Drugscriminaliteit in Tilburgse wijken

Overlast komt overal voor, van burenruzies tot hangjongeren. Uit een buurtonderzoek van Fontys Hogeschool voor Journalistiek blijkt dat Tilburg over het algemeen een veilige stad is. Toch zijn er wijken, vooral in het zuidoosten van de stad, waar de bewoners zich minder veilig voelen.

Door: Redactie VA07

“Het is niet zozeer overlast, maar er wordt hier op straat gedeald,” vertelt een bewoonster van de Trouwlaan. Het gevoel van veiligheid onder de bewoners wordt door de dealers beïnvloed. De oudere bewoners (65+) geven in het onderzoek aan dat het grootste probleem met de drugscriminelen is, dat ze ook troep maken en hard door de straat rijden met hun fietsen en auto’s. “Als je de deur uitstapt moet je uitkijken dat je niet van je sokken wordt gereden,” aldus een oudere mevrouw die meedeed aan het onderzoek. Of de dealers ook daadwerkelijk in de wijk wonen is onduidelijk, het kan ook zo zijn dat ze in de wijk hun ontmoetingsplek hebben, bijvoorbeeld op het pleintje voor de Poolse supermarkt. Daar kunnen de drugsdealers vaak hun auto’s kwijt.

Parkeerplaats in de wijk Trouwlaan

Begin dit jaar is de supermarkt nog overvallen door een inwoner van Tilburg, die een gasdrukpistool bij zich had. En eind mei was er op het Galvenpad een vrouw neergestoken. Veel bewoners weten dat nog, omdat ze toen de straat op zijn gegaan om te kijken wat er gebeurd was.

Er wonen verder ook gezinnen met kinderen in de wijk en er zijn studentenwoningen. “Dat er studenten in onze wijk wonen is alleen maar leuk,” zegt een mevrouw in de Nazarethstraat, “maar zij vormen naast de drugsdealers ook een probleem.” Meerdere bewoners klagen over geluidsoverlast. Ook na middernacht wordt er te hard gepraat en geschreeuwd op straat. “Dat is niet fijn als je lekker wilt slapen.”

In andere delen van Tilburg spelen diverse soorten van overlast een rol, maar zijn niet van belang voor het gevoel van veiligheid. Het gaat om bijvoorbeeld klachten over het openbaar groen, of hondenpoep en afval op straat.

De groene markeringen geven aan waar de bewoners het meest last hebben van criminaliteit.