“Een medicijnverslaving stoppen is levensbedreigend”

“Iedereen heeft wel een verslaving. Niet elke verslaving is even erg, er is bijvoorbeeld nog nooit iemand overleden aan te veel Netflix kijken. Een medicijnverslaving kan wel heel gevaarlijk zijn. Het wordt namelijk té vaak té laat ontdekt, omdat medicijnen legaal zijn en het niet vreemd is als iemand medicijnen gebruikt.”

20.11.2018 | 12:00 uur | Charlotte Mestrom

Ik praat met Herbert Damoiseaux, senior trainer en preventiemedewerker bij Mondriaan geestelijke gezondheidszorg in Limburg.

 

Ontstaan verslaving

“De factoren die een verslaving ontwikkelen is een verhaal van drie onderdelen in het leven van de mens. De eerste factor betreft de mens zelf, als tweede het middel waar de persoon verslaafd aan raakt en als derde het milieu waar de verslaafde in leeft. Kortom de drie M’s.”

“De eerste M staat voor mensen,  mensen die verschillen veel van elkaar en ook als het gaat over de gevoeligheid voor verslavingen. Het ligt er bijvoorbeeld aan dat de ene persoon hele andere genen heeft dan iemand anders. Als er in jouw familie veel verslavingen voorkomen is de kans ook groter dat jij ook een verslaving krijgt.”

“De tweede M is het middel, niet elk middel is even verslavend, aan het ene pilletje raak je niet snel verslaaft en met de ander moet je vreselijk oppassen. Vooral bij medicijnen, een paracetamolletje is niet snel de boosdoener maar er zijn ook medicijnen waar je heel snel aan verslaafd kan raken.”

“De derde M -het milieu- bedoelen we wat er om de mens heen gebeurt. Waar groei je op? Wat zijn de omstandigheden waarin je opgroeit? Hoe ziet je leven eruit? Dit draagt allemaal bij als een verslaving zich ontwikkelt.”

 

Onderschat

“Heel veel medicijnen zijn legaal. Niemand in Nederland vindt het vreemd als je medicijnen gebruikt, iedereen heeft soms wel eens ergens last van waardoor ze medicijnen nemen. Het is een geaccepteerd, taboeloos, proces in onze maatschappij.”

“Als iemand heroïne in zijn arm spuit bij jou voor op de stoep, vinden mensen daar wat van. Maar niemand vindt er wat van als jij een paar pilletjes slikt waar ze de naam niet van kennen en ook niet precies van weten wat het is. Daarom wordt het ook onderschat, familie en vrienden komen er pas achter als het al veel te laat is en de verslaafde er eigenlijk al te diep inzit.”

 

Gevaar van stoppen

“Medicijnen oefenen invloed uit op processen in je lichaam. Het duurt een bepaalde tijd voordat een medicijn een soort spiegel heeft opgebouwd in je bloed waardoor je het effect voelt. Er zijn medicijnen die dat razendsnel doen, maar bij een heleboel medicijnen duurt dat veel langer, en moet je er dus meer van nemen.”

“Waardoor je lichaam gewend raakt aan de spiegel en dus ook aan de medicijnen, daardoor heb je geen pijn meer of voel je je beter. Je kan niet in één keer stoppen met die medicijnen, want dan krijgt je lichaam een soort van verzet reactie. Wat komt doordat de spiegel -en dus de medicijnopbouw- gaat dalen, en dat gebeurt ineens heel erg snel. Je lichaam verzet zich door in een stressstand te schieten, omdat het proces dat door de medicijnen geregeld werd helemaal verstoord wordt.”

“Die stress kan levensbedreigend zijn, er zijn mensen die een veel hogere hartslag krijgen en een veel hogere bloeddruk. Je lichaam kan zichzelf niet meer corrigeren omdat de medicijnen dat altijd hebben gedaan. Daarom moet je veel soorten medicijnen altijd afbouwen met een arts, en laat dat nou net de medicijnen zijn waar zoveel mensen verslaafd aan raken.”

 

Antidepressiva

“Antidepressiva is een van de meest gebruikte medicijnen in Nederland. Door dit medicijn te gebruiken worden er -makkelijk gezegd- stofjes in je hersenen aangemaakt waardoor je je beter gaat voelen en blijer wordt.”

“Als je geluk hebt wordt het binnen vier tot zes weken in je bloed opgenomen en ga je je beter voelen. Na een tijdje voel je je top en vind je de pillen eigenlijk onnodig. Wat er dan gebeurt, de spiegel bouwt zich sterk af en je komt in een vreselijke depressie te zitten. Nog erger dan voordat je begon met de pillen te slikken.”

“Als je wilt afbouwen moet je dat dus met een arts doen, zodat je geleidelijk en professioneel kan minderen. Als het te snel gaat dan wordt de dosis weer verhoogd zodat het niet fataal kan worden.”

 

 Terugvallen

“Een terugval is een essentieel onderdeel bij een verslaving, het hoort er bij de meeste gevallen nou eenmaal bij. Hoe langer je na een verslaving kunt leven zonder terug te vallen hoe sterker je wordt.”

“Bij een langdurige medicijn verslaving zou je eigenlijk nooit meer het medicijn kunnen gebruiken zonder er weer gelijk aan verslaafd te raken. Je geneest de verslaving wel maar het kan niet meer worden hoe het eerst was voordat je verslaaft raakte, er blijft altijd een zwakke plek voor dat medicijn.”