Een avond vol Wolluks

Zo vol als nu was het nog nooit geweest. Er moesten zelfs extra stoelen bij op het balkon. In Wijkcentrum BaLaDe werd op maandagavond 19 februari dan eindelijk de Wollukse Praot gehouden. De oorspronkelijke avond, 11 december, werd afgelast vanwege de sneeuw.

Bron: Sanne de Brouwer

Vrijwel de hele avond stond in het teken van het Wolluks. Er werd toneelgespeeld en gezongen. Daarnaast werd er ook aandacht besteed aan vergelijkingen van het Wolluks door de jaren heen.

Bron: Sanne de Brouwer

Bij dit laatste werd er aan de hand van een ABN-zin gevraagd hoe men dit in het Wolluks zou zeggen. Hierop reageerde het publiek erg enthousiast en werd er druk gespeculeerd. Na het horen van het fragment volgden reacties als ‘’zo zou ik het niet zeggen’’ en ‘’daar heb ik nog nooit van gehoord’’ tot ‘’oh, ja!’’.

Op de dialectavond, georganiseerd door Heemkundekring De Erstelinghe, kwamen helaas niet veel jongeren af. Volgens Yoïn, een van de leden van de dialectgroep, neemt het spreken van dialect onder jongeren in een rap tempo af. Nu vertelt de groep vooral verhalen over het verleden, maar ze willen proberen meer jongeren te trekken door de verhalen te gaan betrekken op het heden en door op social media te posten.

Bron: Sanne de Brouwer