Een concert in je slaapkamer: Stukafest 2020

Een dansvoorstelling, muziekoptreden of een gedicht voordracht, geen studentenkamer is te klein om een podium te zijn. Met die gedachte in het achterhoofd heeft ook dit jaar weer het Stukafest in Tilburg plaatsgevonden. Een unieke manier om Tilburg te ontdekken en een avondje te genieten van allerlei soorten kunst en entertainment.

De deur van het studentenhuis in de Primus van Gilsstraat staat wagenwijd open. Binnen zijn tafels en stoelen opzij geschoven om zo veel mogelijk ruimte te creëren. Midden in de woonkamer staat een drumstel, links en rechts ervan staan wat andere instrumenten en een aantal versterkers. Langzaam loopt de kamer vol met bezoekers, een bandje neemt plaats achter de instrumenten. Iedere bezoeker die nog met lege handen staat, krijgt meteen een half lauw blikje Albert Heijn huismerk bier aangeboden door de ‘kamerhost’: “Welkom bij Stukafest! Leuk dat je er bent!”

Het is donderdag 6 februari, verschillende studentenhuizen, -kamers en appartementen in Tilburg  zijn vandaag omgetoverd tot mini-podia voor het Stukafest (kort voor studentenkamer festival). De line-up van het festival bestaat dit jaar uit tien verschillende acts die drie keer een half uur optreden. Elke ronde kiezen bezoekers een andere act uit en zien zo op één avond drie verschillende locaties en optredens.

Het Stukafest, dat voor het eerst in 2001 plaatsvond in Nijmegen, ontwikkelde zich in nog geen twintig jaar tot een festival dat in maar liefst 16 steden jaarlijks georganiseerd wordt. Met tien verschillende acts heeft het festival ook dit keer weer een gevarieerde line-up klaar staan, alle soorten kunst en cultuur komen aan bod.

Een sfeerimpressie van het festival, foto van Stukafest Tilburg 2019 door Niek Willems

Zo is er naast het muzikale optreden van de band “Magic Moon” in de Primus van Gilsstraat, ook een dansvoorstelling te zien in het centrum van de stad, door de groep “Chronos”. De voorstelling gaat over de herontdekking van vrouwelijkheid. Een paar honderd meter verderop steelt dragqueen “Salvia Arts” de show. Ook is er aandacht voor theater en comedy.

Er is dus plek voor iedereen, en dat blijkt ook in de woonkamer van huize primus. Internationals, locals, jongens, meiden en alles ertussenin; iedereen is welkom, en allemaal gaan ze los. Er wordt gedanst, gezongen en gelachen. Ook jade gaat uit haar dak, ze is dit jaar voor het eerst aanwezig bij Stukafest. “Ik vind het echt een geweldig concept”, vertelt ze al dansend. “Je beleeft een unieke avond en leert leuke nieuwe mensen kennen, het is totaal iets anders dan een avondje stappen of een groot concert in de 013.” Ook vertelt ze dat ze het belangrijk vindt om kleine artiesten een podium te geven; “Iedereen begint klein. Wie weet wat voor moois er uit kan ontstaan.”

Als het optreden van Magic Moon aan zijn einde komt, bedankt de band het publiek nog een laatste keer. Na een luid applaus stroomt het huis langzaam leeg terwijl er tegelijkertijd nieuwe gasten ontvangen worden voor de volgende ronde. Opnieuw vult het studentenhuis zich met studenten, muziek, sigarettenrook en vooral heel veel gezelligheid.

Wanneer om een uur of elf alle optredens voorbij zijn, springt iedereen op zijn/haar fiets en vertrekt richting het centrum. Hier zal tot diep in de nacht de afterparty, ook wel bekend als het Stukafeest, plaatsvinden. Dit jaar wordt het stukafeest gehouden in de Cul de Sac, een kroeg midden in een van de grootste uitgaansstraten van Tilburg. Ook de organisatoren van het festival kunnen nu eindelijk uit hun dak gaan. Na bijna een jaar zwoegen kan de groep vrijwilligers met trots terugkijken naar hun eigen, succesvolle festival.

“We hebben drie kwart jaar lang naar deze dag toegewerkt”, vertelt de 18 jarige Nori Xhofleer, die, nu haar shift kaartjes scannen aan de deur erop zit, ook eindelijk een biertje kan gaan bestellen. “Het was niet altijd even leuk, er zaten ook frustrerende dagen tussen. Soms kon ik wel vloeken, maar we eindigden altijd met fijne dingen. We hebben bloed, zweet en tranen gestopt in dit evenement. Al met al was het echt een super ervaring die ik voor geen goud had willen missen. Ik heb heel veel geleerd, gelachen, nieuwe mensen ontmoet en vooral plezier gehad,” zegt ze stralend. De Stukafest organisatie is nog op zoek naar een nieuwe groep studenten die komend jaar het stokje van ze wil overnemen, zodat Stukafest 2021 opnieuw een groot succes wordt.