Eerste indruk van Schiedam-West & Nieuwland

 Mara Wouters

“De lege panden blijven zonde, maar de culturen zijn rijkelijk aanwezig.”

Nu ik zo’n 16 jaar in Schiedam woon, is de eerste indruk toch een beetje anders bij mij. Vele uit mijn groep zijn nog nooit in Schiedam geweest. Ikzelf weet niet beter. Het is stil. Dat klopt. Veel panden staan leeg en de drukte is ver te zoeken. “Na 20;00 s ‘avonds is het zo stil buiten, er is niemand meer,” zegt een inwoner uit Schiedam-West. Toch kan ik blijven kijken naar de mooie oude elementen in de stad. Net als de transformatie van oud naar nieuwbouw en de diversiteit tussen de culturen. Dit maakt Schiedam zo mooi voor mij. De lege panden blijven zonde, maar de culturen zijn rijkelijk aanwezig.

 

Doreth Groot Wesseldijk

“Het is zonde dat de oude binnenstad niet de eer krijgt die zij verdient.”

Wat mij het meest opviel in mijn eerste oogopslag van Schiedam, was vooral hoe klein het was. Ik ben opgegroeid in de randstad en had hierdoor verwacht dat Schiedam, vanwege zijn ligging, groter zou zijn. Wat ik wel erg mooi vond waren de oude bruggen en de details van de gevels, hoe dichter je bij het centrum kwam. Schiedam-West is het gedeelte dat aan twee collega studenten en mijzelf was gegeven om te observeren. Ik vond het erg leeg en aftands. Het was verouderd en duidelijk toe aan een opknapbeurt. Maar ik vind ook dat er geen duidelijke profijt zou zijn om het te vernieuwen, aangezien er naar mijn mening niet echt iets is waar veel Nederlanders of toeristen op af komen. Het is zonde dat de oude binnenstad niet de eer krijgt die zij verdient.

 

Sam Fober

“Het is een erg mooi park.”

Toen we uit de tram stapten, zagen we dat het politiebureau en het ziekenhuis pal naast elkaar staan Dat had ik zelf nog niet eerder gezien in een stad. Het was nog erg rustig toen we door Schiedam-West liepen. Best wel logisch eigenlijk, het was namelijk nog erg vroeg. De twee mensen die we spraken vonden dat het in de avond wel erg stil was, dat vonden ze niet fijn en een beetje eng. Opvallend, want normaal verwacht je dat er juist in de avond overlast is van de hangjongeren. Er werd ook over rommel geklaagd. In het park waar we die ochtend doorheen liepen was een gedeelte bezaaid met lege blikken, sigaretten, etc. Dat vind ik jammer, want het is een erg mooi park. Zeker met het kunstwerk dat daar in het water staat.