Een luisterend oor voor de ossenaren

 

Het bordeauxrode gebouw van de bibliotheek in Oss kleurt helder door de felle ochtendzon die reflecteert in de sneeuw. Het is koud. Heel koud. Een lieve vrouw met een grijze sjaal doet de deur open van de nog gesloten bibliotheek. “Loopt u maar mee naar de jeugdafdeling, dat is helemaal bovenaan”. Het ruikt een beetje muf, de typische geur van de bibliotheek. Er hangen veel slingers op de jeugdafdeling en staan veel speelgoedkasten gevuld met boeken en speelgoed.  Al ruim voor tijd zijn mensen bezig met het instaleren en klaarmaken van alles om de zoomstream zo soepel mogelijk te laten verlopen. Elke donderdag vindt er in de bibliotheek van Oss de online activiteit: ‘Oss leest voor Oss’ plaats. Het is opgezet in december en zal tot eind februari duren. ‘Oss leest voor Oss’ is een livestream die iedereen kan volgen die van voorgelezen boeken houdt.

Wekelijks komt een bekende Ossenaar een stuk uit zijn of haar favoriete boek lezen. Deze week was het wethouder van zorg en welzijn: Thijs van Kessel. Met vier jonge kinderen waaronder één tweeling hoort voorlezen bij zijn dagelijkse routine. “Ik heb mezelf aangemeld omdat het mij leuk leek om te doen en omdat ik het enorm belangrijk vind om mensen in deze tijd te helpen en uit de sleur te halen.  Zelf houd ik ook enorm van lezen dus het is een win-win situatie”. Thijs is niet zenuwachtig omdat hij wel gewend is om voor een camera te staan. “Het is de eerste keer dat ik met een boek van mezelf naar de bibliotheek kom. Ik vond het lastig om een boek te kiezen waar ik uit voor moest lezen omdat ik normaal voor mijn kinderen uit een andere categorie voorlees”.
Voor de lichtroze muur waar een nephaard is ingebouwd neemt de wethouder plaats in een leren donkergroene draaistoel. Een lang hoofdstuk van ongeveer twintig minuten wordt voorgelezen. Er zijn zeven gasten aanwezig in de livestream die aandachtig luisteren naar het verhaal over dieren. Langzaam hoor je dat de wethouder een droge mond krijgt van het voorlezen. Een beetje buiten adem en steeds geconcentreerder is het half uur zo voorbij.

Mirjam is een vaste gast en kijkt elke week met plezier naar de livesteam. “Ik vind het hartstikke leuk om elke week naar de stream te kijken. Elke donderdagochtend van 10 tot half 11 neem ik plaats achter mijn computer”. Mirjam zegt dat ze vooral ook geniet dat ze weer nieuwe mensen leert kennen die ze voor de lezing nog niet kende en dat het een fijne bijkomstigheid is. “Ik kan niet genoeg boeken lezen, lenen en kopen en krijg ook weer veel tips van welke boeken ik nog kan lezen. Ik vind het heel inspirerend”.

Opkomst
Peter van der Wijst, de host van de activiteit, zegt dat de opkomst minder groot is dan dat ze hadden gehoopt. Ze hadden gedacht dat er zich meer mensen zouden aanmelden voor de online lezingen maar dit valt vies tegen. Elke week kun je het aantal mensen die bij kijken op een hand kan tellen.

Thijs Verhoeven is de man die de wekelijkse videostreaming verzorgt. Hij geeft aan dat het moeilijk is om mensen live bij de stream te krijgen. “Veel mensen willen onafhankelijk zijn en de stream kunnen terugkijken op het moment dat hun dat uitkomt. Als ze het later terugkijken via YouTube kunnen ze ook pauzeren, scrollen en terug- en voor uitspoelen wanneer ze willen. In veel livestreams wordt er veel geld in geïnvesteerd maar de opkomst is lachwekkend. Het bereik is laag. Het is wel iets om te onthouden en om mee te nemen”, aldus Thijs Verhoeven.

Dat er elke week maar een handvol mensen zijn is niet een reden om het niet meer live uit ze zenden volgens Thijs Verhoeven. “We hebben vaste kijkers die elke week vragen hebben voor de gast en echt uitkijken naar de donderdagochtend, daarvoor doe je het en dat maakt het leuk en de moeite waard om het niet alleen op te nemen en het op YouTube te plaatsen. Eigenlijk zou dit project tot maart duren, dit hebben we ook al ingekort.

Dat de stream niet zo vaak bekeken wordt heeft een aantal oorzaken: Het bereik, tijdstip en het onderwerp. Donderdag is ook een dag waarop veel mensen moeten werken toch overweegt de bibliotheek niet om het op een andere dag te doen. “Wij hebben er niet voor gekozen om het op een andere dag te organiseren, omdat het voor de doelgroep waar wij voor zijn een prima tijdstip moet zijn. Ook hebben we op andere dagen weer andere activiteiten. Het is wel jammer want je hoopt op de interactie live.”

Na corona

We gaan niet digitaal door met live streams na de coronatijd. Maar we gaan wel meer fysieke lezingen organiseren volgens Peter. “We willen graag een talkshow waar wekelijks normale burgers of bekende ossenaren hun verhaal kunnen doen. Er is veel animo voor en moeten natuurlijk even kijken wat haal-, betaal- en uitvoerbaar is”.

De bibliotheek is volgens wethouder Thijs van Kessel enorm actief ten opzichte van andere bibliotheken. “We zijn heel actief. We organiseren lezingen en debatten zodat mensen hun stem kunnen laten horen. De bibliotheek is niet alleen het magazijn voor boeken maar heeft ook de functie als een platform om discussie op gang te brengen. Ik vind het belangrijk dat bibliotheken steeds meer een maatschappelijke relevantie krijgen en middenin de samenleving komen te staan.