Duurzaam eten in Gdansk is een strijd

 

De Buddha Lounge in Gdansk is voor een veganist een welkome uitzondering op de regel. Foto: Maarten D’Haese

 

Als veganist heb je het in Gdansk maar lastig. Vaak hebben restaurants er niet eens iets vegetarisch, laat staan dat ze iets hebben voor de hardcore herbivoren onder ons, waarvan ik dus deel uitmaak. Tijdens ons verblijf in Polen kreeg ik op de eerste avond letterlijk alleen wat groente voorgeschoteld. Knolselderij, sla, komkommer, tomaat, houmous en wat brood. Ik dacht nog: vragen of het brood nou wel of niet met melk verwerkt is, heeft net zoveel zin als hopen dat er regen in de Atacama-woestijn valt. En dus at ik het maar op. En terwijl ik tegen heug en meug de inhoud van m’n bord naar binnen trachtte te werken, voelde ik nog net niet letterlijk het stigma van konijn op m’n voorhoofd branden.

 

Google was ook niet erg behulpzaam. Van de vele eettentjes in het centrum van de stad werd gesuggereerd dat er veganistische maaltijden werden aangeboden, terwijl dat in de praktijk niet zo bleek te zijn. Waar kwamen dan al die reviews vandaan waarin werd verkondigd dat het veganistisch aanbod er “geweldig” zou zijn? Bah.

 

Na een paar dagen begon ik me af te vragen of men hier eigenlijk wel het verschil kent tussen een vegetariër en een veganist. Ik zag de afgelopen dagen namelijk veel gefronste wenkbrauwen van serveersters en her en der zelfs ogen die paniekerig door het restaurant van dienst spiedden. Waarom in godsnaam? Want het verschil is echt niet zo moeilijk te omschrijven. Een vegetariër eet geen vlees (en eventueel ook geen vis) en een veganist eet geen enkel product waar iets dierlijks in verwerkt is. Dus niet alleen eet een veganist geen vlees en vis, maar hij of zij vermijdt ook alles waarin melk, kaas, boter en honing zit. That’s it.

 

En ja, veganisten komen aan hun dagelijkse hoeveelheid bouwstoffen, mineralen, vitaminen en proteïnen. Sterker nog, ik durf er m’n voordeur om te verwedden dat ik elke dag opnieuw maaltijden naar binnen werk die voedzamer zijn dan die van de gemiddelde carnivoor. Bovendien zijn er substituten te over, bijvoorbeeld edelgistvlokken die je in plaats van kaas over je spaghetti kan strooien. En bij heel wat vleesvervangers merk je niet eens het verschil meer op met echt vlees.

 

Op den duur ging ik maar elk restaurant bellen, ook naar de eetgelegenheden waarvan Google beweerde dat er veganistische gerechten werden geserveerd (waarna ik er vaak genoeg achter kwam dat zowat geen enkele tent aan de eisen voldeed). Wat was ik toch blij dat er dan eindelijk een Indiaas restaurant was die zelfs een bescheiden veganistische menukaart had… Ik heb aldaar de lekkerste maaltijd van heel deze trip gehad. De obers waren bovendien ook nog eens vriendelijk en het tentje zelf zag er netjes uit. Ik weet dat het volgende een beetje sluikreclame is, maar desondanks schrijf ik het toch: wie veganist is en een citytrip naar Gdansk onderneemt, die zou eens naar de Buddha Lounge in het centrum moeten gaan. Je kan er je hart ophalen.