Een inboedel van karton

“Hm innovatie in Porto? Misschien moet je eens langs MO-CA gaan.”, zegt onze hostess wanneer we haar naar innovatie in Portugal vragen. MO-CA, Mobiliário de cartão (meubilair van karton), is een onderneming opgericht door Jorge Sá en Filipa Carretas. Ze hergebruiken karton om meubels van te maken.  Kasten, lampen, tafeltjes en zelfs een kerstboom, je kan het zo gek niet bedenken of ze maken het.  Op de Facebookpagina van de onderneming vind je grotendeels positieve reacties: “Goede smaak, fantasie, aanpassingsvermogen en kwaliteit” en “ik hou van de vele stukken” zijn hier voorbeelden van.

Tijdens het bekijken van hun Facebookpagina kwam ik er achter dat ze met behulp van crowdfunding hun idee hebben kunnen realiseren. Onder de naam MO.CA hebben ze geld ingezameld. Zelf noemen ze het ,in een interview met de Portugese NOS, “Het eerste succes met crowdfunding in Portugal.”  Ook meldt de onderneming dat hun doel is om uiteindelijk erkend te worden als ‘referentie in de duurzame productie van gerecycleerd karton.’

Ondertussen heeft MO-CA een winkelpand in Porto aangeschaft om de creaties tentoon te stellen. Daar moest ik een kijkje gaan nemen. Na een wandeling van ruim twintig minuten, berg op en berg af, kwam ik aan bij het adres van de zaak. Mijn verwachting was een winkel met een levendig team en mooie producties, maar die waren ver te zoeken. In plaats van leuke start-up te zien, stond ik voor een gesloten deur. Het enige waaraan MO-CA te herkennen was, was een kartonnen stoeltje met hun merknaam erop.