Een plek waar je veilig jezelf kunt zijn

Het LGBT-centrum

In het klein ogende, witte gebouwtje wordt hard gewerkt. Een jonge man met kort, blond geverfd haar stelt zich voor als Lifyen. Hij is druk bezig met het afplakken van de pasgelegde laminaatvloer ter bescherming, omdat er morgen nieuw meubilair gebracht wordt. De muren zijn spierwit geverfd en  zien er strak uit. Verder is het gebouw nog helemaal leeg, op enkele regenboogvlaggen en stapels kleurige folders na.

Thuisgevoel

Mateusz Gedzba is één van de initiatiefnemers van het gloednieuwe LGBT-centrum en vertelt met veel enthousiasme wat de precieze bedoeling is van het gebouw. Er zijn twee grotere kamers die ingericht zullen worden als workshop- en discussieruimten, waarin kleinschalige evenementen georganiseerd gaan worden. Er komt een keukentje in en er wordt een speciaal toilet gebouwd waar invaliden naar toe kunnen. ‘Het is belangrijk dat echt iedereen zich thuis gaat voelen in dit gebouw,’ benadrukt Mateusz. De smalle, open trap en het houten schuin aflopende plafond op de bovenverdieping doen denken aan een gezellig Scandinavisch vakantiehuisje. In een van de ruimten liggen een stuk of 10 grote kussens in een cirkel op de vloer: volgens Mateusz de favoriete spot van iedereen die in het gebouw komt. ‘Het is de bedoeling dat we hier straks kunnen chillen, of op informeel niveau meeten,’ licht hij toe. De andere ruimte op de bovenverdieping zal omgetoverd worden tot kantoorruimte, voor de administratie. Het is duidelijk dat over alles goed na is gedacht, zodat het gebouw zo goed mogelijk benut gaat worden.

Kunst

“This is not a country for weak people” door Marek Pavellek

Terug beneden in de hal laat Mateusz een foldertje zien: ‘Dit is de nieuwste editie van ons bulletin, waarin je het laatste nieuws uit de Krakause LGBT-scene kunt lezen. Een Poolse èn een Engelse versie!’ Op de voorkant staat een gigantische foto van Papina McQueen, de bekendste dragqueen van Krakau.
Mateusz fleurt plots op: ‘Wacht! Bijna vergeten!’ Hij loopt naar de tuin en gooit een roldeur open. De garage is nog vrij rommelig en onafgewerkt, maar er komt een expositieruimte voor lokale kunstenaars. Tijdens de officiële opening van het gebouw komt het werk van Marek Pavellek er  te hangen. Zijn kunst is nogal controversieel en een reactie op de haatberichten die  hij krijgt via social media. Mateusz laat enkele werken zien op zijn mobiele telefoon en begint uit te leggen hoe hij de gigantische schilderijen van Marek wil tentoonstellen.

Iedereen veilig zichzelf

De locatie van het LGBT-centrum

Terug in het gebouw vertelt hij hoe het centrum tot stand is gekomen. De federatie waar hij bij betrokken is, Znaki Równosci (Signs of Equality), bestaat sinds 2016. Het is eigenlijk een ‘paraplu’ van meerdere Poolse LGBT-organisaties. Ze wilden graag een centrum bouwen in de stad, maar het vinden van een geschikte ruimte bleek moeilijk. Bij veel ruimtes werden ze gewoonweg geweigerd vanwege het doel dat ze voor ogen hadden: een ruimte waar iedereen veilig zichzelf kan zijn. Ook het verzamelen van de nodige financiën was geen makkelijke klus, ze waren voornamelijk afhankelijk van crowdfunding. Uiteindelijk hebben ze vanaf vorige maand dit gebouw kunnen huren. ‘Het was, en is, ontzettend vermoeiend om allemaal te doen,’ vertelt Mateusz, ‘maar het is zo fijn dat alles nu van de grond komt. Dat maakt alles goed.’

De opening van het gebouw zal plaatsvinden op 15 juni aanstaande. De bouw is te volgen via de Instagrampagina @domeq.krk