‘Elke zomer, als de luidsprekers oproepen tot gebed, is het alsof je in Turkije bent’

Op zoek naar de sfeer van de Tilburgse wjik “Het Zand” spraken we met zijn bewoners.

Migratie

In de verte doemen de twee minaretten van de Süleymaniye-moskee op tussen de arbeidershuisjes van Het Zand. De woningen dateren uit de jaren ’60 en in diezelfde periode onderstond er een arbeiderstekort in Nederland door de toenemende economische welvaart. Middels wervingsacties kwamen migranten ook naar de textielstad Tilburg, toen nog gastarbeiders geheten.

Zij besloten te blijven en mede hierdoor kent Het Zand een kenmerkbare diversiteit. Ruim 30 procent van de inwoners zijn niet-westers allochtoon.

De bouw van de Turkse moskee werd gerealiseerd in 2003. Omringd door drukke wegen en een kleine parkeerplaats is de maanvormige moskee niet te missen in Het Zand. Meneer van der Hoek, een man op leeftijd – met een typische lichtbruine corduroy broek aan – woont al 52 jaren in de Tilburgse wijk. Hij is na eigen zeggen een echte ‘kruikenzeiker’, oftewel een echte Tilburger. Hij klaagt over de moskee, dat de mensen die er heen gaan moeten integreren.

Turkije

Eenmaal de drukke weg voor de moskee overgestoken te hebben bevindt zich in het oude kloostergebouw de Rooi Pannen. Hier volgen studenten verschillende beroepsopleidingen. Annelies, een medewerker van de school, kijkt uit het raam van haar kantoor en ziet de moskee. ‘’Elke zomer, als de luidsprekers oproepen tot gebed, is het alsof je in Turkije bent’’ weet ze te vertellen. ‘’Dan lijkt het net alsof ik op vakantie ben.’’

‘’Maar’’, gaat Annelies verder, ‘’de bezoekers van de moskee parkeren tijdens drukke dagen bij ons op het gazon voor de school. Dit zorgt voor overlast. Zelfs de politie die allerlei boetes uitdeelt hebben geen effect.”

Diversiteit

Gelukkig ervaart niet iedereen overlast. Een paar straten verderop staat het schoolgebouw van het ROC. Ruben Christ, student aan de MBO-school, beschrijft Het Zand als niet de mooiste wijk in Tilburg maar wél als een hele levendige wijk. ‘’Het is met name de diversiteit onder de mensen die iets moois toevoegt.’’ Het Zand blijkt een multiculturele en gezellige wijk te zijn waar jong en oud prettig samenleeft.