Europa komt eraan!

Babette van Langeraad 

 

Hongarije is een heel ander land dan Nederland en de culturen verschillen enorm. Dori Urbancsek studeert communicatie op Budapest Metropolitan University en schrijft artikelen voor een makelaar in Boedapest. Ze woont op dit moment in Boedapest, waar ze ook is opgegroeid, maar ze vindt het ook heel leuk om in anders landen te studeren of te werken. In de studie communicatie heeft ze geleerd hoe journalisten te werk gaan. Hoe is het voor iemand die communicatie studeert, en dus veel te maken heeft met de media, om in Hongarije te zijn opgegroeid?

 

 


Viktor Orbán zit sinds 25 maart 1990 in het Hongaarse parlement. Op dat moment zit Orbán in de oppositie, maar in 2010 wint zijn partij Fidesz 52% van de stemmen. Dit betekent een meerderheid van ruim twee derde in het nationale parlement. Deze meerderheid in het parlement zorgt ervoor dat zijn partij, zonder goedkeuring van andere partijen, de grondwet kan wijzigen. Sinds dat Orbán aan de macht is heeft hij de macht van het Hooggerechtshof ingeperkt, het aantal parlementsleden verminderd, een nieuwe grondwet samengesteld en het kiesstelsel hervormd.

Ook pakt president Orbán de persvrijheid aan. Bevriende, rijke zakenmannen kopen onafhankelijke media op. Hierdoor heeft Orbán ook de media in zijn macht. Ook heeft hij een mediawet ingevoerd waarin de zogenaamde ‘Media Autoriteit’ staat; zij kunnen boetes aan media opleggen als de berichtgeving niet evenwichtig is.


 

 

Je vindt het leuk om te reizen en nieuwe landen te ontdekken. Reis je vaak naar andere landen?

“Ja, dat komt ook door mijn ouders. Mijn ouders vinden het al sinds jongs af aan leuk om te reizen en zijn al bijna in elk land geweest. Vroeger reisden ze nog meer dan nu. Ze zijn ooit rond de wereld gereisd in een boot. Mijn ouders hebben mij geleerd dat reizen iets geweldigs is. Reizen is spannend en goed voor je ontwikkeling, want als je verschillende culturen leert kennen zal je meer openstaan voor verschillende meningen uit andere culturen. Ik vind het zelf heel leuk om reizen en werken te combineren. Ik ben altijd opzoek naar stages in het buitenland.”

 

Denk je dat de reizen die je hebt gemaakt in het verleden je horizon hebben verbreed?

“Ja, dat weet ik zeker. Een aantal jaar geleden ben ik op exchange jaar geweest in Canada. Toen ik terugkwam in Hongarije merkte ik al snel dat veel van mijn vrienden wegvielen. Dit kwam, omdat ik veel veranderd ben in het jaar dat ik in Canada woonde. Ik ben veel volwassener en zelfstandiger geworden in dat jaar, omdat ik een geheel nieuwe cultuur heb leren kennen en die cultuur is nu een deel van mij. Ik zie mijzelf niet meer als een Hongaarse. Ik zie mezelf als een Hongaarse en een Canadese. Mijn vrienden hebben dat niet, want die zijn nog nooit zo lang van huis geweest en zijn dus nog nooit voor een langere periode in aanraking gekomen met een andere cultuur dan de Hongaarse cultuur. Ik ben van mening dat zij een minder open karakter hebben dan ik.”

 

“Ook merk ik dat, sinds ik voor de eerste keer een jaar in het buitenland ben geweest, ik veel serieuzer ben geworden. Voorheen stelde ik altijd school werk uit en had ik geen zin om hard te werken voor school, maar toen ik in Canada kwam veranderde dat. Ik had altijd mijn opdrachten op tijd af en bereidde mij goed voor op toetsen. Het is nu al een aantal jaar geleden sinds mijn exchange jaar in Canada en ik ben die werk mentaliteit nooit verloren.”

 

Vind je dat je genoeg kansen krijgt om te reizen?

“Ik denk dat ik even veel kansen heb om naar het buitenland te reizen als andere mensen in andere landen in Europa. Zoals ik net al zei ligt mijn focus op de combinatie reizen en werken. Hierdoor ben ik dus altijd op zoek naar mogelijkheden om een stageplek in het buitenland te krijgen, zo had ik een jaar geleden een media stageplek in Frankrijk. Eigenlijk heb je alleen een vliegticket nodig om te werken in het buitenland, omdat er heel veel organisaties zijn, die studenten zoals ik, kunnen helpen om een stageplek in het buitenland te vinden. Sommige organisaties helpen ook met beurzen, omdat het vaak heel duur is om een tijd in het buitenland te wonen en te werken. Je hebt deze organisaties over de hele wereld en dus ook in Hongarije.”

 

Je studeert nu communicatie en begeeft je dus heel erg in de mediawereld. Wat vind je ervan dat Hongarije vaak negatief het nieuws haalt door de nieuwe mediawetgeving van President Orban?

“Het is erg zichtbaar dat Orban de media aan het centraliseren is. Het probleem is dat bijna alle media die het niet eens zijn met de regering wegvallen. Ik vind dat slecht, maar in Hongarije zijn de media altijd al partijdig geweest. De partij die de macht heeft is vaak positief in het nieuws in Hongarije. Het is dus altijd al een beetje zo geweest.”

“Het zou goed zijn als Hongarije een voorbeeld neemt aan andere Europese landen. In ons land worden de media vaak gefinancierd door politieke partijen en dat moet veranderen. De media moeten onafhankelijk worden.”

 

Zou dit een reden zijn voor jou om niet in de media te gaan werken in Hongarije?

“Ik wil sowieso geen politieke journalist worden, als ik al een journalist wordt. Ik vind dat de verslaggeving over politiek vaak heel partijdig is. Ik hou ook niet van de partijdige woorden die worden gebruikt door journalisten. Ik vergelijk het altijd met sociale media; tegenwoordig ruziën mensen altijd met elkaar op sociale media. En dit gebeurt ook steeds vaker in de berichtgeving over politiek. De berichtgeving is te partijdig en mensen zijn het nooit met elkaar eens.”

 

Als je een hoge positie had in de regering en de mogelijkheid had om iets te veranderen wat zou jij veranderen in Hongarije?

“Sinds vorig jaar hangen er veel posters met propaganda tegen de Europese Unie in Hongarije. Het is heel jammer, want de propaganda tegen de EU werkt heel goed in Hongarije, omdat er veel mensen op het platteland wonen die laag geschoold zijn en een laag inkomen hebben. De mensen die op het platteland wonen hebben vaak een veel nationalistische mening dan de mensen in de stad. De mensen die in de stad wonen zijn vaak hoog geschoold en hebben een goede baan. Zij zijn minder vatbaar voor de propaganda, omdat ze niet meteen alles geloven wat de overheid zegt.”

 

Over wat voor propaganda heb je het?

“Het zijn posters met anti-Europese teksten. Ik weet nog heel goed toen ik voor de eerste keer zo’n poster zag hangen. Op die poster stond “EUROPA KOMT ERAAN”. Met deze leus wil de overheid de bevolking afschrikken met het beeld dat Europa de macht in Hongarije wil overnemen. Hiermee impliceren ze dat, als Hongarije lid wordt van de Europese Unie, de Hongaren de macht over hun land kwijtraken.”

 

Wat dacht je toen je de propaganda posters voor het eerst zag?

“Ik dacht eerst dat het een grap was. Ik vroeg aan één van mijn vrienden wat er aan de hand was en of het serieus was. Op dit moment geef ik er niet meer om, want ik negeer de poster. Als ik meer wil weten over de regering en welke wetten ze doorvoeren zoek ik zelf uit hoe het precies zit, want de (partijdige) media kan ik niet vertrouwen.”

 

Hoe ziet de toekomst van de media er voor jou uit met al de propaganda posters in de straten van Hongarije?

“Op den duur moet de propaganda en de centralisatie van de media stoppen. Als de regering zo door blijft gaan gaat de situatie op den duur exploderen, omdat de propaganda heel goed werkt op het platteland, waar de mensen lager zijn opgeleid en vaak datgeen wat de overheid hen verteld voor waar nemen. Ik hoop dat de inwoners van Hongarije het op den duur zat zijn om alleen partijdig nieuws te ontvangen.”