Een student in het nauw maakt rare sprongen.

Door Maximiliaan Einerhand. 25/11/2019

Studenten hebben het moeilijk tegenwoordig. Studiefinanciering moet je terugbetalen, sigaretten accijns zijn omhoog en bier wordt alsmaar duurder. Hoe ga je dit als student nog betalen? Ik sprak met Michiel, een 22 jarige student aan de HAS in den bosch, met een bijzondere bijbaan. Hij groeit en verkoopt zijn eigen wiet.

Dus Michiel, teelt wietplanten en verdiend daarmee je stufie?
Inderdaad, er zijn veel toeristen en inwoners in onze stad die graag een jointje roken. En gezien er nog steeds niks is gedaan aan het gedoogbeleid moet er iemand voorraad leveren aan de coffeeshop anders gaat die vlag niet op. En gezien het niet 100% legaal is krijg je natuurlijk naast geld voor producten ook geldt voor risico wat het het uurloon voor mij de moeite waard maakt.

Hoe ben je hier op gekomen?
Toen ik op de middelbare school zat rookten veel van mijn vrienden wiet. Vaak haalden we dit bij de coffeeshop maar soms ook bij een dealer. Nadat ik zag hoeveel geld ik er aan uitgaf begon ik te zoeken naar een goedkopere manier. Toen heb ik een keer zaadjes gekocht en voor de grap wat planten neergezet en 3 maanden later had ik ineens gratis wiet. Vanaf toen ben ik dit eigenlijk blijven doen.

En hoe combineer je dat met school?
Goed genoeg, nooit een makkelijke student geweest. Maar ik red me er doorheen en de school geeft veel flexibiliteit. Waar ik erg dankbaar voor ben.

Hoeveel uur ben je ongeveer per week bezig met school?
Ik zit nu in een “vagevuur” van studiepunten die ik moet inhalen voor ik mijn stage mag beginnen dus ik ben afwisselend op school.

En hoe betaal je je school?
Ik heb net een lening aangevraagd bij duo, voor de andere jaren had ik geld aan de kant staan om mijn kosten te dekken. Maar door vertraging in de studie is dit op gegaan. Ik kan er van leven maar hierdoor zit ik wel al meteen in de schulden na mijn studie.

Hoe vind je het dat je dit moet terugbetalen?
Als ik naar mijn vrienden kijk is het wel een serieus probleem. Meerdere van hen hebben 20k + studieschuld en zijn gestopt met hun studie of doen niks met hun diploma. Zo wil ik zelf niet eindigen, met veel schulden en weinig vooruitzicht.

Heb je hier last van?
Het heeft me een hele hoop stress en woede gegeven. Na mijn middelbare school ben ik naar de korps mariniers gegaan en toen had ik nog kunnen studeren onder het oude stelsel. Als ik dat had gedaan had ik nu helemaal niks hoeven terug te betalen dus, ja het doet zeker iets met me. Maar ik ben niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten en geld is makkelijk te verdienen.

Heb je nooit gedacht aan een bijbaan?
Ja, dat heb ik ook gedaan. Ik heb meerdere baantjes gehad. In de festivalbranche, als chauffeur en dergelijke. Maar ik merkte dat het me veel afleiden van de studieprestaties. Door de werkomstandigheden en de lage loon was het voor mij het niet waard. Er zijn andere manieren om aan geld te komen.

Wat zijn volgens jou betere manieren dan een bijbaan?
Ik heb bitcoins gemined, investeringen gedaan maar het beste voor mij is nog steeds planten kweken. Bitcoins zijn langzaam en onvoorspelbaar, hetzelfde geldt voor aandelen. Als de markt instort is alles zo weer weg. Mijn planten daarentegen blijven nog steeds waarde hebben. Ik er 5 staan waar om de 2 maanden een lading vanaf komt. Als je dat dan goed onderhoud kun je hier makkelijk een halve tot een hele kilo vanaf halen.

En is dat genoeg om van te leven?
Genoeg is relatief. Maar een kilo is tussen de 3 en de 5 duizend euro dus het is genoeg voor mij om de maanden daarna door te komen. Het is niet ideaal, want er komen altijd onverwachte kosten tussendoor en je moet het goed bijhouden. Maar als je dat doet is het meer dan genoeg.

En ben je niet bang voor problemen met justitie?
Niet echt, jurisprudentie is vrij duidelijk over dat 5 planten in je eigen koophuis hebben niet vervolgd wordt. En als je alles goed aansluit is er niks behalve de planten illegaal. Dan nemen ze alsnog alles mee maar krijg je er geen straf voor. Dus nee, ik ben niet bang voor justitie. Alleen voor drugs geweld op straat.

En waar moet je dan bang voor zijn?
Je hebt een paar duizend euro waarde aan zwarte handel in je huis liggen. Iedereen die niet er over nadenkt dat iemand hem dat misschien afhandig wil maken is niet goed wijs.

En zijn al deze risico’s het wel waard?
Jazeker, je kunt ongeveer 1000 euro per maand verdienen aan een bijbaantje. Dit zie ik als een soort eigen gekweekte basisbeurs. En ik zal toch geld moeten hebben.

Maar je kunt geld ook gewoon blijven lenen toch?
Dat kan. Maar zoals ik eerder al zei zie ik door de mensen om mij heen dat er ook grote risico’s aan kunnen zitten en die schat ik groter in dan de risico’s die ik op het moment neem.

Dus in conclusie, hoe voel je je over je financiële situatie op het moment?
Onzeker maar hoopvol.

Ben je van plan hiermee te stoppen zodra je afgestudeerd bent?
Dat is wel het plan, ik hoop na mijn studie een normale baan te krijgen en deze hectiek niet meer nodig te hebben. Maar voor nu zie ik dit als de beste optie die ik heb.