Een ode aan de schônste stad van ‘t láánd

Een Instagramaccount met alleen maar lelijke gebouwen. Keeptilburgugly is zo’n account. Het account bestaat sinds 2018 en wordt beheerd door Annemarie Vissers (45). Op het account worden foto’s van absurde, lelijke Tilburgse gebouwen geplaatst. Zelf noemt ze het ‘een ode aan de schônste stad van ’t láánd’.

Instagramaccount Keeptilburgugly

Ik kom uit Venlo en ik ben in 1994 naar Tilburg gegaan om journalistiek te studeren. Daarna ben ik een aantal keren verhuisd, naar Amsterdam en Rotterdam. Maar uiteindelijk ben ik in 2010 weer teruggegaan naar Tilburg. Dat kwam met name door het feit dat ik niet goed kon aarden boven de rivieren en ik had moeite met de mentaliteit van de mensen. De mensen zijn vrij hard en dat is hier een stuk minder. De mensen hier zijn relaxed en Tilburg wordt ook steeds leuker.

Ik heb een tijdje in Rotterdam gewoond en de mensen in Nederland vinden dat ofwel de mooiste stad van het land, of ze vinden het een lelijke stad. Toen ik terugkwam in Tilburg vond ik dat je die twee steden wel met elkaar kon vergelijken. Want men vindt Tilburg of fantastisch of lelijk en armoedig. Op Instagram kwam ik een account tegen: ‘keeprotterdamugly’, ik ging dat account volgen en toen dacht ik: als er een stad in Nederland is waarvoor ook zo’n account gemaakt kan worden, dan is dat Tilburg. Dus ik heb contact opgenomen met degene die dat account bijhoudt en hem gevraagd of het oké is als ik dit ook voor Tilburg doe. Dat vond hij hartstikke leuk.

Maar het zijn wel twee totaal verschillende accounts. Waar ik meer inspeel op humor en het community gevoel, heeft hij het puur over de architectuur van de gebouwen. Dat is voor mij ook de lol, de tekstjes onder de foto’s bedenken. Ik vind het belangrijk dat de stukjes die eronder staan écht grappig zijn, dus soms wacht ik met het posten van een foto omdat ik daar nog geen goed verhaaltje bij bedacht heb. Even later zie ik die foto dan weer en dan weet ik wel iets.

Mensen sturen ook foto’s in en hebben dan zelf al een klein stukje tekst bedacht, maar die vind ik dan niet altijd leuk. En sommige mensen die iets insturen, begrijpen niet waar ik naar op zoek ben. Dan sturen ze een foto in van een opengebroken weg met zakken steen en vuilnis, terwijl ik echt alleen op zoek ben naar gebouwen.

Het iconische ‘blauwe gebouw’ dat iedere Tilburger kent

Als ik een gebouw echt lelijk vind, dan komt het eigenlijk niet op het account terecht. Bijvoorbeeld de Primark, die vind ik echt heel lelijk. Daar zit gewoon echt geen visie achter. Maar dat soort lelijkheid bedoel ik eigenlijk niet. Er moet iets absurds in zitten. Ik kan heel moeilijk aangeven wat dat dan precies is, maar als ik het zie dan herken ik het meteen. Het gaat wel echt om de vorm van het gebouw, de gebruikte materialen of juist een hele lelijke kleur baksteen.

 

Het lelijkste gebouw dat momenteel op het account staat, vind ik de Koningswei, een flatgebouw aan het Koningsplein. Ik vind alle gebouwen die op het account staan lelijk, maar dat gebouw wordt steeds lelijker.

Ik probeer de lelijkheid die we hier in Tilburg hebben te omarmen. Ik denk dat heel veel Tilburgers dat doen. Tilburg is lelijk en dat hebben we te danken aan een burgemeester die in de jaren zeventig met de sloophamer door de stad ging. We moesten ons opmaken voor de moderne stad. En daar zitten we nu mooi mee. Maar ik vind het ook wel iets aandoenlijks hebben. Hoe meer je over een gebouw leest en hoe meer je van een architectonische stroom weet dan ga je het mooier vinden. Bijvoorbeeld de Katterug, dat was het eerste flatgebouw in Nederland boven een weg. Dat is toch tof!

Toen ik begon met het account had ik totaal geen verwachting. Ik vond het leuk om te doen. Nog steeds. Het duurde ook best lang voordat ik volgers kreeg. Ik vond twintig likes op een foto al veel en nu heb ik al bijna vierduizend volgers! Voor Instagram begrippen is dat nog niet eens zo veel, maar voor zo’n account vind ik dat best wel veel.

De Katterug

Ik heb ook wel negatieve reacties gehad op het account. Toen ik net begonnen was, begon een architect een discussie over een pand dat ik expres op een bepaalde manier had gefotografeerd. En een andere keer had ik het woonhuis van een mevrouw op het account gezet en zij was echt boos. Die foto heb ik er af gehaald, want het moet wel leuk blijven. Maar dan moet iemand wel echt met een goede reden komen want ik haal niet zomaar een foto weg. En er zijn ook mensen die het niet begrijpen. Die de korrel zout niet snappen.

Ik maak Tilburg wel belachelijk, de teksten zijn ironisch bedoeld, maar er zit echt wel liefde voor deze stad achter. Wat men toch wel een van de lelijkste steden van Nederland vindt, hebben we toch wel echt de mooiste bibliotheek van de wereld. Die tegenstellingen vind ik typisch Tilburg. De LocHal is namelijk supermooi en dan gaan ze ernaast een lelijk gebouw neerzetten dat het zicht op de LocHal helemaal ontneemt. Maar het verbaast me in deze stad ook niet meer.”