Eerste dag schaatspret: van potjes ijshockey tot bierdrinkende jongeren

11 februari 2021 – Marit Laurenssen

 

UDEN – De schaatsen mogen weer uit het vet: het ijs op de plas in Uden-Zuid is dik genoeg om op te schaatsen. Het is dan ook dé hotspot van de wijk; tientallen schaatsers bevinden zich op en rondom het ijs, er wordt fanatiek ijshockey gespeeld en de carnavalskrakers vliegen je om de oren nu de carnavalsvakantie officieel van start is gegaan.  

  

Het is een prachtige winterse dag: er is geen wolkje aan de lucht en de gure kou snijdt in je wangen. Het zonlicht weerkaatst fel in de sneeuw; een zonnebril is deze dag geen overbodige luxe. Zo’n dertigtal schaatsers – van jong tot oud – zijn aanwezig op het ijs. Een jong meisje van een jaar of 5 – met botjes onder haar schoenen gebonden – leert schaatsen achter een opklapstoeltje, aangemoedigd door haar ouders. “Nog een keer proberen!”, joelen de ouders wanneer het meisje jammerend op haar billen valt. Verderop wordt er door een stuk of tien jongvolwassen jongens een fanatiek potje ijshockey gespeeld. Aan de kant van de plas zitten mensen op hun slee – met een bekertje warme drank – te genieten van het zonnetje. “Net alsof we op wintersport zijn zo, hè mam?”, zegt een meisje tevreden tegen haar moeder terwijl ze nog een slok van haar dampende drankje neemt.

De sfeer zit er goed in. Er wordt gelachen, gedronken en volop geschaatst. Even is het alsof corona niet bestaat.

 

Coronamaatregelen

De anderhalvemetermaatregel wordt onderling door de schaatsers niet in acht genomen. “Ach joh, we zitten buiten, zo nauw zal het allemaal niet komen”, zegt Hilke (21), die aan zijn derde ijshockeypotje begint. “Daarnaast is er zoveel ruimte op het ijs; we kunnen in principe wel netjes afstand houden als dit zou moeten.”

Volgens de huidige coronamaatregelen is groepsvorming verboden. Echter ontbreekt van handhaving deze middag ieder spoor. “We hebben wel degelijk gehandhaafd bij andere populaire schaatsplekken in Uden, maar bij deze plas niet”, vertelt Denny Langens, BOA van Uden-Zuid. “Er zijn ook geen meldingen binnengekomen van buurtbewoners dat er overlast werd ervaren.” De schaatsers kunnen rekenen op begrip. “Ik kan het best begrijpen dat je met wat vrienden het ijs op gaat. Het is immers ook lastig om je voortdurend aan de regels te houden, zeker met zo’n prachtig schaatsweekend. Een groepje schaatsers – in de buitenlucht – vind ik dan niet zo spannend.”

 

Tóch een beetje carnaval

Carnavalskraker ‘Un lekker delleke’ galmt uit de boxen van een geparkeerd busje terwijl een groep van acht jongeren onder het genot van een blikje Schultenbräu hun schaatsen aantrekken.

Begin dit jaar lieten de voorzitters van de veiligheidsregio’s in Brabant weten dat de verlening van de lockdown definitief een streep zet door carnaval 2021. “Zo kunnen we toch nog een beetje carnaval vieren”, grapt Hilke. Met een brede glimlach biedt hij een biertje aan. “Nee? Hier, neem dan een stroopwafel. Het is tenslotte vakantie!”

 

| Props

Laagje water verschijnt op het ijs 

 

Op glad ijs begeven

Tussen het gejoel van de ijshockeyers door, hoor je het ijs kraken en zie je het aan alle kanten scheuren. Aan de rand van het ijs zie je het water opspatten en wanneer er iemand hard voorbij schaatst, begint het ijs te golven. Schaatsers voelen nattigheid en verlaten één voor één het onvoorspelbare ijs. Bij de laatste meters tot aan de kant zakt een mevrouw tot haar kuiten door het ijs heen, het ijskoude water in. “Verdomme!”, schreeuwt ze terwijl ze zich naar het droge toe ploetert. Haar familie schatert het op de kant uit van het lachen.

De schaatsers zijn net op tijd het ijs af; er ontstaan steeds meer plassen water op het ijs. Met het lenteweer op komst, is het binnenkort weer gedaan met de (ijs)pret.