’ maar ze vergeten dat er in die onderwereld een hele bedrijfstak zit waarin voor veel mensen zeer grote belangen vertegenwoordigd zijn en die zij, de twee hoogleraren maar ook de politiek, niet kunnen overzien of zelfs maar enigszins naar reële waarden kunnen inschatten”