Even voorstellen

Voor we op buitenlandreis gaan, stellen we ons eerst even netjes voor. Vandaag maken jullie kennis met Frederique en Joey. De studenten die morgen naar Londen vertrekken. Wat we daar precies gaan doen, lezen jullie morgenochtend. Want we hebben meer dan genoeg leuke afspraken op de planning staan.

Frederique

Per toeval kwam ik, Frederique Rijneveen (25), erachter hoe leuk ik schrijven vond. Voordat dat ik aan de opleiding Journalistiek bij Fontys begon, studeerde ik eerst Media & Entertainment Management. Tijdens het schrijven van mijn scriptie, wat iets langer duurde dan verwacht, begon ik een persoonlijke blog. Hier is de liefde voor schrijven ontstaan.

Niet lang daarna ging ik drie ochtendjes per week aan de slag voor het AD Rotterdams Dagblad. Het begon met de wijkenpagina. Dat zijn kleine berichtjes over de verschillende dorpen en steden in een bepaalde regio. Schrijven voor de krant bleek heel iets anders te zijn dan voor mijn blog. Maar door mijn enthousiasme had ik dat snel onder de knie.

Tegenwoordig schrijf ik veel meer. Met mijn blog ben ik na een jaar gestopt, dat bleek toch niet helemaal mijn ding te zijn. Bij de krant gaat het veel beter. Ik ben inmiddels een freelancer die in staat geschreven bij de KvK. Naast de wijkenpagina, die ik nog altijd maak, ga ik ook elke week op pad voor de regio Voorne-Putten. En die verhalen lopen aardig uit een. De ene dag ben ik bij een deadlift atleet (een hele sterke man) die naar het WK in India gaat en de volgende dag ben ik op het stadhuis waar een jongen een penning krijgt voor zijn heldendaad.

Vooral die afwisseling vind ik erg leuk. Ik kom op verschillende plaatsen en ontmoet allerlei uiteenlopende mensen. Misschien denk je: waarom doet ze dan alsnog deze opleiding als ze al zoveel schrijft. Dat doe ik omdat ik het vak nooit ‘echt’ geleerd heb. Nou is het bij schrijven ook een kwestie van doen maar ik wil me graag verder ontwikkelen. Zo vind ik rechtbankjournalistiek heel interessant. Iets wat ik voor de opleiding niet van mezelf verwacht had. En zo zijn er vast nog veel meer dingen die ik tijdens de opleiding ontdekken mag.

Joey

Joey Cheung (21) is een journalist in hart en nieren. Voordat hij aan de opleiding journalistiek begon aan de Fontys Hogescholen Journalistiek heeft hij een jaar op de School voor Journalistiek (Utrecht) gestudeerd. Daarvoor is hij, na een 3-jarig vooropleiding Redactioneel medewerker (Mediaredactie) op het Grafisch Lyceum Rotterdam, cum-laude geslaagd.

Hoewel hij zich op allerlei vlakken zich geprobeerd heeft te ontwikkelen, ligt zijn hart toch bij fotografie, radio en televisie. Het is naast z’n hobby vooral een passie. Het begon met online radio maken vanaf z’n 14de en schreef weleens wat. Foto’s maken vond hij altijd wel leuk (haha, Chinese ramptoerist) en dat begon steeds meer te kriebelen.

Joey is een gezellige, sociale en loyale persoon. Een harde werker die graag alles tot op de bodem uitzoekt, je helpt waar hij kan en nooit laat vallen.

Joey heeft onder meer gewerkt voor een online radiostation, inval side-kick bij een radioprogramma op Omroep Vlaardingen en kort bijdragend redacteur geweest voor NH Nieuws en het Utrechts Nieuwsblad. Verder studeerde hij (in zijn vooropleiding) extern af bij de Gouda Media Groep. Uitgever van GoudaFM, GoudaTV, de Krant van Gouda (tot mei 2015) en weekblad deGouda (vanaf mei 2015). Daar heeft hij ook een baan aan overgehouden. Zowel als stagiair als in dienst is hij altijd een ‘all-rounder’ geweest.

Daarna is Joey aan de slag gegaan bij Print Media Nederland, dat na het faillissement van de Gouda Media Groep alle onderdelen van het bedrijf heeft overgenomen. Nu is hij voornamelijk actief als freelancer actief, naast z’n opleiding en bijbaan, om zo stapsgewijs naar boven te klimmen op de lange ladder van de journalistiek. Net als iedereen probeert Joey zijn dromen waar te maken. Maar eerst bloed, zweet en tranen.

Tot morgen, maar dan uit Londen!