Een uitgebreid interview over breien

Rika Ottevanger met haar breinaalden

De negenentachtig jarige Rika Ottevanger uit Sleeuwijk is de breikoningin van Nederland. Ze breidde ruim twaalfhonderd mutsjes voor sapflesjes. Die worden verkocht voor het goede doel: het Nationaal Ouderenfonds. Van het geld organiseren zij uitstapjes voor eenzame ouderen. 

Veel ouderen zijn ermee opgegroeid: haken, borduren of breien. Maar deze ouderen zijn ook de mensen die nu vaak eenzaam thuis zitten. Het Nationaal Ouderenfonds en sapfabrikant Innocent hebben daarom de handen ineengeslagen om samen een oplossing te vinden voor dit probleem: de ‘Goedgemutste Breicampagne’. De campagne houdt in dat er kleine mutsjes worden gebreid voor op de sapflesjes. Voor ieder gebreid mutsje gaat er twintig eurocent naar het Nationaal Ouderenfonds. 

De Breikonigin

Rika gaat niet naar breiclubs want daar wordt naar eigen zeggen niet doorgewerkt: “De dames die naar breiclubs gaan zijn vooral aan het kwebbelen maar hun handen houden ze stil” grapt ze terwijl ze een mutsje aan het breien is in haar woonkamer. Het is daar vast heel gezellig en de mutsjes die er gebreid worden zijn mooi meegenomen maar ik ga er niet tussen zitten’ vertelt Ottevanger. “Ik kan de mutsjes inmiddels blind breien, dus als ik ’s avonds voor de tv zit brei ik meestal drie tot vier mutsjes.” 

Rika Ottevanger breidt haar mutsje

Twaalfhonderd mutsjes

Dat het breiden Rika goed af gaat is wel te merken. Vorig jaar breidde ze meer twaalfhonderd mutsjes en haalde ze 240 euro op! “Om de twaalfhonderd mutsjes af te hebben moet ik ongeveer drie tot vier mutsjes per dag maken. Maar soms maak ik er wel meer op een dag en soms maak ik er helemaal geen”. Rika heeft de laatste tijd zoveel mutsjes gebreid dat ze daar zelfs haar schouder mee overbelast heeft.

“In 30 minuten brei ik een mutsje in elkaar en dan hou ik vijf minuten over om op adem te komen”

 

Terwijl Rika aan haar eerste mutsje van de dag begonnen is, vertelt ze vol enthousiasme over haar handigheid: “Ik begin met het breien en daar doe ik ongeveer 20 minuten over, daarna zet ik het mutsje in elkaar en naai ik er een pompon op daar doe ik nog eens 5 minuten over en vervolgens heb ik nog 5 minuten over om op adem te komen” vertelt de negenentachtig-jarige breister lachend.

Succes niet onopgemerkt 

Omdat Rika zo’n fanatieke breister is, heeft de sapfabrikant haar gevraagd als gezicht voor de campagne. “Mijn zoon stond een keer op het station en zag iemand lopen met zo’n flesje en zag er een kaartje met mijn foto aan hangen” glundert de bejaarde vrouw. “Hij vroeg waar die vrouw dat gekocht had en heeft er toen zelf ook meteen een gekocht.” Maar daar blijft het niet bij. Rika schittert ook op een levensgrote poster bij het het hoofdkantoor van de sapfabrikant en is het gezicht in de handleiding.

Rika met haar net gebreide muts

Breiclubjes opgericht

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert speciale breimiddagen waar ouderen gezellig samen met breinaalden aan de slag kunnen. Het blijken populaire clubjes: “We hebben al 103 clubs die iedere week bij elkaar komen. Bij iedere club komen gemiddeld vijftien dames in de week en dit aantal blijft in de vijf jaar dat het project bestaat alleen maar groeien”, zegt Milou van Dool van het Ouderenfonds. Dankzij de breibijeenkomsten leggen de ouderen een nieuw sociaal netwerk aan, “Een netwerk waarin ook een vorm van sociale controle ontstaat. Zo zie je bijvoorbeeld dat als iemand een keer niet op de club langskomt dat diegene direct gebeld wordt.”  

Voor Rika hoeft zo’n breiclubje dus niet, ze hobbyt lekker door op haar eigen kamer. “Als ik het niet meer leuk vind dan zou ik het ook niet meer doen. Ik hou van handwerken en ik hoef niet meer op mijn breiwerk te kijken dus al ik ’s avonds voor de tv zit, brei ik zo drie of vier mutsjes op een avond. Als je 28 steken aanhoudt en 14 touren dan past het mutsje altijd. En iemand die kan breien weet precies wat ik bedoel”, lacht ze terwijl ze het pomponnetje aan het mutsje bevestigt.