‘Bourgondisch’ Ginneken, een dorp in de stad

Het Ginneken is een wijk gelegen tussen de wijken IJpelaar en Ruitersbos in het zuiden van Breda. De wijk ligt in een bosrijke omgeving vlakbij het Mastbos en het Ulvenhoutse bos. Wanneer je de wijk binnengelopen komt valt de gezellige en bourgondische sfeer meteen op. Wandelend langs de herenhuizen en door de nette straten valt het op dat het Ginneken een wijk is waar boven modaal wordt verdiend. Zo laten cijfers zien dat het gemiddelde inkomen in het Ginneken (36.500) ver boven het gemiddelde van Breda (25.600) ligt, zo meldt allecijfers.nl.

Tot 1942 was Ginneken een afzonderlijk dorp. Nu hoort het al tientallen jaren bij Breda, echter zijn er nog steeds ‘Ginnekenezen’ die het Ginneken als dorp beschouwen. ‘‘Het Ginnekenmarktje is het hart van ’t Ginneken waar veel horecagelegenheden zijn en de supermarkt op loopafstand is waardoor het voor mij voelt als een dorp’’, aldus Douwe Hofman (19).

Het Ginneken staat bekend om zijn vele jaarlijkse evenementen. In ieder jaargetijde is er wel een ander evenement dat wordt georganiseerd door de horecazaken en winkeliers gelegen in het Ginneken.‘‘Wat het Ginneken zo leuk maakt? Dat er altijd iets te doen is’’, aldus een buurtbewoner en docent de middelbare school op het Onze Lieve Vrouwelyceum op het randje van de wijk.

Elke zomer vindt er de Braderie plaats van 14 tot en met 18 augustus. De Ginnekenweg, Ginnekenmarkt en het Schoolakkerplein worden in die week omgetoverd tot een gezellige braderie waarbij de hele stad aanwezig is. Elke kroeg neemt deel aan de braderie en heeft zijn eigen bar met drank en eten. 

Al met al is het Ginneken een van de rijkere wijken in Breda waar de gezellige en bourgondische sfeer hoog in het vaandel staat.