‘Empathie is wat een personal trainer nodig heeft!’

Personal trainer Garry Abbas (29) heeft een eigen onderneming en geeft lessen in een sportschool. Waarom is hij personal trainer geworden, en hoe ziet een persoonlijke trainingssessie er eigenlijk uit? “Er zit vaak een minder goed verhaal achter, waar je wat mee kunt.”

img_1762-2

Waarom ben je personal trainer geworden?
“Ik ben zelf topsporter geweest, waar je in groepsverband getraind wordt. Als personal trainer geef je individuele begeleiding waar iemand nog beter kan worden. Je kan hen op persoonlijk vlak veel verder krijgen. Je komt wat meer te weten over diegene, wat gaat er wel goed en wat gaat er minder goed. Wat motiveert iemand om dat stapje extra te maken? Er zit vaak een minder goed verhaal achter, waar je wat mee kunt. Je kan er zoveel mee bereiken, dat vind ik zo mooi aan het zijn van een personal trainer.”

Wat voor soort mensen geef je vaak persoonlijk les?
“Vooral de zelfstandig ondernemer, die heeft vaak net te weinig tijd. Als zij geen afspraak met een personal coach maken komt die niet, dan is die te druk. Verder train ik bijvoorbeeld topsporters, mensen die willen afvallen, sporters die trainen voor een marathon. Ga zo maar door.”

Je geeft aan dat je ook mensen die willen afvallen traint, je krijgt dus ook mensen die echt onzeker zijn over zijn/haar lichaam?
“Ja, absoluut. Dat is ook wel een stukje motivatie wat er voor mij achter zit. Ik heb zelf ook een behoorlijke weg bewandeld, en dan kan ik het gewoon al zien als er iemand binnen komt. Dat stukje empathie, dat heb ik gelijk.”

Wist je al snel dat je dit wou gaan doen?
“Ja, dat wist ik gelijk. Toen ik profvoetballer was, speelde ik samen met een teamgenoot bij Vitesse, een jongen uit Brazilië, die mij in aanraking bracht met fitness. Hij vertelde me hoe ik sneller werd op de eerste meters, en dat ik ook wat sterker kon worden in duels. Door hem wist ik dat wanneer ik geen profvoetballer zou worden, ik mensen wilde helpen op sportief vlak.”

Sportiviteit en gezondheid liggen niet ver van elkaar, wat betekent gezondheid voor jou?
“Dat is balans tussen een aantal dingen. Balans in je thuissituatie, een balans in je sociale omgeving. Balans in je arbeidsrust, je werk, het sporten en zeker je ontspanning. Ik denk als dat allemaal in balans is en je daar je rust in kunt vinden, je niet alleen resultaat boekt maar je ook lekkerder in je vel zit. Dat is gezondheid voor mij.”

Stel je voor, je hebt een eigen sportschool en neemt een paar personal coaches aan. Wat moeten zij in jouw ogen echt hebben?
“Empathie, vooral mensen die weten waar ze het over hebben. Natuurlijk, wat belangrijk is dat ze goed geschoold zijn. Ik vind dat iemand gelijk moet weten: Oke, dit is wie ik voor me heb, en ik heb daar een gevoel bij. Dat je weet dat wanneer iemand een beetje gestrest binnenkomt, je gelijk zelf wat rustiger bent. Of dat je even een dolletje maakt wanneer iemand dat nodig heeft. Dat heeft een personal coach echt nodig.”

Hoe ziet een persoonlijke trainingssessie er in het kort uit?
“Het eerste wat ik doe, is dat ik de klant interview. Ik vraag wie ze zijn, en vertel wat over mezelf. Dan ga je een afspraak maken, en neem ik wat testen af. Denk aan de conditie, de balans en ik kijk hoever die persoon op conditioneel gebied kan gaan. En vanuit daar maken we een trainingsplan.

“Het eerste wat ik doe, is dat ik de klant interview”

Voordat ik jou aan de lijn kreeg om dit interview te regelen, sprak ik met een collega van je en die vertelde me gelijk dat je vorige week op sapjes hebt geleefd. Wil je hier wat meer over vertellen?
“Klopt, als personal trainer krijg je heel veel samples, en heel veel wat ik mag uittesten.  Maaike Helmond, een vrouw uit de regio Buren, heeft een sapkuur ontwikkeld waar je lichaam volledig gereset wordt.” Door deze kuur worden alle afvalstoffen uit je darmen gespoeld, omdat het groente, fruit en kruiden zijn vertrouwde hij het. “De vijfdaagse kuur beviel goed” aldus Abbas.

 Wat zijn je doelen?
“Dat is een goede vraag. Ik ben nu een eenmanszaak, en uiteindelijk moet je zien uit te breiden. Wat mij heel leuk lijkt is om ergens een onderneming te starten, niet alleen personal training maar meer richting een sportcentra. Ik vind het belangrijk dat ik weet dat ik goed zit in de komende jaren, dat ik ergens aan kan werken waar ik me aan vast kan bijten.”

 En tot slot, dé cliché vraag: waar zie je jezelf over 5 jaar?
“Ondernemer, en nog steeds in de fitness. Ik denk dat ik dan iets heb waar ik de komende tijd veel mee bezig kan zijn, en waar iedereen om me heen blij van wordt. Dat iedereen gewoon vrolijk wordt van wat ze doen, en wat ze zien. Mensen die met plezier gaan sporten.