Dubbeldam, een doodgewone (niet zo) saaie wijk in Dordrecht

In het oosten van Dordrecht ligt een woonwijk genaamd ‘Dubbeldam’. Voor het jaar 1970 was Dubbeldam een apart dorp. Vanaf 1970 valt de woonwijk onder de gemeente Dordrecht. Inwoners prijzen Dubbeldam hoog aan doordat er niks gebeurt en het heel erg rustig is. Maar juist daarom wil je er wonen. Enkele inwoners vertellen hoe zij hun woonomgeving ervaren en waarom het er zo fijn is.

Meneer met hondje Joëy:

“Ik kom oorspronkelijk uit Rotterdam. Sinds een aantal jaar woon ik in Dubbeldam. Dubbeldam is een hele rustige woonwijk. Er zijn weinig problemen. Ooit heb ik weleens een klein beetje overlast ervaren van hangjongeren. De inwoners zijn allemaal trouwe mensen. Er zijn ook een heleboel huizen die gebouwd zijn in de jaren ’30. Voor de jeugd is er een sportvereniging. Dat is erg leuk.”

Ad van Driel en zijn vrouw:

“Wij wonen al 84 jaar in Dubbeldam. Vroeger was Dubbeldam echt een dorp, nu is het meer een stad geworden. Het is nog steeds gezellig, maar wel veranderd. Wij vinden Dubbeldam een rustige wijk en we wonen er al 84 jaar met plezier.”

Meneer Smits:

“In Dubbeldam wonen weinig jonge mensen. Er staan hele luxe huizen. Ik woon nu tien jaar in deze woonwijk en het is er rustiger dan waar ik eerst heb gewoond. Het is hier heel vertrouwelijk en er zijn weinig problemen. Dat maakt het een heerlijke woonwijk om in te wonen.”

Mevrouw Vos:

“In Dubbeldam kun je heerlijk wonen. Er is veel groen en het is hier heel rustig. Het aantal jongeren stijgt al een tijdje niet meer, maar dat moet wel een keer gebeuren. De huurhuizen zijn bovengemiddeld qua prijs en dat kunnen starters op de huizenmarkt niet betalen. Er zijn ook nog wel een aantal erg luxe huizen, maar daar kan ik alleen maar naar kijken.”

Statistieken

Op basis van een aantal gegevens van het CBS zien we de volgende statistieken. Het inkomen van de wijkbewoners is €28.400 en dat is hoger dan het gemiddelde inkomen. Ook blijkt dat de leeftijdsgroep 45-65 jaar het beste wordt vertegenwoordigd met zo’n 30% van alle inwoners. Qua woningbouw bestaat zo’n 75% uit koopwoningen. Dat is een grote meerderheid. Het grootste gedeelte van de woningen is gebouwd voor het jaar 2000.

Is Dubbeldam echt zo saai?

Het antwoord op die vraag is heel makkelijk: nee. Je kunt in Dubbeldam gezellig met de inwoners praten want de meeste zijn al een dagje ouder en hebben tijd genoeg. Verder is er elke Dinsdag een wekelijkse terugkerende markt op het winkelpleintje, waar tevens een aantal leuke winkeltjes, twee kapperszaken en een bakker zitten. Voor de jeugd is er een klein speeltuintje en een sportvereniging waar ze lid van kunnen worden. Dubbeldam is eigenlijk best gezellig maar dan wel meer voor de oudere inwoners onder ons. De jeugd onder ons kan zichzelf beter uitleven in het grote stadscentrum van Dordrecht.