Een stad in een dorp: centrum Goirle

Op een regenachtige maandagmiddag gingen wij het centrum van Goirle binnen om te ontdekken wat er nou eigenlijk speelt in de wijk. We hebben verschillende mensen gesproken van jong tot oud. Tijdens deze gesprekken kwamen we achter diverse goede en slechte eigenschappen van Goirle.

We spraken voornamelijk ouderen, de grootst vertegenwoordigde groep. en die waren over het algemeen erg positief over het dorp en wilden er graag blijven wonen. Ook is er meer dan genoeg te doen. Er zijn veel particuliere winkeltjes in het centrum. Goirle wordt omschreven als een dorp met een stads karakter. De enige klacht die ze eigenlijk hadden is het feit dat het centrum maar ook vooral Goirle in het algemeen slecht bereikbaar is, er is weinig openbaar vervoer.

Ook spraken we een aantal jongeren en die hadden wel wat kritische puntjes. De middelbare school die ze volgen is dichtbij. Verder vonden ze alleen dat er weinig voorzieningen voor jongeren in Goirle zijn behalve het skatepark waar ze vaak te vinden zijn. Uitgaan in Goirle is voor de jeugd ook niet echt een optie. Bij café d’n Brands kom je volgens hen alleen ouderen tegen.

Stappen in Goirle? Dan kom je je eigen moeder nog tegen!

We besloten ook naar de winkeliers te stappen om te vragen hoe hun het is om in het centrum te zitten. Over het algemeen waren ze positief en merkten ze wel dat het vrijwel alleen maar mensen uit Goirle zijn die naar de winkels komen, weinig passanten. Er is daardoor veel meer persoonlijk contact tussen de klant en de winkelier. Toch is er helaas veel leegstand en er is niet echt een winkeliersvereniging waardoor dingen als koopavonden niet echt centraal geregeld worden. Een mogelijke verklaring voor de leegstand zijn de huurprijzen die redelijk aan de hoge kant liggen

Al met al is het centrum van Goirle een bruisende wijk. Lopend over “de Hovel” zou je bijna vergeten dat je in een dorp loopt.