“Er word vaak gesproken van een kloof tussen burger en politiek, het tegendeel is juist waar”

Door Bram Ijdema

MIDDELBURG Tobias van Gent is sinds 5 september 2018 Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij vertelt hoe corona van invloed is op het werk als politicus en op de komende verkiezingen. Ook praat hij over zijn beslissing om uit de Tweede Kamer te stappen. Een zelfportret van Tobias van Gent langs zes heikele thema’s.

Over thuis werken in tijden van Corona

“Wij hebben een voorbeeldfunctie, dus als wij zeggen dat de mensen zo veel mogelijk thuis moeten werken, dan moeten wij dat zelf ook doen. De bezetting van de Tweede Kamer is afgeschaald. Vergaderingen die we niet cruciaal vonden hebben we afgeschaft. Of we doen vergaderingen af via  schriftelijk overleg. Interviews met journalisten vinden nu vooral online plaats. Wij passen ons dus  ook aan het coronaregiem aan en kunnen daardoor ons werk minder goed doen. Dat is tegelijkertijd het spanningsveld. We moeten immers de regering wel blijven controleren. We kunnen nu niet achterover leunen totdat corona voorbij is. We houden uiteraard rekening met de voorschriften, maar we proberen wel onze rol als volksvertegenwoordiger en controleur van de macht vol te houden.”

Over de relatie met de kiezer

“Mijn mailbox stroomt vol met berichten van mensen die het niet eens zijn met beslissingen van de regering. Er was laatst een berekening dat ieder kamerlid gemiddeld 15.000 berichten per jaar ontvangt. Ik kan je beloven dat ik niet op alle 15.000 reageer. Ik ga bijvoorbeeld niet reageren op berichten over gezondheidszaken, want daar gaat een collega over. Wel reageer ik op berichten die specifiek over mijn woordvoerderschap gaan. Nu hebben we de mondkapjesverplichting, die mogelijk wordt opgelegd. Daarover krijg je honderden mails van mensen die tegen zijn. De meest erge dingen worden er soms bijgehaald. Er wordt geschreven dat we een ‘totalitair regiem’ hebben, waarbij ook regelmatig de vergelijking met Auswitch wordt gemaakt. Toch krijg ik ook hele vriendelijke mails van mensen die astma hebben en het dragen van een mondkapje lastig vinden. Er wordt dan vaak naar de grondrechten gewezen. Dat is soms best lastig. Mensen hebben natuurlijk het recht op gezondheid, maar mensen zeggen ook dat je ze niet kunt dwingen om als vrije burger een mondkapje te dragen.”

Over het belang van feiten

“Mijn mailbox stroomt niet alleen vol met klachten, maar ook met complotverhalen en dat is best lastig. Er wordt vaak gesproken van een soort kloof tussen burger en politiek. Dat wij in een soort Haagse bubbel zitten en niet weten wat er loos is. Het tegendeel is juist waar. Interessant is nu juist dat wij veel makkelijker benaderbaar zijn dan mensen denken. Studenten hoeven ons maar een email te sturen en kunnen zo een interview krijgen. Het probleem is dat mensen vaak alleen maar hun zin willen krijgen. Als ze hun zin niet krijgen, dan zeggen ze ‘Zie je wel? Ze luisteren niet naar ons!’. Ik vind dat je je altijd aan de feiten moet houden, de feiten zijn het belangrijkst. Je kan niks met de bewering dat Bill Gates één of andere chip in een vaccin heeft verstopt. Overigens vind ik wel dat je deze ideeën moet kunnen verspreiden. We hebben immers vrijheid van meningsuiting. Maar je moet dat soort ideeën wel bestrijden door aan te geven wat er niet klopt.”

Over de steun voor het kabinet

“In het begin van corona zag je erg veel saamhorigheid. En ook veel steun voor de regering, dat wordt ook wel ‘rally behind the flag’ genoemd. Daardoor was de oppositie ook minder aanwezig. Nu de verkiezingen er weer aankomen is dit langzamerhand aan het verdwijnen. Wilders doet weer zijn ding en de mensen zijn een stuk scherper geworden.”

Over de verkiezingen

“Alle partijen zijn het erover eens dat we ervoor moeten zorgen dat bij de verkiezingen corona geen drempel mag zijn voor mensen om te gaan stemmen. Daarom is er ook een speciale wet aangenomen die ervoor moet zorgen dat stemmen makkelijker wordt. Ook zitten we te kijken hoe we het stemmen voor kwetsbare ouderen gaan regelen. Waarschijnlijk met poststemmen maar dat is nog niet zeker.”

Over zijn eigen toekomst

“Zelf doe ik met de komende verkiezingen niet meer mee. Ik ga me niet meer verkiesbaar stellen. Het was een hele lastige afweging. Er zitten veel leuke dingen aan de Tweede Kamer. Het is erg enerverend, maar het vergt ook veel van je. Je wordt heel erg geleefd. Ik zat een groot deel van de tijd in Den Haag en miste Zeeland en mijn werk bij University College Roosevelt als geschiedenisdocent. Ook miste ik een groot deel van mijn sociale leven. Dat heeft ook een grote rol gespeeld bij de beslissing om me niet meer verkiesbaar te stellen.”