Een kijkje in Tilburg

TILBURG:

Tilburg is een stad in het midden van Brabant met nagenoeg 200.000 inwoners. De stad staat bekend om haar rijke industriële geschiedenis, maar ook om de innoverende projecten van vandaag de dag. Zo won de gemeente Tilburg in 2019 nog de prijs voor ‘Beste Overheidsorganisatie’. Deze prijs volgde vlak nadat het Spoorpark, het grootste burgerinitiatief van Nederland, door de stad gefaciliteerd werd.  

Van Tilburgs industriële verleden valt nog veel te zien in de stad. De LocHal is hier het perfecte voorbeeld van. Het centrum van kunst en cultuur staat er al sinds 1939 en werd in die tijd nog gebruikt als onderhoudspand voor spoorlocomotieven. Nu is het gebouw omgebouwd tot vergaderzalen, bibliotheek, studeerruimte, etc. In 2019 werd het gebouw tijdens het World Architecture Festival uitgeroepen tot building of the year. 

Ook sportfans hoeven zich in ‘Tilly’ alles behalve te vervelen. Met de lokale eredivisieclub Willem II zijn er genoeg spannende wedstrijden te bekijken in het Koning Willem II stadion. De club speelde in 2019 nog in de finale voor de KNVB Beker tegen AFC Ajax. In het stadion van de Tilburgers passen net geen 5.000 toeschouwers, maar de echte supports bevinden zich elke wedstrijd vast in de vakken A, B en C; beter bekend als de Kingside 

Deze aspecten zijn slechts het tipje van de ijsberg als je het hebt over wat Tilburg allemaal qua stad normaal gesproken te bieden heeft. Alleen zijn het andere tijden en de stad ligt er dan ook anders bij. Wil jij weten hoe de stad er nu aan toe is? Bekijk dan even de wijkportretten van onze redactie en ontdek weer wat nieuws over Tilburg!

Om een beeld in cijfers te geven van de wijk Hasselt tonen wij onderstaand een infographic. In deze infographic staat algemene informatie over de wijk en bewoners met toelichtingen. 

 Cultuur in De Hasselt

Het is voor De Hasselt teleurstellend dat er nu sprake is van een pandemie, anders gezien was er een ruim activiteitenaanbod in deze wijk. Wij hebben dit aantal opgesomd om een idee te geven van het aanbod in de wijk. 

  • Museum De Pont:  

Museum De Pont (1992) heeft zijn naam te danken aan stichter Jan de Pont. Als je van hedendaagse kunst houdt, zit je hier helemaal op je plek. Met veel aandacht worden hier per jaar drie grote tentoonstellingen geplaatst. Het museum vindt diepte belangrijk en dat zie je terug in deze exposities”, vertelt Hedwig Zeedijk van museum De Pont. Je kunt het museum vinden op Wilhelminapark 1.  

  • TextielMuseum:

Daarnaast is er nog een museum in de buurt voor de echte cultuurliefhebber. Namelijk het TextielMuseum op de Goirkestraat 96. Het museum geeft je een inkijk in Tilburg als textielstad. Met verschillende exposities tonen ze de textielfabricage en het proces ervan. Naast deze textielgeschiedenis zijn er diverse tentoonstellingen en workshops. “Zodra we weer open mogen, verwelkomen we ons publiek met open armen”, vertelt Floor Rooijakkers van de communicatieafdeling.

  • Hasseltse Kapel:

Zoek je wat meer rust dan kan je het beste Hasseltplein 7 bezoeken, volgens www.hasseltsekapel.nlDe Hasseltse Kapel is het oudste religieuze monument van Tilburg. Iedereen is hier welkom en de kapel is elke dag geopend. Je kunt hier terecht voor steun, troost en dankbaarheid. Verder wordt deze kapel vaak gebruikt voor bruiloften, concerten en kunst. Onlangs is er een petitie gestart om de kapel tot beschermd stadgezicht te verklaren. “Zowel deze kapel als het Hasseltplein dragen bij aan de identiteit van Tilburg”, meldt www.tilburg.com. In de maand mei zijn er bij de kapel een maand lang snoepkramen opgesteld. Deze oude traditie is populair bij Tilburgers maar ook mensen van buiten de stad komen eropaf.  

  • Wilhelminapark: 

Het Wilhelminapark is bekend bij inwoners voor een picknick of gewoon voor een wandeling in de natuur. Het park heeft de vorm van een driehoek en ligt in de buurt van museum De Pont en het TextielMuseumHet is een van de oudste parken van Tilburg (1898)Op de foto hiernaast zien we het standbeeld bij het park. Het is volgens www.rijksmonumenten.nl een gedenkteken voor de uit Tilburg afkomstigPetrus Norbertus Donders. Hij wordt gezien als een belangrijke geestelijke van de Rooms-katholieke kerk. 

  • Jaarmarkt: 

De evenementenkalender van organisatiebureau Koolen&Koolen verklaart dat je in september terecht kan voor een jaarmarkt met diverse thema’s. In de Hasseltstraat komen tijdens deze jaarmarkt verschillende activiteiten en veel entertainment te pas. Kraampjes met kleren, antiek en andere spullen zorgen voor een groot aanbod. Een medewerker van Vishandel Anita is enthousiast over het evenement: “Gezelligheid is op dat soort dagen een feit.”  

  •  Braderie  

Ook op 27 januari is het feest in de wijk De Hasselt, zien we op de evenementenkalender. Een grote braderie vult dan de straten met honderd kramen vol met spullen. Er is een ruim aanbod aan eten en drinken en entertainment voor jong en oud. 

Toch is ook nog veel ruimte voor verbetering qua kunst en cultuur in Hasselt, zegYusuf Celik van de PvdA. De raad in de gemeente heeft het plan om in De Hasselt een ‘museumkwartier’ te maken. Zodat mensen een betere doorloop hebben en ze meer dingen op een dag tegelijk kunnen bezoeken. 

Criminaliteit in De Hasselt

Als we een wandeltocht maken door de wijk komen we weinig mensen tegen. Maar de mensen die we tegenkomen vertellen verschillende verhalen. Zo lopen we binnen bij meerdere lokale ondernemers. Hoewel de ondernemers zeer tevreden zijn, horen we van de jongeren die we op straat tegenkomen verhalen over intimidatie en criminaliteit. Zo zegt een medewerker van Dönerhoekje dat hij in twintig jaar geen last heeft gehad in de wijk. Ook zijn raadsleden tevreden over de wijk. D66-raadslid Jan Stoop zegt het volgende: “De Hasselt is een hele mooie en veilige wijk. De leefbaarheid is daar erg goed.” Als we wijzen op de verhalen die we op straat horen in ons onderzoek reageert Stoop geïrriteerd. “Veilig over straat gaan kan in Tilburg goed. Wat u mij zegt is zorgelijk maar die cijfers zijn bij ons niet bekend. De Hasselt is geen hot issue.” Ook ziet Stoop de Hasselt niet als aandachtswijk, terwijl de Gemeente Tilburg dat label wel aan de wijk heeft geplakt. Dit komt door de sociaaleconomische situatie wat later staat uitgelegd. Yusuf Celik, PvdA-raadslid ziet de geluidsoverlast en zwerfafval als grootste probleem. “De doorgaande weg is gevaarlijk en we zien dat mensen niet altijd netjes hun afval opruimen” zegt de sociaaldemocraat over de wijk. Volgens Celik luistert de gemeente niet standaard naar de jongeren over hoe zij over veiligheid nadenken. Beide raadsleden zijn het er wel over eens dat mensen altijd bij de gemeente kunnen aankloppen als ze klachten hebben. Ook Ton Gimbrère van het CDA reageert verbaasd als we het hebben over criminaliteit in de Hasselt. “Ik herken me niet in het beeld. De Hasselt is relatief veilig. Een wijk als Broekhoven is veel onveiliger.” 

Toen wij zelf door de straat liepen ondervonden we inderdaad geluidsoverlast, straatinterviews waren ontzettend moeilijk door al het doorgaand verkeer. Ook lag er hier en daar afval op straat en zag de wijk eruit alsof er niet bijster veel onderhoud werd gedaan. De aangesproken jongeren op straat laten een heel ander beeld zien van de wijk. Zo wordt er in het naastgelegen Wilhelminapark vaak drugs gedeald en zijn er veel hangjongeren, zo zegt een student die langsloopt. Daarnaast zeggen mensen dat ze niet alleen om straat durven omdat ze vaak in de avond worden lastiggevallen door mannen op straat.  

Kaart 1: data.politie.nl

We hebben ook contact opgenomen met de Wijkregisseur. Daar kregen we de criminaliteitscijfers van de afgelopen jaren via data.politie.nl. Hieruit leerden we dat in 2020 374 keer een geregistreerd misdrijf heeft plaatsgevonden in de Hasselt. Er zijn 57 individuele soorten misdrijven genoemd in de data. Intimidatie wordt niet apart genoemd, bedreiging echter wel. Uit de data blijkt dat er maar drie genoemde misdrijven uit het rijtje meer meldingen hadden dan bedreiging. Dit zijn: horizontale fraude, ongevallen op de weg en vernieling. Bedreiging komt op een vierde plek met 27 gevallen.  

Daarnaast hebben we contact opgenomen met de omgevingsmanager van de Gemeente Tilburg voor de Hasselt. Zij heeft ons de Wijkagenda gestuurd, die geschreven is op 18 januari 2021. In dit onderzoek blikken ze terug op de wijktoets van 2019-2020 en kijken ze vooruit op waar de verbeterpunten liggen voor de wijk. Ook legt de gemeente hun toekomstvisie uit voor de Hasselt en de verbeteringen die ze voor ogen zien.  

In de wijktoets 2019-2020 scoorden meerdere buurten in de Hasselt onder het Tilburgse gemiddelde. Zo leeft er naar schattig 1 op de 3 in armoede. De gemeente gaat met andere instanties uitzoeken hoe ze dit kunnen verbeteren. Ook benoemt de gemeente een toename in verwarde personen, mensen met een verslaving en licht verstandelijk beperkte mensen. Volgens het onderzoek bestempelen mensen in de omgeving dit als een probleem. De gemeente wil dit voorkomen door o.a. ‘mensen met een rugzakje’ in andere wijken te laten wonen. Nu vindt de gemeente dat ze te dicht op elkaar wonen, dit willen ze dus verspreiden over de hele stad. Het slechtste cijfer gaat naar de vervuiling. Dit krijgt gemiddeld een 4.5 blijkt uit het rapport. De gemeente wil opruimacties van bewoners stimuleren om een oplossing aan de overvolle bakken en zwerfafval te bieden.   

 Tot slot wil de gemeente de wijk in de toekomst groener maken en willen ze de betrokkenheid en contact beter maken. De gemeente wil nieuwe buitenspeeltoestellen installeren en bij werkzaamheden in de openbare ruimte wordt extra goed gelet of er een mogelijkheid is tot extra stroken groen. De nieuwe speeltuinen dienen als doel om mensen in de wijk meer bij elkaar te brengen.  

 Op het gebied van criminaliteit zien we dus twee kanten. Aan de ene kant staan de raadsleden en lokale ondernemingen die zeggen dat er geen problemen zijn qua criminaliteit in de Hasselt. Aan de andere kant staan de jongeren die wel degelijk problemen in de wijk ondervinden in parken en op straat. De gemeente focust zich op de sociaaleconomische verhoudingen in de wijk die ze de komende jaren proberen te verbeteren.  

Monique de Wit, jobcoach en al jaren bewoner van Korvel, vertelt ons dat ze trots is op het multiculturele Korvel. Natuurlijk zijn er hier en daar wel wat panden die opgeknapt mogen worden, heel soms is er een inbraak geweest en helaas is er ook veel zwerfafval. Ze woont al heel lang in Korvel en zou het ook niet anders willen. Het is op loopafstand van het centrum en er worden vaak dingen georganiseerd. Zoals een straatborrel of een ontbijtbuffet. Je hebt dan ook KBO Korvel voor 50-plussers en het wijkcentrum waar je altijd binnen kan lopen. “Nu met corona is het helaas allemaal wat minder maar al met al ben ik blij met Korvel,” aldus Monique de Wit. 

Dat er veel verschillende culturen zijn in Korvel beaamt ook buurtbewoner, Korrie Jongergouw. Helaas loopt dit volgens haar wel heel erg terug. “Dit is te zien aan verandering van de winkels. Vroeger waren en veel meer boekenwinkels of muziekwinkels waar al die culturen aan bod kwamen. Ik kan het weten. Ik woon hier al mijn hele leven, 44 jaar. Tijdje terug schopte wat jeugd een ruit in maar goed, voor de rest ervaar ik eigenlijk geen overlast hoor. Het kan hier soms wel druk zijn maar heb gelukkig goed contact met mijn buren,” vertelt Korrie ons. 

We spraken ook andere Korvelaren, zoals Monique van den Berg. Zij benadrukte ook hoe mooi het was dat iedereen elkaars nationaliteiten accepteert. “Wat dan wel jammer is om te zien, is dat niemand de fatsoenlijke mentaliteit heeft om hun eigen afval weg te gooien.” Zwerfafval is wel een probleem volgens Monique. 

Zwerfafval is een terugkerend verbeterpunt in KorvelJack Janssen gaat hier weer op verder. “Hondenpoep, lege flessen alcohol of wat dan ook. Het ligt overal,” aldus Jack. En op de vraag waar hij wel trots op was antwoordde Jack lichtelijke sarcastisch: “We hebben hier wel 30 kappers in de buurt en ze zitten ook nog eens allemaal even vol. Voor corona natuurlijk.” 

Marjolein voegt toe dat er wel al iets wordt gedaan aan de hoeveelheid zwerfafval bij haar in de buurt. “Er wordt al wat aan gedaan hoor. Er hangen hier overal borden dat je hier niet mag drinken en dat je je hondenpoep moet opruimen. Of het werkt dat weet ik niet ik woon hier nog maar net,” vertelt Marjolein. 

Terwijl we op pad waren in Korvel, enthousiast om bewoners te spreken, viel voornamelijk wat je op de eerst foto ziet mij op. Swapfiets, een zeer nieuw Nederlands concept. Volgens een artikel uit het AD is het concept ontstaan in 2014 voor studenten. Daarnaast een seksshop. Die bestaan al sinds 1970 en volgens een artikel van het NOS moeten steeds meer seksshops de deuren sluiten. Maar bij de seksshop in Korvel, voor corona althans, konden mensen nog gewoon langs. Hier zijn onder meer seksspeeltjes, lingerie of films te koop, schrijft Indebuurt Tilburg. Ondanks dat er volgens Korrie veel winkels verdwenen zijn bestaat deze in ieder geval nog wel. 

Hieronder zie je een foto van een van de, volgens Jack, vele kapperszaken in Korvel. 

Korvel in Cijfers

Inwoners: Korvel kent 5750 inwoners, waarvan de grootste groep valt in de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar. Het merendeel van de inwoners (59%) heeft een ongehuwde status.  70% van de bevolking is autochtoon, 15% is migrant met een westerse achtergrond, de overige 15% zijn migranten met een niet-westerse achtergrond. Het merendeel van de niet-westerse immigranten in Korvel hebben de Marokkaanse, Turkse of Antilliaanse nationaliteit.  De verschillende nationaliteiten zorgen voor een gezellige sfeer in de wijk, aldus Monique de Wit. ‘Sommige mensen reizen de halve wereld af opzoek naar drukke multiculturele straatjes, ik heb hoef er alleen maar mijn huis voor uit te gaan en de Korvelseweg op voor te lopen.’  

Inkomen: Het gemiddelde inkomen in de wijk Korvel ligt op 21.800 euro per maand, daarmee ligt het lager dan het gemiddelde van Tilburg, wat 24.000 euro per maand is. Ook de woningwaarde ligt in Korvel een stuk lager dan in de rest van de stad, de gemiddelde waarde van een woning in Korvel is 168.000, in de rest van Tilburg 208.000. 

Politieke voorkeuren: In vergelijking tot andere wijken wordt er in Korvel meer links-sociaal gestemd, vooral de SP en GroenLinks doen het in Korvel goed. De enige niet linkse partij waar veel op gestemd wordt in Korvel is de PVV. Christelijke partijen zoals het CDA, Christenunie en SGP doen het slechter dan gemiddeld in de wijk, ook de VVD is minder geliefd in Korvel.  

 Criminaliteit: De hoeveelheid gemelde diefstal en geweldsmisdrijven, ligt in de wijk Korvel iets hoger dan in de rest van Tilburg. Zo worden er per 1000 inwoners bijna 30% meer geweldsmisdrijven gemeld in Korvel Een van de buurtbewoners, Jack, merkte al lachend op dat er meer dan 30 kappers in de wijk zitten. Hij lijkt hiermee te doelen op het feit dat veel kapperszaken vaak een teken zijn van geldwitwaspraktijken. Verdere informatie hierover is moeilijk te vinden, wel werd er enkele maanden terug een kapperszaak  aan de Korvelseweg beschoten. 

Buurtorganisaties in Korvel

Zoals Monique de Wit ons eerder al enthousiast vertelde, toen we op pad gingen in Korvel, heb je in Korvel het KBO Korvel en het wijkcentrum Nieuwe Stede. Vanwege corona kunnen er natuurlijk geen activiteiten worden georganiseerd op locatie zelf maar hier heeft het wijkcentrum Nieuwe Stede iets anders voor bedacht. Zo is op hun Facebookpagina te vinden dat ze iedere woensdagochtend van half 10 tot half 11 digitaal een inloop uurtje hebben. Leden kunnen hier bijvoorbeeld via de iPad aan deelnemen en vragen stellen over van alles en nog wat. Ook hadden ze 28 januari een Quiz opgesteld die alle wijkbewoners online kunnen invullen. Daarnaast berichten ze ook vaak op Facebook dat er een gezellig online kletsuurtje is. Je kan dan videobellen, whatsappen of mailen naar Nieuwe stede. Dit deden ze bijvoorbeeld 27 januari nog. Voor de strenge lockdown hadden ze ook nog koffie-momentjes voor eenzame buurtbewoners. Op 26 januari was iemand uit de wijk zelfs zelfgemaakte cupcakes komen brengen. Ook plaatsen ze op hun Facebookpagina advertenties van andere dingen om bewoners bezig te houden. Bijvoorbeeld een online rondleiding van het Rijksmuseum. 

Naast het wijkcentrum Nieuwe Stede heb je in Korvel ook nog KBO Korvel. KBO Korvel is voor 50-plussers draait net zoals het wijkcentrum Nieuwe Stede voornamelijk op vrijwilligers en organiseert graag activiteiten voor haar leden uit de wijk Korvel. Het valt onder KBO-Brabant, een ‘katholieke’ belangenvereniging voor ouderen. Tot de grootste spijt van Ans van de Wouw, een zeer actieve vrijwilliger bij KBO Korvel, liggen alle activiteiten dankzij de strenge lockdown helemaal stil. Wel kijkt ze nog vrolijk met ons terug op wat ze nog wel hebben kunnen organiseren in het afgelopen jaar ondanks de coronacrisis. Zoals het slagersfeest en het theekransje waarvan je hieronder een paar foto’s ziet.  

Overlast door verslaafden en daklozen

In de wijk Korvel wordt sinds het als focuswijk is bestempeld (2016) veel gedaan aan het opknappen van de wijk, een van de buurtbewoners die we spraken vergeleek het Korvel van nu met dat van 20 jaar geleden. ‘Als je kijkt naar hoe het er nu uitziet hier, valt er weinig te klagen, toen ik hier net kwam wonen was het om te huilen hoe de wijk er bij lag.’ aldus Monique de Wit. Ze lijkt erg tevreden met de wijk maar wanneer haar gevraagd wordt of ze ooit overlast ervaart, vertrekt haar gezicht een beetje. ‘Verder op in de speeltuin en op het korvelplein zitten wel is gebruikers, die kunnen wel voor overlast zorgen ja.’  

De laatste jaren is er meer ruimte gekomen voor groen en zijn er ook meer voorzieningen aangelegd voor kinderen in de wijk, zoals de grote speeltuin aan het Fokkerpad. Deze openbare parken brengen echter dus weer nieuwe problemen met zich mee. Volgens Marjolein, buurtbewoonster en student neuropsychologie, liggen er in deze speeltuin ‘s avonds vaak daklozen en/of alcohol- en drugsverslaafde. De aanwezigheid van deze mensen zorgt bij Marjolein voor een onveilig gevoel en zorgt overlast. In en rond de speeltuin ligt veel zwerfafval en zelfs lege flessen drank. Op de vraag of de gemeente optreed tegen dit probleem antwoord Marjolein: ‘Ik heb 6 avonden op rij moeten bellen totdat er eindelijk iemand langskwam om deze mensen hier weg te halen, nu hangen er bordjes dat er geen alcohol en dergelijke genuttigd mag worden in het park.’ 

Overlast door daklozen is niet alleen in Korvel een probleem, het aantal daklozen in Nederland steeg volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van 17.800 in 2009 naar 39.300 in 2018. Daarnaast neemt de druk op opvangcentra door de huidige lockdown alleen nog maar meer toe volgens het Rode Kruis. Door de lockdown verliezen veel mensen hun inkomen, ook is er minder psychologische hulp beschikbaar, omdat dit niet meer face-to-face kan. Problemen voor daklozen, of mensen die op de rand van dakloos staan, worden hierdoor groter.

Het probleem omtrent daklozen is iets wat de stad Tilburg overstijgt en meer een landelijke probleem is geworden. Dit vraagt dus om een oplossing vanuit de landelijke politiek, maar wanneer het verkiezingsprogramma van de grootste partij van Nederland (VVD) erbij gepakt wordt, is het woord dakloos geen enkele keer te bespeuren.

Informatie over de wijk

Broekhoven is een echte volkswijk, de wijk ligt in het stadsdeel Tilburg Oud-Zuid. Broekhoven kan worden opgedeeld in verschillende delen, namelijk: Broekhoven I West , Broekhoven I , Voltterrein , Broekhoven II Oost en Broekhoven II West. Het totale aantal inwoners in Broekhoven is 4.250 in 2020, dit is een stijging van 1% vergeleken met 2013, toen Broekhoven een totaal aantal inwoners van 4.328 telde. 

De verhouding man/vrouw is nagenoeg gelijk: 49.2% is man, 50.2% is vrouw. Het gemiddelde inkomen van de inwoners van Broekhoven ligt op 20.900 euro. (2020) Broekhoven is een multiculturele wijk: 67.7% is autochtone Nederlander, 18.3% heeft een niet-westerse achtergrond en 14.0% heeft een Westerse migratieachtergrond.  

Ervaring

Broekhoven, het is een wijk met een naam. Een echte volkswijk, in Nederland wellicht extra bekendheid gekregen door Roy Donders. Om de sfeer in de wijk te proeven en de wijk beter te leren kennen, zijn we dinsdag eerst samen met Jolijn en Rens de wijk gaan verkennen. Tijdens onze verkenningstocht hebben we enkele inwoners van Broekhoven geïnterviewd. Ze waren eigenlijk allemaal razend enthousiast over het wonen in Broekhoven. We spraken onder andere met buurtbewoners die hun hond aan het uitlaten waren. Ze gaven aan dat ze het ontzettend naar hun zin hebben in deze wijk. Een oudere man, wandelend met zijn hond en met een enorme tak op zijn schouder lichtte zijn gevoel over de wijk mooi toe. ‘De wijk is in de afgelopen jaren flink veranderd, maar ik vind het echt top hier. Het multiculturele aan de wijk maakt het juist heel erg interessant. Bovendien heb ik enorm veel contact met de bewoners die eveneens in het bezit zijn van een hond. Met die groep bezoeken we regelmatig evenementen. Daarnaast ben je vanaf hier zo in het centrum, maar ook zo op de snelweg. Mij krijg je hier niet weg.’ 

Op vrijdag 5 februari gingen we opnieuw op pad. Ditmaal met de insteek om het ‘echte rauwe Broekhoven te proeven’. Na een eerste stop bij de Voltage, het grote evenementen indoorsportcentrum gelegen in Broekhoven, doken we de wijk in met als doel: beeldmateriaal bij verzamelen over de wijk Broekhoven. 

Even later, op de Professor Keesomstraat, komt een mevrouw van een jaar of zestig een seniorenwoning uitgelopen. Ze vertelt dat haar moeder daar al enkele jaren woont. We vragen gezamenlijk wat ze van de wijk vindt. Ze is enorm positief over het sociale gebeuren in de wijk. De familie is al hun hele leven woonachtig in Tilburg, maar in Broekhoven hebben ze altijd met het meeste plezier gewoond. Het sociale aspect speelt daarbij een grote rol. Zo komt ze met een verhaal over de sociale controle in de wijk. Haar zoon had laatst z’n motor in de tuin van z’n oma (de moeder van de verteller) laten staan, op klaarlichte dag wilde een persoon de motor meenemen. De overbuurman het allemaal in de smiezen en stak hier eigenhandig een stokje voor. ‘Dat is zo mooi aan deze wijk, jong en oud, maakt niet uit, iedereen helpt elkaar’.

Even later komen we wederom twee oudere vrouwen tegen die net terugkomen van het boodschappen doen. Als we ze vragen hoe het leven in Broekhoven is, beginnen hun ogen al te glunderen. Ze vinden het ontzettend aangenaam om in Broekhoven te wonen. Geboren en getogen, dus ze weten ook echt niet beter. Vrienden en familie om de hoek, een grote sociale kring. “Ik zou hier nooit meer weg willen, Broekhoven 1!’’  

We zetten onze speurtocht door deze unieke volksbuurt voort. Ook op deze vroege vrijdagmorgen zijn er veel mensen op straat. Onze aandacht valt op een gegeven moment op een vrije forse, blonde vrouw met een lange tijgerprintjas met daaronder paarse sloffen met een hoop glitters. Ze is op straat aan het ‘lullen’ met d’r buurman, zoals het zelf noemt. De buurman laat ondertussen zijn twee bulldogs uit de achterbak van z’n auto, waarop de mevrouw naar een ietwat te dikke bulldog wijst en schreeuwt: ‘is ie zwanger?!”  Vervolgens raken we aan de praat met mevrouw. Openhartig vertelt ze over het leven in Broekhoven. Ze is nu vijf jaar woonachtig in de wijk, maar heeft er wel een poos moeten wennen. De grote parkeerproblemen, maar vooral het grote contrast met haar vorige woonwijk. Voorheen woonde ze in de Reeshof, waar ook haar dochter is geboren. ‘Daar is alles veel veiliger, zo op het eerste gezicht. Totaal niet multicultureel en iedereen leeft daar veel meer op zichzelf. Met name mijn dochter moest daarom enorm schakelen toen we hierheen verhuisden. Een groep donkere mensen vond zij in het begin nogal intimiderend, maar sterker nog: toen ze eenmaal helemaal gewend en gesetteld was, wil ze niets liever meer. De wijk voelt veel veiliger aan als de Reeshof. Iedereen kent elkaar door en door.’