Typisch Tuinzigt, wat is dat nou?

Foto Jules van Dop

Tuinzigt is een typische volkswijk naast het centrum van Breda. Volgens buurtbewoners is de wijk, voornamelijk in de zomer, erg gezellig. “Je ziet veel bankjes in de voortuin, waar mensen in de zomer op zitten te genieten van de zon”, aldus twee middelbare scholieren. Momenteel is deze gezelligheid niet te zien, er zijn weinig mensen op straat en vrijwel alle gordijnen zijn gesloten.

Het gemiddelde inkomen in Tuinzigt ligt stukken lager dan het gemiddelde inkomen in de rest van Breda. Het inkomen in de wijk ligt momenteel op gemiddeld €19.500 per jaar, terwijl het gemiddelde inkomen van een Bredanaar op €25.600 ligt. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze resultaten zijn deels terug te zien aan bijvoorbeeld de vele eengezinswoningen in de wijk. “Er komen de laatste tijd veel jongere gezinnen in de wijk wonen, ik denk vanwege de lage huizenprijzen”, vertel Justin, een andere wijkbewoner van rond 30.

Veel buurtbewoners vinden Tuinzigt een gezellige wijk, maar ze vinden niet alles positief. Meerdere buurtbewoners vinden dat de straten niet schoon zijn. Dit valt voornamelijk op rondom het Winkelcentrum Tuinzigt, waar het stikt van de sigarettenpeuken en de hondenpoep. Mevrouw Mathijssen, die al lang in de wijk woont, vertelt: “Het is dat ik geen andere keus heb door privéomstandigheden, maar anders zou ik écht de voorkeur geven aan een ander winkelcentrum.”

Meerdere inwoners van de wijk beamen dat de rotzooi op straat een probleem is. Ondanks dat er, volgens de buurtbewoners, veel contact is opgenomen met de gemeente, wordt er maar weinig actie ondernomen rondom dit probleem.

Al met al is Tuinzigt een gezellige buurt waar veel buurtbewoners, ondanks een aantal kleine problemen, met veel plezier wonen.