Een zee van regenbogen met een grauw randje

Op 18 mei vindt in Krakau de vijftiende editie van de jaarlijkse Equality March plaats. Dit evenement is onderdeel van het meerdaagse festival Queerowy Maj, georganiseerd door de lhbti-organisatie met dezelfde naam. Jaarlijks trekt het duizenden bezoekers. Vanaf half drie verzamelen de bezoekers zich voor het National Museum.

Kleurrijk plein

Er zijn voornamelijk tieners aanwezig, maar ook volwassenen en ouderen weten het evenement  te vinden. Iedereen is gehuld in kleurrijke outfits en draagt grote regenboogvlaggen. Velen hebben hun haar geverfd in regenboogkleuren. De sfeer zit er goed in, er wordt muziek gedraaid en iedereen danst en zingt. Vooraan bij het museum staat een campagnebus van de gloednieuwe progressieve partij Wiosna, van de openlijk homoseksuele partijleider Robert Biedron.

‘Niet alleen lhbti’ers komen naar zo’n mars, maar ook hun families, vrienden en andere mensen die ons willen steunen. Het groeiende aantal bezoekers heeft ook te maken met de achteruitgang van de democratie in het algemeen: mensen willen iets doen om hun stem te laten horen,’ vertelt Mikolaj Czerwinski, een van de organisatoren.

Tegendemonstranten

Enkele jaren geleden liep de mars volledig uit de hand door tegendemonstranten van extreemrechtse groeperingen, welke stenen en flessen gooiden richting de deelnemers van de mars. De nasleep hiervan is nog goed merkbaar: rond het hele plein staat een muur van zwaar bewapende politiemensen met schilden, honderden in totaal. Rond een uur of vier start de mars door het centrum van de stad onder zware beveiliging. Een bijzonder gezicht, een kleurrijke stroom van regenbogen. Het verloopt niet helemaal zonder incidenten: de Poolse krant Naszemiasto meldt dat er vijftien tegendemonstraties in de stad zijn. Deze extreemrechtse groeperingen roepen leuzen zoals ‘Krakau zal nooit homo zijn’. Op de Grote Markt heeft de rechtse organisatie All-Polish Youth een zwarte doodskist staan die de dood van de normaliteit in Polen moet symboliseren. ‘Begrafenis: 15:00, National Museum’ staat op een briefje. De Poolse politie meldt dat er verder geen sprake is van ernstige incidenten. In totaal trekt de tocht zo’n 3.000 deelnemers.

Een dag in het jaar

LHBTI-activiste en mede-organisator van de mars  Magdalena Dropek: ‘Dit is de vijftiende editie. Vroeger was het meer een politiek protest, nu gaat het in de richting van een echte Gay Pride. Hoewel, niet echt een Pride, want we hebben geen rechten waar we trots op kunnen zijn. Het is meer een statement; een bevestiging dat we bestaan en om onze identiteit te vieren. Een dag in het jaar die helemaal van ons is.’