“Er heerst een heel groot wantrouwen ten opzichte van de PvdA”

frits

Dalingen in de opiniepeilingen en de lijsttrekkersverkiezing zorgen voor onrust bij de Partij van de Arbeid (PvdA), met de Tweede Kamerverkiezing voor de deur. De 70-jarige Frits de Kaart, oud-gemeenteraadslid van Goes, ex-Statenlid van Zeeland en al jaren lid van de partij legt uit: “Mensen zien het toch als een soort verraad van de PvdA, omdat we een heleboel veranderingen doorgevoerd hebben.”

Tekst: Romeo van der Wel

Hoe bent u in de politieke wereld beland?

Op mijn veertiende ben ik gaan werken. Toen ben ik lid geworden van de vakbond, destijds was dat voor veel mensen een automatisme. Via het vakbondswerk ben ik terechtgekomen in het jongerenwerk. Via dat jongerenwerk ben ik belangstelling gaan krijgen voor de politiek. Toen ik 18 jaar werd, heb ik me laten inschrijven als lid van de PvdA. Daarna ben ik er in de jaren zestig nog even uit geweest. Ik heb toen de overstap gemaakt naar D66. Half jaren zeventig, met de komst van kabinet Den Uyl, ben ik teruggekeerd naar de PvdA. Sindsdien ben ik altijd lid gebleven. Mijn interesse in de politiek ligt in de bewogenheid van de samenleving. Het opkomen voor mensen die het wat minder hebben was altijd al mijn doelstelling toen ik in de vakbond zat. In mijn hele leven is dat de drijfveer waardoor ik me politiek en voor de samenleving inzet.”

Waar is de liefde voor de PvdA vandaan gekomen?

Ik heb een bepaalde bewogenheid met wat er in de samenleving gebeurt. Ik ben niet kerkelijk. Ik ben atheïst. Dus een confessionele partij paste niet bij mij. De VVD was toch de partij voor de wat meer ‘gestelden’. In de jaren zestig had je keus om lid te worden van de PvdA, of je kon lid worden van de CPN, de commissie partij. Veel meer keus had je niet. Ik heb me nog wel verdiept in het communisme. Ik heb destijds het communistisch manifest gelezen, geschreven door Marx. Maar ik ben veel meer democraat en dus was de keus eigenlijk vrij simpel voor de PvdA.”

U bent actief in het ombudsteam van de PvdA Goes en u bent lid van de fractiegroep die de raadsleden ondersteunt. Kunt u uitleggen wat dat inhoudt?

Door het hele land heeft de PvdA ombudsteams. Als de mensen vragen hebben over zaken wijzen wij ze de weg. Het is niet zo dat we het zelf oplossen. Het ene ombudsteam gaat daar wat verder in dan de andere. Eigenlijk doe ik het in m’n eentje. Ik heb weleens ondersteuning van raadsleden, maar onze tijd is beperkt. Een keer of tien, twaalf per jaar komt er iemand om advies vragen. Soms ook per email, of via Facebook. Twee-en-een-half jaar geleden brak er nogal wat onrust uit rond de raadsfractie. Er waren twee raadsleden die uit de PvdA stapten en een lokale partij begonnen. Toen kwamen we voor het probleem dat we een compleet nieuwe raadsfractie kregen, zonder enige ervaring. Mij is toen gevraagd of ik die fractie wilde coachen als voormalig raadslid. Dat doe ik op dit moment met veel plezier. Ik woon de fractievergaderingen bij en help als het nodig is met het opstellen van moties.”

Mijn interesse in de politiek ligt in de bewogenheid van de samenleving”

Bij de laatste peiling van Maurice de Hond staat de PvdA op 10 zetels. Dat is een stuk minder dan de huidige vijfendertig in de Tweede Kamer. Waar kan deze daling volgens u aan liggen?

Ik vind dat er door middel van ‘framing’ een bepaalde stemming gekweekt wordt, die andere partijen benadelen. 50Plus, PVV, nu ook de groep DENK, voelen antipathie naar een aantal zaken. Zij gaan die zaken ‘framen’ en dat is goedkoop scoren. Vandaag las ik een Facebookbericht over de pensioenen, en dat is zo’n ‘framing’, dat de pensioenen naar het buitenland gaan. Het zijn allemaal onzinberichten, maar veel mensen nemen dat klakkeloos over en delen het op sociale media. En daar hebben we als PvdA last van. Er heerst een heel groot wantrouwen ten opzichte van de PvdA. Mensen zien het toch als een soort verraad van de PvdA omdat we een heleboel veranderingen doorgevoerd hebben.”

‘Iedereen verdient een plek in de samenleving’ is een van de idealen van de PvdA. Dat staat in contrast met wat de PVV en Wilders verkondigen. Uit de laatste opiniepeilingen blijkt dat de PVV er goed op staat met ongeveer 30 zetels. Wat denkt u dat dit zegt over de huidige samenleving?

Er heerst veel onvrede onder mensen en dat vertaalt zich op een bepaalde manier. Het taalgebruik van de PVV wordt overgenomen en dat verontrust me wel. Dan merk je dat er heel veel boosheid zit. Het is ook een bepaalde functie die aangejaagd word door de media. Maar politici spelen daar een rol in. Ze gaan er actief op in.”

Ik denk dat er een aantal partijen zullen komen die twintig, dertig zetels krijgen”

Wat verwacht u van de PvdA tijdens de aankomende verkiezingen?

Ik denk niet dat we op die tien zetels zullen blijven zitten. Ik ga er vanuit dat geen enkele partij echt super groot zal zijn. Ik denk dat er een aantal partijen zullen komen die twintig, dertig zetels krijgen. Ik hoop dat de PvdA ook op meer dan twintig zetels uit zal komen. De opiniepeilingen zijn gunstig voor de PVV, maar ik denk niet dat ze dat kunnen vasthouden. Maar er is best kans dat de PVV de grootste partij wordt. Het is echter geen automatisme dat de grootste partij ook de premier levert. Je moet wel andere partijen hebben die met je willen samenwerken. En behalve de VVD zie ik nog niet zoveel partijen die samen willen werken met de PVV. Het is niet zo dat je een partij buitensluit, maar je kan wel tot het standpunt komen dat het een partij is waar wij niet mee willen samenwerken.”

U heeft onlangs getweet dat u gaat stemmen op Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de PvdA. Waarin vindt u dat Asscher zich het meest onderscheidt?

Ik heb niet op hem gestemd omdat ik er van overtuigd ben dat hij een betere partijleider zal zijn dan Samsom. Puur uit electorale bewegingen, je kan het ook opportunistisch noemen, heb ik voor Asscher gekozen. Samsom is echt een knokker met vechtlust. Ik heb er alle waardering voor dat hij, met alles wat hij over zich heen krijgt, zich er toch doorheen vecht. Ik hoop dat hij in de landelijke politiek actief blijft, maar ik denk dan Asscher een groter publiek aanspreekt. Mocht Samsom lijsttrekker worden, dan vind ik het ook prima. Ik denk dat Asscher het op een andere manier verwoordt en daardoor ook grotere groepen van de mensen aanspreekt. Asscher spreekt tijdens zijn toespraken nadrukkelijk de verbinding uit. Hij vindt dat we naar een verbindende samenleving moeten. Dat is iets wat ik ook vind en waar de PvdA ook voor staat. En door dat zo nadrukkelijk uit spreken en ook stelling in te nemen tegen politici zoals Wilders, denk ik dat Asscher dat het best kan. Weliswaar niet met hetzelfde enthousiasme en geestdrift als Samsom, maar hij doet het wel op een bepaalde manier wat ook kiezers aanspreekt.”

Asscher vindt dat we naar een verbindende samenleving moeten. Dat is iets wat ik ook vind en waar de PvdA ook voor staat”

Donald Trump is in Amerika verkozen tot nieuwe president, iets wat veel media niet hadden zien aankomen. Denkt u dat zijn verkiezing invloed zal hebben op de Nederlandse verkiezingen?

In hoeverre het gaat weet ik niet. De laatste peilingen geven een stijging aan voor Wilders, maar de verkiezingen zijn pas in maart en er kan dus nog heel veel veranderen. Hij zal zeker een bepaalde sympathie hebben. De aanhang van de PVV voelt zich door de verkiezing van Trump wel gesterkt. Maar we hebben hier wel een ander kiessysteem. Wilders doet alsof hij de meerderheid van de bevolking vertegenwoordigt, maar in wezen vertegenwoordigt hij slechts 20%. Dat wordt weleens vergeten.”