De meest verpauperde wijk van Rotterdam

Bij de busrit richting Charlois werd al snel een kenmerk van de buurt afgevinkt: de enorme diversiteit in het aantal nationaliteiten. Wij waren namelijk de enige ras-Hollanders in de kleine bus. Tweeënzestig procent van de bewoners in Charlois – uitgesproken als een echte Rotterdammer: Sjaarloos – heeft een migratieachtergrond. Dit is een stuk hoger dan de negenenveertig procent van Rotterdam.

Dit is niet het enige kenmerk aan deze wijk. Charlois staat vrijwel bekend als een wijk met een relatief hoge criminaliteit. Te merken was dit daarentegen niet wanneer je over straat liep. Het norse weer zorgde er overigens ook niet voor dat de sfeer verbetert werd.

 

Midden in de wijk, vol met Poolse en Perzische supermarkten en ontelbaar veel kebab- en pizzatoko’s, stond er een oud, typisch Hollands café. Bij het openen van de deur van Café Charlois vloog er een walm van tabak en alcohol de verpauperde buurt in. Binnen troffen we typische Rotterdammers: een matje in de nek, snorretje en een Feyenoord sjaal om de nek. Feyenoord speelt die avond een bekerwedstrijd tegen PSV Eindhoven. De Feyenoord-supporter blikt vooruit op de avond in een schuddende Kuip, waar de club uit Rotterdam volgens hem met 1-0 gaat winnen.

 

Na het eerste interview afgegeven te hebben, waarbij een meneer openlijk zijn kritiek gaf over zijn eigen buurt, slaat ook het onderwerp van de mannen om. Ze besluiten om op te noemen welke nationaliteiten volgens hun lastig zijn in de buurt: Turken, Marokkanen, Eritreeërs, enzovoort.

‘’’s Avonds moet je hier niet op straat lopen.’’ Dat is een quote die we bijna iedere ondervraagde bewoner horen zeggen. De meeste bewoners hebben ook al wel het een en ander meegemaakt. Van steekpartijen tot een oude man die beledigd wordt.

 

Daarentegen was er ook een Hagenees, in bezit van een viswinkel (waar ook een enorme tabaksgeur hing) in hartje Charlois. Een man, al dik 20 jaar bewoner van de beruchte wijk, die zich volledig thuis voelt in Rotterdam. Hij vindt het wat moois hebben dat man en vrouw van alle nationaliteiten naar zijn winkeltje komen om de benodigde apparatuur om te vissen ‘binnen te hengelen’.

 

Uit de stemmen van de bewoners leek wel één ding duidelijk: Charlois is een verpauperde buurt met een hoop problemen. Er is een hoop overlast, drugsgebruik en er ligt veel afval op straat. Al is er overduidelijk een meningsverschil onder de Hollanders of de inwoners met een migratieachtergrond een probleem zijn.

 

Van: Jim Karelse