‘’Europa is nog nooit zo veilig geweest’’

Jeroen is sinds 2011 hoofdagent in de Pijp Amsterdam.  Hij krijgt met de huidige terreurdreiging in Amsterdam regelmatig te maken met dit onderwerp. ‘’Maatregelen tegen terreur zijn eigenlijk een beetje symboolpolitiek’’.

 

Als hoofdagent staat u midden in de samenleving, merkt u dat de bevolking zich veilig voelt?

Ja de meeste mensen wel. Ondanks de vele criminaliteit in Amsterdam voelen de mensen zich hier veilig. Ik merk dat veiligheid niet het allerbelangrijkste is wat bij de bevolking speelt.

 

Merkt u bijvoorbeeld ook niet dat mensen verhuizen doordat ze het terreurdreiging te groot vinden?

Nee, daar zijn Nederlanders echt te nuchter voor denk ik. Er was laatst bijvoorbeeld een evenement, Sensation White, wat groot werd opgeschaald en waar echt grote veiligheidsmaatregelen werden genomen. Een collega vertelde mij dat er veel buitenlanders naar hem toe kwamen die vertelden hoe goed ze het vonden dat Nederland zo aan de veiligheid denkt. Nederlanders vroegen zich juist af waarom die bewakers er stonden.

 

Sinds maart 2013 is het dreigingsniveau van het terrorisme substantieel, waarin merkt u verschil in de aanpak sindsdien?

Eerst werd er eigenlijk geen rekening mee gehouden, met trainingen bijvoorbeeld ook niet. Nu natuurlijk veel meer. Vorige week werd er nog een grote oefening gehouden in Amsterdam waar een terroristische actie werd nagebootst. Eerst gebeurde dit soort dingen allemaal niet. Ook met grote evenementen worden er veel andere maatregelen genomen dan voor die niet.

 

‘’Maatregelen kosten altijd geld en liever nemen we ze niet’’.

 

Komt dit volgens u puur doordat er in andere grote steden zoals Barcelona aanslagen gepleegd werden?

Speelt zeker mee, met Koninginnedag in Apeldoorn waar iemand dwars door de mensen heen reed werden er tijdens de dodenherdenking op de dam die kort daarna was meteen maatregelen genomen op dit soort dingen te voorkomen. Dan zie je dat er met iets wat net is gebeurd meteen rekening wordt gehouden. Maatregelen kosten altijd geld en liever nemen we ze niet, dat is een risico onderneming maar we houden hierin ook rekening met het gevoel van de mensen. Als mensen voelen dat er iets kan gebeuren, bijvoorbeeld een aanslag, houden wij er rekening mee en nemen we maatregelen.

 

Heeft u of uw team wel eens wat meegemaakt met betrekking tot terrorisme?

Na de aanslag op Charlie Hebdo is er bij ons een gebouw in de fik gestoken door een man die iets schreeuwde. Hij schreeuwde waarschijnlijk iets als Allah Akbar en werd gezien als een terrorist.  Wij zijn er vooral voor om te kijken of mensen niet radicaliseren. Wij werken in de buurt en als wij vermoeden dat er iets niet klopt bij bijvoorbeeld een jongen  uit de wijk moeten wij dat doorgeven. De rest van het proces gaat buiten ons om.

 

Even terugkomend op de grote terreuroefening, wat voor impact heeft dit gehad?

We kwamen er hierin achter dat we niet altijd goed zijn voorbereid, uit de oefening kwam naar voren dat de samenwerking niet altijd even goed is. De oefening was erg nuttig en het was goed dat we hier achter kwamen. Vooral de communicatie ging mis. Het is lastig om in een korte tijd een overzicht te krijgen. Vooral in een situatie waarbij er meerdere incidenten tegelijk afspelen zoals in deze oefening. Dan is het lastig om te kijken waar wat gebeurt en waar er mensen naartoe moeten, dit is het moeilijkst te trainen maar we leren van de fouten om te voorkomen dat de communicatie er niet uitvalt tijdens een terroristische aanslag.

 

Wat vindt u van deze maatregelen?

‘’Het is noodzakelijk om dit te oefenen, maar als zoiets gebeurt weet je nooit hoe je dan zal reageren. Persoonlijk vind ik het ook een beetje symboolpolitiek, je kan een aanslag niet altijd voorkomen. Wel op voorhand door het verzamelen van informatie en daardoor wordt ook echt veel voorkomen. Er hoeft alleen maar een gek tussen te zitten zonder dat we het weten. Of we nou mazzel hebben dat we in Nederland nog nooit een aanslag hebben gehad of dat we zo goed bezig zijn weten we niet, maar dat het kan gebeuren is wel zo. Europa is eigenlijk nog nooit zo veilig geweest maar toch is iedereen bang, dat maakt het lastig.’’

 

‘’Of we nou mazzel hebben dat we in Nederland nog nooit een aanslag hebben gehad of dat het komt omdat we zo goed bezig zijn weten we niet, maar dat het kan gebeuren is wel zo. Europa is eigenlijk nog nooit zo veilig geweest maar toch is iedereen bang, dat maakt het lastig’’.

 

U zegt dat Europa nog nooit zo veilig is geweest, waardoor zijn mensen toch zo angstig?

‘’Dat komt denk ik vooral doordat het zo veel in het nieuws komt. De media maken alles groter dan dat het is en dat jaagt mensen angst aan. Veel meer dan vroeger heeft de media invloed op dit soort dingen. Het is bekend dat er minder doden zijn door aanslagen, maar mensen zijn banger.’’

 

Denkt u dat we meer ervaren zijn geworden in het tegengaan van terreur?

‘’Ik denk dat het gewoon simpelweg minder gebeurt, het type aanslag is ook anders. Tegenwoordig zijn de aanslagen uit geloofsovertuiging, vroeger was het met betrekking tot rassenscheiding. We weten nu veel meer van elkaar en social media hebben hierin een positieve bijdrage. Ondanks dat ik vind dat social media ook de angst vergroot helpt het ons ook bij verzamelen van informatie.’’