Eerste dag Click&Collect: “Het is iets, maar we worden er niet rijk van.”

Vanaf vandaag mogen klanten producten afhalen in de winkel via het Click & Collect systeem. In het Utrechtse stadscentrum is het vooralsnog erg rustig. Een paar lokale winkels hebben wel hun deuren geopend, of naja op een kier gezet, want binnenkomen is nog verboden. ‘’Het is niet veel, maar het is iets.’’

Besneeuwde waterfietsen op de kant, richtingwijzers op de grond, lege restaurants en dichte winkels, zo ligt de Utrechtse oude gracht er vandaag bij. Bij een winkel staat de kerstboom nog in de etalage. Op de deur hangt een briefje ‘’We hopen u 19 januari weer te ontvangen.’’

Op de lijnmarkt hangt een andere sfeer. Aan deuren van winkels hangen Rood – Blauwe posters met de woorden ‘Click & Collect’ erop. Deze woorden geven aan dat je hier een pakket kunt ophalen. De bestelling moet dan vier uur van te voren online of telefonisch bestelt worden. De meeste winkels werken met ‘tijdsloten’.

Een van de winkels op de lijnmarkt die gebruik maakt van de nieuwe versoepeling is ‘Itsapresent’. Een kleine cadeauwinkel, die normaal veel toeristen en dagjesmensjes trekt. Een paar alpaca knuffels, vrolijke kaarten en piemelmokken stelen de show in de etalage. Voor de deur staat een klein tafeltje met daarop een bel, naast de bel ligt een briefje met de tekst “Zie je ons niet? Bel even” erop. Ook is er de mogelijkheid QR codes van producten te scannen om deze dan online te kopen.

Eenmaal op de bel gedrukt, komt de winkeleigenaar Mark van Winden aangelopen. Hij heeft een warme groene trui aan en doet de deur open, waarna er opgewekte discomuziek vanuit de winkel klinkt.

Tot nu toe hebben vier mensen een bestelling opgehaald bij de winkel. Alle beetjes helpen vindt hij. In de winkel liggen nog vier kartonnen tasjes klaar met een naam erop geschreven. Die worden vandaag nog opgehaald, vertelt mark. In totaal hebben dus tien klanten gebruik gemaakt van het Click & Collect systeem bij deze winkel. ‘’Het is niet zo dat ik vanavond blij thuis zit omdat we super veel winst hebben gemaakt, maar je moet met alles blij zijn’’, vertelt Mark. ‘’Echt geld verdienen kan pas weer als de winkel open gaat.’’ Itsapresent is een echte funshop, je loopt er spontaan naar binnen en gaat met meer producten naar buiten dan gepland. Die ervaring is lastig om online te vertalen legt Mark uit. Wel merkt Mark dat er soms mensen zijn die niet graag op een website shoppen, voor hen is click & collect een uitkomst. Tot de winkel weer echt open mag zal Itsapresent de vruchten blijven plukken van het click & collect systeem. ‘’Het is fijn om contact te houden met je klanten’’, vertelt Mark.

De eigenaresse van de Utrechtse kinderboekenwinkel vindt de nieuwe versoepeling een echte uitkomst. Tussen alle boekenkasten in staat een groene, houten toonbank met daarachter een blonde dame met een mondkapje op. Ze vertelt dat er wel dertig klanten zijn langsgekomen om een pakketje te halen. ‘’Eerst brachten we boeken rond op de fiets, goed voor de kuiten, maar erg veel werk’’, ‘’Nu kunnen klanten ons bellen en daarna hun bestelling ophalen, we werken met tijdsloten van tien minuten, dat gaat ontzettend snel.’’ Vertelt de boekenwinkel eigenaresse. Daarnaast merkt ze dat er tijdens de lockdown erg veel voorleesboeken worden gekocht en dat ouders hun kinderen vaker een boek cadeau doen.

De lokale winkeliers zijn over het algemeen blij met de versoepeling. Vooral kleine winkels maken hier gebruik van. Het grootste deel van de winkels in Utrecht is vooralsnog gesloten, vooral grote ketens zijn nog dicht.

Door: Aukje Mak