Een onschuldig feestje of een ziekenhuisbezoek?

Door Manon Snellen

(Foto ter illustratie ©Pixabay)

Drugsgebruik lijkt steeds normaler te worden in Nederland. Maar liefst 7,6 procent van de Nederlandse bevolking ouder dan 18 jaar geeft aan weleens XTC te hebben gebruikt, dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Helaas gaat dit ook gepaard met gezondheidsincidenten. In de periode 2009-2016 zijn er volgens het Trimbos instituut 33.072 druggerelateerde incidenten geregistreerd. Kiki (16) heeft dit meegemaakt. Zij is in het ziekenhuis beland na drugs te hebben gebruikt op een feestje. Hoe kon een onschuldig feestje zo uit de hand lopen?

Onschuldig feestje
Kiki is een jong tenger meisje, ze heeft paars gekleurd haar en haar ogen zijn zwart gemaakt met een grote hoeveelheid eyeliner. In het begin van ons gesprek leek ze nogal terughoudend, ze schoof wat zenuwachtig over haar stoel. Kiki had duidelijk moeite met praten over dit onderwerp. Ze keek veel omlaag en praatte zachtjes, soms schrok ze van mijn vragen. Volgens Kiki begon de avond van het incident vrij rustig. Ze had samen met haar vriend Matthijs (20) wat wiet gerookt op het balkon, gezellig gepraat en films gekeken. Er waren drie vrienden van Matthijs bij. Na een uur of twee besloot Kiki met een vriend van Matthijs naar de supermarkt te gaan. Toen ze terugkeerde, was de hele situatie veranderd. Meubels waren verplaatst en de tafel lag vol met pillen, zakjes drugs, alcohol en zelfs spuitjes.

“Ik was verbaasd en verward, maar ik ging ervan uit dat mijn vriendje geen harddrugs deed, omdat hij mij dat eerder in onze relatie verteld had.”

Het keerpunt
Toen ze erachter kwam dat Matthijs ook harddrugs had gebruikt, voelde ze zich verdrietig en wanhopig. “Hij loog tegen me en ik kon niet eens een fatsoenlijk gesprek met hem beginnen. Ik voelde me bedrogen en wilde hier niets mee te maken hebben.” De avond liep al snel uit de hand, en de vier jongens probeerden Kiki over te halen om ook drugs te gebruiken. Matthijs tilde Kiki op en sloeg haar over zijn schouder.

“Ik durfde niet meer te vluchten, Matthijs was altijd al beheersend tegenover mij.”

Het overhalen liep uit tot dreigen en geweld, ze werd net zo lang vastgehouden en bedreigd tot ze deed wat de jongens van haar vroegen. Kiki werd gedwongen om XTC¹ en veel Xanax² te gebruiken. Kiki meent zich weinig te herinneren vanaf het moment dat het mis ging. “Ik weet niet goed meer wat er precies door mijn hoofd ging. Matthijs’ vrienden hadden al snel het huis verlaten. Matthijs was aan het ijsberen door de woonkamer en sloeg tegen muren, zonder mijn welzijn te controleren. Mijn gedachten waren eerder verward dan bang. Hij was mijn vriendje, waarom wil hij me dit geven? Wat is zijn doel? Al snel raakte ik bewusteloos. Mijn hoofd, wat tegen de leuning van de bank leunde, viel op de houten vloer. Dat was het laatste wat ik me herinner tot het ziekenhuis.” Volgens Kiki was de situatie in het ziekenhuis erg verwarrend, er werd veel van haar gevraagd, terwijl ze rust en tijd voor zichzelf nodig had. Ze voelde zich zowel mentaal als fysiek zwak.

Hoe nu verder?
Na het incident is Kiki nog een paar maanden bij Matthijs gebleven. “Ik was erg jong, maar ik spendeerde bijna elke dag bij hem thuis. Bijna elke dag spijbelde ik van school, ik verloor mijn bijbaan en vriendschappen. Ik deed alles om bij hem te kunnen zijn.” Kiki was al een lange tijd depressief en wilde daarom niet bij hem weg.

“Ik voelde me heel alleen, dus elk klein beetje liefde dat ik van hem kreeg waardeerde ik enorm.”

Alles ging bergafwaarts voor Kiki, het dwingen tot drugsgebruik bleef maandenlang doorgaan. Hierdoor werd ze afhankelijk van de drugs, en raakte ze zelf verslaafd. Thuis had ze veel ruzie en miste ze sociaal contact. Naast Matthijs had ze maar één persoon waarbij ze terecht kon, haar beste vriend Joost. “Joost heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik hulp kreeg. Ik begon met sessies bij een psychiater. In het verleden had ik al eerder hulp gezocht omdat ik depressief was. Als gevolg van een zelfmoordpoging werd ik opgenomen, na een paar maanden was er eindelijk vooruitgang.”

Flashbacks
Kiki zegt dat ze veel geleerd heeft van deze gebeurtenissen. “Ik weet nu hoe ik duidelijk mijn grenzen aan kan geven en dat ik mensen niet snel moet vertrouwen.” Matthijs heeft haar vertrouwen flink geschaad. “Ik gaf veel om hem, maar hij maakte misbruik van mijn vertrouwen. Dagelijks ben ik nog boos, omdat ik merk dat mijn lichaam nog zwak is door het drugsgebruik, ondanks het afkicken. Alles kost tijd, ik moet die periode in mijn leven een plekje geven en opnieuw mensen leren te vertrouwen.” Kiki merkt dat drugsgebruik veel normaler wordt. Je ziet het op festivals en leest het op internet, ze vindt dit niet fijn om te zien. “Drugsgebruik dichtbij kan ik niet meer aanzien. Ik krijg er flashbacks van, begin te trillen en word verdrietig. Er komt dan veel angst bij me op, omdat ik bang ben weer gedwongen te worden. Ik ben hier nog altijd gevoelig voor, met name voor groepsdruk.”

1 XTC (Ecstasy) is een stimulerend (oppeppend) en bewustzijn veranderend middel. Bewustzijn veranderend betekent dat je de wereld tijdelijk anders (intenser, mooier) ziet. XTC is een van de meest gebruikte partydrugs in Nederland.
2 Xanax is een medicijn (alprazolam). Het werkt rustgevend, vermindert angstgevoelens, ontspant spieren en maakt suf. Het medicijn wordt de laatste jaren steeds vaker als partydrug gebruikt.

In verband met privacy zijn de namen in dit interview aangepast.