Eerste reacties van partijleiders in Roosendaal

Door Justin Philipsen en Casper Gout

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Roosendaal is bekend. Roosendaalse Lijst is wederom de grootste partij in de gemeente, gevolgd door de andere lokale partij: Vrije Liberale Partij. GroenLinks lijkt de grote winnaar te zijn. Zij gaan van één zetel naar drie zetels, terwijl de andere linkse partij SP twee zetels inlevert. Partijleiders van de politieke partijen in Roosendaal geven hun eerste reactie en vertellen hun visies over de nieuwe coalitie.

De lokale partijen op nummer één, GroenLinks als winnaar en SP moet inleveren. Roosendaal lijkt een perfecte weerspiegeling voor de rest van het land. De eerste reactie van Eric de Regt, fractievoorzitter van Roosendaalse Lijst: “We zijn natuurlijk ontzettend blij dat we de grootste zijn. Dit is gedacht en gehoopt, maar het is altijd nog even afwachten. Wel vonden we dat VLP een concurrent was. Ze zijn uiteindelijk ook tweede geworden en bij de eerste tussenstand raakte ze op een gegeven moment aan kop. Dat was wel even schrikken natuurlijk. Alle partijen worden uitgenodigd voor een gesprek. Zo kijken we welke partijen er in de coalitie komen.” Roosendaalse Lijst mag dus bepalen met welke partijen ze gaan samenwerken, maar hoe zien andere partijen deze coalitie eigenlijk voor ogen?

Michael Yap, fractievoorzitter van de PVDA, is positief over het feit dat zijn partij het zetelaantal heeft kunnen handhaven. “Dat is een beetje tegen de landelijke stroom in, de PVDA heeft klappen gehad.” Yap denkt dat het lastig wordt om met twee zetels in de coalitie te komen, “maar het is niet onmogelijk.” Hij praat over twee partijen wanneer het gaat over met wie hij het liefst een samenwerking aandurft: “We hebben altijd een goede band met GroenLinks. Met die partij zouden wij graag willen samenwerken, maar dan zijn we er nog lang niet qua aantal zetels. Onze band met de Roosendaalse Lijst is ook altijd goed geweest. Dat zijn de twee partijen waar we als eerste naar kijken als het gaat om samenwerking.

Klaar Koenraad van GroenLinks heeft ook haar mening over de groepering: “Ik denk dat we zeker wel een gesprekspartner zijn. We zijn een sleutelpositie in dat geheel. Sowieso willen we in elke coalitie dan ook een soortgenoot. Dus dan denken we aan PVDA, SP of D66. We hebben wel één van deze partijen nodig. We gaan niet in ons eentje in een rechts – conservatief clubje zitten.” Koenraad is uiteraard blij met de uitslag: “Net als in heel Nederland is het hier ook feest.” Ze was nog meer tevreden geweest als de zetels van nieuwe kiezers of van rechtse partijen waren gestolen. Het aantal zetels van linkse partijen is gelijk gebleven.

Waar GroenLinks twee zetels wint, levert de SP er twee in. Adriënne Maas van de SP geeft een reactie: “Het is jammer dat we twee zetels hebben moeten inleveren. Maar ja, even verwerken en dan doorgaan. We geloven in ons programma en geloven in de mensen waarvoor we het doen. Landelijk zie je dat er heel veel naar de lokale partijen is gegaan en ook heel veel naar GroenLinks.”

Alex Raggers van D66 is blij met het vertrouwen van zijn kiezers. Hij is minder positief over zijn kansen in de coalitie: “Ik vind dat de winnaars van de grote partijen eerst naar elkaar zouden moeten kijken. Eigenlijk verwacht ik het niet, maar D66 is wel bereid om hierover mee te denken.”

De VLP is met zijn tweede plaats tevreden over de uitslag. Arwen van Gestel van de lokale partij sluit geen partijen uit en staat open voor een coalitie. “We hoorde al wat positieve geluiden uit de stad, alleen de mensen moeten het natuurlijk waarmaken in het stemhokje. Het is altijd afwachten of het ook uitkomt. De uitslag is zoals hij is. Meedoen in de coalitie is mogelijk, maar je kunt het niet alleen. Wij staan er zeker open voor.”

De Regt verwacht dat de coalitie over ongeveer een maand bekend zal zijn. Volgens hem is het volledig afhankelijk van hoe de onderhandelingen met de andere partijen zullen verlopen.