Eerste indruk Woensel-West

Groenewoud, beter bekend als Woensel-West, heeft alleen al qua naam een slechte reputatie opgebouwd in de afgelopen decennia. De wijk stond bekend om haar slecht onderhouden huizen, ontzettende overlast door drugsgebruikers, dealers en vele prostituees. Het was een van de meest gevaarlijke en armste buurten in heel Nederland. De regio Eindhoven heeft zich in de afgelopen 15 tot 20 jaar dan ook ingezet om de gehele wijk te renoveren.

De inzet van de gemeente én vele vrijwilligers in en rondom Woensel-West heeft zich flink geloond. Wanneer je voor het eerst een voet in de wijk zet, lijkt het op het blote oog een normale wijk met redelijk wat nieuwbouw. Zo staat er een nieuw, modern gebouw midden in de wijk dat dient als een onderwijs en activiteitencentrum voor zowel jong als oud. Er is voor het eerst een basisschool gevestigd, die hoog aangeschreven wordt in Nederland. Dit zorgt voor meer leefbaarheid. Er wordt ook veel gespeeld met felle kleuren in de huizenbouw. Zo loop je zo nu en dan tegen fel rode, oranje, gele of blauwe muren. Dit zorgt voor vrolijkheid in een wijk met een grauwe en sombere geschiedenis.

Toch blijft er rommeligheid binnen deze wijk. Naast alle nieuwbouw vind je nog steeds de kleinere, grijze en slecht onderhouden huisjes. Het valt ook op dat er overal nog wel flink verbouwd wordt. De coffeeshops, waarvan er twee gevestigd zijn in één lange straat, of de overvolle vuilnisbakken met de troep er meer naast dan in, zien er ook wel wat minder flatteus uit. Van echte drugsoverlast of prostitutie valt echter niks te merken.

Daarnaast word je vriendelijk begroet door een grote bouwvakker die tegels aan het tillen is (met natuurlijk een bilspleet waar je U tegen zegt), de brede uitsmijter die een aantal uur al op zijn stoeltje voor de coffeeshop zit én een buurtbewoonster. Zo begin je de dag met een lach in de wijk Woensel-West.